Huszti gólt lőtt, a magyar válogatott gálával búcsúzott

Huszti gólt lőtt, a magyar válogatott gálával búcsúzott

, ft

Heti futballkrónika

Az elmúlt hét történései a futballpályák környékéről.



Hétfő

Térdműtétje miatt ebben a szezonban már nem léphet pályára a Bayern München horvát csatára, Ivica Olic, akire az orvosok szerint nyolc hónapos pihenő vár. Menesztették Nikosz Niopliaszt, a Panathinaikosz edzőjét. Pozsonyban bemutatták a Marek Hamšíkról szóló könyvet. A Cagliari klubvezetése szerződést bontott a csapat edzőjével, Pierpaolo Bisolival, utódjának Roberto Donadonit nevezték ki. Ötödször választották meg az Év futballistájává Svédországban Zlatan Ibrahimovicot (AC Milan).

Kedd

Sami Hyypiä (Leverkusen) kilencedszer lett az Év játékosa Finnországban, s ezzel beállította Jari Litmanen rekordját. Dániában Dennis Rommedahlt (Olimpiakosz) választották az elmúlt szezon legjobbjává. Spanyolország áll a FIFA legfrissebb világranglistájának élén, Szlovákia a 18., Magyarország pedig a 43. David Beckham nem került be az észak-amerikai profiliga (MLS) álomcsapatába.

Szerda

Európa-bajnoki selejtezőn: Finnország-San Marino 8-0, a finn Jari Litmanen az Eb-selejtezők történetének legidősebb gólszerzője lett (39 év, 270 nap). 1973 óta először fordult elő az orosz (korábban szovjet) válogatottal, hogy két egymás utáni hazai meccsén kikapott. Barátságos mérkőzésen: Magyarország-Litvánia 2-0, Szlovákia-Bosznia-Hercegovina 2-3, Anglia-Franciaország 1-2. Argentína-Brazília 1-0, Portugália-Spanyolország 4-0, a spanyolok négy év óta először kaptak ki Európában.

Csütörtök

Az Uruguay elleni győzelemmel búcsúzott a chilei válogatottól Marcelo Bielsa szövetségi kapitány. Javier Aguirre lett a Zaragoza trénere. Mérkőzés utáni nyilatkozat közben rádióval dobták fejbe Luiz Felipe Scolarit, a brazil Palmeiras edzőjét.

Péntek

Eltiltotta és pénzbüntetésre ítélte saját végrehajtó bizottságának két tagját a FIFA, a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit korrupcióval vádolják. Lefilmezték Ronaldinhót, amint péntekre virradóra hajnali fél háromkor távozik egy étteremből. Befejezte aktív pályafutását Martin Vaniak, a Slavia kapusa. A cseh és a szlovák éllovas is kikapott pénteken: Bohemians-Plzeò 1-0, Senica-Žilina 2-1.

Szombat

Az észak-londoni derbin a Tottenham kétgólos hátrányból fordított 3-2-re az Arsenal ellen. Az NB1-ben: Haladás-Debrecen 3-0, Pápa-Ferencváros 0-5. A Bundesligában: Schalke-Bremen 4-0, a spanyol Raúl mesterhármast ért el. Huszti Szabolcs (Zenit) gólt lőtt a Kazany ellen. Ismét kikapott a Chelsea, ezúttal Birminghamben. Zsinórban a hetedik idegenbeli bajnokiját is megnyerte a Borussia Dortmund. A Barcelona nyolc, a Real Madrid öt gólt lőtt soros ellenfelének. A holland rangadón: Ajax-PSV 0-0. A szlovák élvonal 12 csapatából 7 nem lőtt gólt a hétvégi fordulóban.

Vasárnap

Gera Zoltán gólt lőtt, a Fulham mégis 4-1-re vereséget szenvedett a ManCitytől. Chievóban kapott ki az Internazionale. Giampaolo Pazzini (Sampdoria) mesterhármast lőtt a Lecce ellen. Az NB1-ben: Videoton-Újpest 1-0. Eldőlt, hogy Kassai Viktor vezeti a Braga-Arsenal BL-mérkőzést.

A hét jó híre

A magyar válogatott szellemes támadójátékot mutatva be barátságos mérkőzésen 2-0-ra legyőzte Litvániát, s ezzel sorozatban a negyedik mérkőzését is megnyerte - ilyesmire az utóbbi 24 évben nem volt példa.


A hét rossz híre

Sároseperjesen véget ért a DAC kilenc meccsen át tartó veretlenségi szériája: Tatran-DAC 1-0.


A hét nyilatkozata

"Két évvel ezelőtt Cristiano Ronaldóra szavaztam, tavaly Lionel Messire, idén pedig Xavira fogok."
Michel Platini, az UEFA elnöke elárulta, kinek adná az Aranylabdát.


A hét statisztikája

A 2010-es évben a holland válogatottnak a legjobb mérlege: a narancsmezesek 17 meccsükből 15-öt megnyertek, egyszer döntetleneztek, s csupán egyszer kaptak ki - pechükre éppen a világbajnoki döntőben.


(ft)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább