A katalán aszkéta és a Drogba-ölő

A katalán aszkéta és a Drogba-ölő

, focitipp.hu

Az év hátvédjei

Katalán futballistáé az első hely, de a legjobb ötbe három brazil is bekerült. Az év hátvédjei, a focitipp szerint.



1. Carles Puyol (spanyol, Barcelona)
Az év kapusa spanyol (Casillas), az év hátvédje katalán (Puyol), akit a Barcelona szurkolói egyszerűen csak így becéznek: A Fal. A világbajnokságon nemcsak védőként tett hozzá a spanyolok végső sikeréhez: a Németország elleni elődöntőben az ő bombafejese döntött. Emellett ő a Barcelona szíve, aszkétája. Korszakos hátvédegyéniség.




2. Lúcio (brazil, Inter)
A Leverkusen és a Bayern München játékosaként tíz évig járt csúcsközelben Lúcio, a szúrós tekintetű brazil bekk. 2009-ben aztán az Interhez igazolt, ahol végre ráköszöntött az aranykor, a 32 éves hátvéd kulcsszerepet vállalt az Inter triplájában. Lúcio főleg a Chelsea elleni BL-párharc során villogott: José Mourinho utasításait tökéletesen betartva leradírozta a pályáról Didier Drogbát.


3. Philipp Lahm (német, Bayern)
Michael Ballack sérülése után megörökölte a karszalagot a Nationalelfnél, ezzel ő lett a német válogatott történetének legfiatalabb csapatkapitánya. A tavasszal csillogó Bayern Münchennél 2009 áprilisa óta nem mulasztott bajnokit, s a világbajnokságon is végigjátszotta csapata összes mérkőzését. Philipp Lahm gyors, technikás, sokoldalú, alázatos szélsőhátvéd. Közéleti aktivitásáért jutalompontban részesítjük: a gyermekbántalmazás és a homofóbia ellen is felemeli a hangját.


4. Maicon (brazil, Inter)
A 2009/10-es idényben hét gól mellett tizenkét asszisztot jegyzett az Internél, oroszlánrészt vállalva a BL-győzelem kiharcolásában. A világbajnokság egyik legszebb gólja is az ő nevéhez fűződik, az alapvonalról küldött rakétát az észak-koreaiak kapujába. Most még - utoljára - azt is megbocsátjuk neki, hogy Londonban Gareth Bale a bolondját járatta vele.


5. Thiago Silva (brazil, Milan)
A Milan brazil védőjének játéka Franco Baresit idézi. Thiago Silva ugyanazzal a hanyag eleganciával intézi a védelem ügyes-bajos dolgait, ahogy azt egykor a Milan klasszisa tette. Törékeny alkata ellenére a levegőben is nehéz megverni, hajszálpontos indításait látva pedig azonnal beállítanánk Gattuso helyére, a középpályára. De akkor ki marad a hátvédsorban?


Akik kimaradtak
Könnyen bekerülhetett volna a toplistára Sergio Ramos, a Real Madrid bekkje azonban a barcelonai ámokfutása miatt ezúttal a cserepadra szorult. Sztárjelöltünk Mats Hummels, aki már tavasszal is a Dortmund egyik legjobbja volt, a Kicker osztályzatai alapján pedig ősszel toronymagasan ő volt a legjobb bekk a Bundesliga-mezőnyben.


Az év hátvédjei a focitipp szerint

2009

2008
2007
2006
2005



*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább