Benítez nem Mourinho, a Barcelona az Barcelona!

Benítez nem Mourinho, a Barcelona az Barcelona!

, focitipp.hu

Az év csapatai

A Barcelona a negyedik dimenzióban, a spanyol válogatott csak a negyedik helyen. Az év csapatai, a focitipp szerint.



1. Barcelona
Ahogy Xavi fedezi a labdát, ahogy Iniesta átkígyózik három védő között, ahogy Messi testcseleinek bedőlve kidőlnek a bekkek - mintha a Barcelona játékosai a negyedik dimenzióban űznék ezt a sportágat. Nem is lehet követni a Barcelona tempóját, a katalánok 57 mérkőzésen 154 gólt szereztek a 2010-es naptári évben, s a csúcsmeccsükön porrá zúzták a Real Madridot, 5-0! Becsüljünk meg minden percet, amikor a Barcelonát látjuk futballozni. S gondoljunk arra, hogy talán az Aranycsapat játszhatott egykor ilyen színtiszta, vér és verejték nélküli futballt.



2. Internazionale
A háromdimenziós világban az Inter mindent vitt. A nerazzurrik idén öt trófeát (BL, olasz bajnokság, olasz kupa, olasz szuperkupa, klubvilágbajnokság) nyertek, s az Inter volt idén az egyetlen csapat, amely nyílt játékkal tudta legyőzni a Barcelonát. Massimo Moratti megérdemelte, hogy beteljesüljön az álma: az Inter 45 év után ismét felállhatott Európa trónjára. A tavaszi menetelést aztán őszi fáradtság követte, és az is hamar kiderült, hogy Benítez nem Mourinho.

3. Németország válogatottja
A nyári focivébé erkölcsi győztese a német válogatott, amely a nyolcaddöntőben Anglia, a negyeddöntőben pedig Argentína ellen lőtt négy gólt. Soha nem láttunk még olyan szellemes, ötletes, kreatív futballt a Nationalelftől, mint Dél-Afrikában. 2010 óta nem ciki többé a németeknek szurkolni - köszönjük Özil, köszönjük Müller!

4. Spanyolország válogatottja
Vicente del Bosque csapatának adjuk a harmadik helyet, de ezt most csak megszokásból tesszük, a vébé-győztest mégsem hagyhatjuk ki a toplistáról. A spanyol válogatott azonban idén nem kápráztatott el bennünket, nyolc rúgott góllal lett világbajnok (az agyongyalázott olaszok 2006-ban tizenkettőt lőttek), az Argentínától és Portugáliától barátságos mérkőzésen kapott négy-négy gól pedig egyenesen kínos.

5. Tottenham
Az Everton 2005-ös bajnoki negyedik helye óta sikerült ismét kitúrnia valakinek a Liverpoolt a "top four" csapatai közül Angliában. Ezt a bravúrt a Harry Redknapp vezette Tottenham vitte véghez. A londoni csapat ráadásul nemcsak a szigetországban villogott, hanem BL-újoncként a csoportmérkőzések során megelőzte a címvédő Intert, és 18 rúgott góllal jutott tovább a legjobb tizenhat közé.

Akik kimaradtak
A 2010-es naptári évben a Borussia Dortmund szerezte a legtöbb pontot a Bundesligában - hetvenet. Jürgen Klopp csikócsapata felzabálta a német futballmezőnyt, s hasonló bravúrokat hajtott végre az őszi szezonkezdet során az "extrafutballt" mutató Mainz is, Szalai Ádámmal az élen. Taps jár az uruguayi válogatottnak, amely negyven év után jutott be ismét a legjobb négy közé futball-világbajnokságon. Sajnáltuk, hogy az egyiptomi válogatottat nem láthattuk a vébén: januárban Hassan Shehata csapata sorozatban harmadszor nyerte meg az Afrika-kupát. Dicséret jár a 33 éves André Villas-Boas által vezetett Portónak is, amely ősszel 36 tétmérkőzésen sem talált legyőzőre, a bajnokságban pedig csak 5 gólt kapott.

Az év csapata a focitipp szerint

2009
2008
2007
2006



*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább