Xavitól Rökk Marikáig

Xavitól Rökk Marikáig

, focitipp.hu

Az év középpályásai

Xavi, Iniesta, Sneijder, Özil, Malouda - ez a sorrendünk, de szó esik még Dzsudzsák Balázsról és Rökk Marikáról is. Az év középpályásai, a focitipp szerint.



1. Xavi (spanyol, Barcelona)
A Real Sociedad elleni bajnokin Xavi 120 passzt adott társainak, pedig végig sem játszotta a mérkőzést. Ez mindent elmond az év középpályásáról, Xavi csak passzol, passzol és passzol - a Barcelona pedig általában 75 százalékos labdabirtoklással zárja a mérkőzéseit, az ellenfeleket, a kerge labdakergetőket az őrületbe kergetve. Világbajnok, passzkirály.



2. Andres Iniesta (spanyol, Barcelona)

Ha Xavi passzol, akkor Iniesta kígyózik, keresztül-kasul, a pálya minden pontját bejárva. Vicente Del Bosque szerint ő a tökéletes futballista: „Védekezik, támad, gólpasszt ad, gólt szerez". Iniesta minden poszton prímán teljesít, de igazán a Xavival alkotott tandemje ellenállhatatlan. S azt se feledjük, hogy az ő találata döntött a vb-trófea sorsáról.

3. Wesley Sneijder (holland, Inter)
Hosszú évek után az Inter végre megtalálta a tökéletes karmestert Sneijder személyében, aki a holland válogatottat is a hátán vitte - egészen a vb-döntőig. Dél-Afrikában két hét alatt rúgott öt gólt, az olasz bajnokságban azonban augusztus óta egyszer sem volt eredményes. A totális őszi betli miatt bukta el az első helyet, amit júliusban még neki ítéltünk volna.

4. Mesut Özil (német, Werder Bremen/Real Madrid)
Elolvadunk a gyönyörűségtől, amikor Mesut Özil légies testcseleit és hajszálpontos átadásait látjuk. De nemcsak mi, hanem a német közvélemény is: 2010-ben Özil kapta a Bambi-díjat, amelyet azok a személyiségek vehetnek át, akik kreativitásukkal a legnagyobb hatást gyakorolták a német közvéleményre. Özil így Rökk Marika nyomdokába lépett - a Bambit először a magyar filmszínésznőnek adták át 1948-ban.

5. Florent Malouda (francia, Chelsea)
Hogyan tudott bekerülni 2010-ben egy francia futballista a világ öt legjobb középpályása közé? Úgy, hogy a Chelsea-ben futballozik. A francia vébé-égést ő sem tudta megakadályozni, de amit a klubcsapatában produkált, azért csillagos ötös jár. A 2009/10-es idényben 15 gólja mellett 15 gólpasszt is adott, mégsem került be az Év csapatába. Nálunk viszont bekerült a top ötbe.

Akik kimaradtak
Dzsudzsák Balázs (magyar, PSV) személyében végre ismét van olyan futballistánk, aki egy európai élklubban tölt be kulcsszerepet, a Finnország elleni góljáért pedig sokáig hálásak leszünk neki. Sok örömet szerzett Bastian Schweinsteiger (német, Bayern München) is, aki az argentinok elleni testcseleivel Maradonát idézte. Keisuke Honda (japán, CSZKA Moszkva) érdeme, hogy a távol-keletiek a vébén időnként brazilos futballt mutattak, és az Európa Ligában százszázalékos orosz klub is sokat köszönhet a 24 éves irányítónak. Kit hagytunk még ki?

Az év középpályásai a focitipp szerint

2009
2008
2007
2006
2005



*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább