Bajnoki mezőny pesti keretben

Bajnoki mezőny pesti keretben

, focitipp.hu

Magyarország, 1-4. forduló

Nem feledkeztünk el a magyar bajnokságról, de kénytelenek vagyunk ritkábban beszámolni az eseményekről, ugyanis Magyarország 4-5 fordulónként tud felmutatni annyi eseményt, mint amennyit a topligákban megszokhattunk.



Budapest
A fővárosi csapatok arányosan oszlanak el a tabellán, szépen keretbe zárva azt. Az Újpest sikerén nem érdemes csodálkozni. Így néz ki ugyanis egy magyar csapat, ha két éve szisztematikusan épülget és szeretne - magyar szinten - eredményeket felmutatni. Szinte biztosra vehető, hogy ott lesznek valamelyik kupában, más kérdés, hogy azért ezzel a kerettel, maximum az első fordulóig fognak jutni. A második helyezett MTK-ból nem lett nagy csapat a 90-es évek végén, köszönhetően annak az utálatnak és közönynek, amely ezt a szerencsétlen klubot körülveszi. Várszegi Gábor szedte is a sátorfáját (hogy majd a Fradiból utálják ki, de erről később!), viszont egy működő struktúrát hagyott maga után. Az MTK pedig azóta is fiatalokra épít, néhány idegenlégiós lúzerrel és persze a halhatatlan Illés Bélával kiegészülve. "Béla Király" előtt kalapot emelünk és kívánjuk, hogy sok kis okos passzal, apró átemeléses gólokkal húzzon le még pár évet az évente változó nevű "sörligában"!

A Budapest - figyelem, nem Budapesti (!) - Honvéd immáron sokadik név- és címerváltozás után egy - a nemzeti sport által - diktatórikus módszerekkel "uralkodó" olasz (Piero Pini és Aldo Dolcetti) duó vezetésével próbálja visszacsalogatni a kispesti szurkolókat a Bozsik-stadionnak nevezett romhalmazba. (szegény Bozsik József többet érdemelne!) Eddig mindössze egy győzelmet hoztak össze (3:1, FTC), Aldo Dolcetti munkásságát pedig majd csak a későbbiekben értékeljük. Eddig semmi kirívóval nem hívta fel magára a figyelmet, hacsak arra nem, hogy többször elhangzott a "munka", amelybe már belebukott valaki a XIX. kerületben.

Angyalföldön a Vasas próbál a régi fényében ragyogni, amiben a megbízható Posza kapus, az örökifjú Plókai Attila és a be nem futott reménységek garmadája (Szanyó, Schultz és Rósa H.) próbálja végrehajtani Egervári mesteredző taktikai elképzeléseit. Az első hatba odaérhetnek.

A REAC "legnagyobb neve" a kispadon ül, a "csupaszív-flóri", akinek pezsgő stílusa tán meghozhatja a várva várt bennmaradást a rákospalotaiaknak. Drukkolnánk nekik, de így is sok a fővárosi csapat. Habár a Fradival még nem játszottak. És ha már itt tartunk, szenteljünk egy külön fejezetet a zöld "sasoknak".

Ferencvárosi Torna Club
Nem szeretnénk belerúgni a földön fekvőbe. Csak a tényekre szorítkozunk.
1. A kupadöntőt csúfondárosan elbukták.
2. A tavalyi - amúgy sem túl penge - társaság szétszéledt.
3. Az MTZ Ripo Minszk nevű csapat kiejtette őket az UEFA-kupa selejtezőjéből.
4. A Pápa 0:3-ról kiegyenlített az Üllői úton.
5. Az átlag nézőszám 1500 (!) körül van.
6. Négy forduló után a kiesést jelentő 15. helyen van a csapat.
7. Sokkal feljebb később sem várhatjuk őket.
8. Lipcsei Péter határozottan visszafogta magát a kupadöntő óta és ez jó.
9. László Csaba végérvényesen megbukott - a kupadöntő óta.
10. Ide mindenki gondolja egyéni problémáját a klubbal kapcsolatban.
Egy dolgot jegyeznénk meg. Nem is oly rég Magyarország egyik leggazdagabb embere volt a tulajdonos, akinek nagy tervei voltak. Pénzt hozott a klubnak és rövid ténykedése alatt valami elindult. Hogy ő ma mégsem a tulaj, azt a ferencvárosi szurkolók beszéljék meg egymás között.

Vidék
A későbbiekben tárgyalandó debrecenieket leszámítva nem sokan szólnak majd bele a bajnoki címbe. Akik mégis kicsit erősebbnek látszanak, azokat most röviden bemutatjuk.
A focitipp.hu a nyugati szél két reprezentánsát tarja dobogóra (inkább annak közelébe) esélyesnek. Biztos kitalálták, hogy a Zalaegerszegről és a Győrről van szó, de máris tompítanunk kell ezen a nagy nekibuzduláson. A ZTE majdnem nem verte meg a Fradit, míg a Győr elfáradt (!) a második félidőben a Loki ellen. Röhej. Jól kezdett a Fehérvár, de egyelőre ennek megjegyzésénél többre nem méltatjuk őket. Mindenestre, hajrá Vidi!

Debrecen

A magyar "vörös ördögök" a Győr ellen bebizonyították, hogy minimum egy lépéssel a teljes mezőny előtt járnak, helyzetkihasználás, játékintelligencia, taktika - divatos kifejezéssel élve - a futball minden elemében. A Hajduk és a Manchester ellen már ismerik a véleményünket, vagy nem? Akkor kattintsanak! Szegények jól belehúztak a Sahtyorba, de most aztán tényleg bebizonyíthatják, hogy képesek egy kisebb bravúrra. Szerintünk a Debrecen az idén megszerzi második bajnoki címét, habár ha így fogy a keret (Kerekes- Willem II; Bogdanovics - Genclebirligi), akár még gondok is lehetnek.

- kislaci -

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább