Otthon a West Ham ellen

Otthon a West Ham ellen

, focitipp.hu

A futball faktor

"A West Ham a mi utcáinkon masírozgat magának (...) Adjanak nekünk szabad kezet a zsaruk, és mi garantáljuk, hogy ennek a söpredéknek írmagja sem marad." Újabb részlet az októberben megjelenő könyvből.



Újabb részlet a könyvből, amely októberben jelenik meg magyarul. (Bővebb infók itt!)

(részletek)

A West Ham a mi utcáinkon masírozgat magának, igaz ugyan, hogy rendőri felügyelet mellett, de akkor is, ez a mi felségterületünk, és nekünk kellene megszabnunk a játékszabályokat. Ha kedvükre menetelhetnek itt az orrunk előtt, az már félig az ő sikerüket jelenti. Adjanak nekünk szabad kezet a zsaruk, és mi garantáljuk, hogy ennek a söpredéknek írmagja sem marad.

Elvágták az utunkat. Kutyák csaholnak odakint az utcán, és lópatkók kopognak a betonon. A zsaruk ráadásul elterelték a forgalmat a Fulham Broadway és a Stamford Bridge között. A kocsmában forró a hangulat, az épületet már bekerítették a zsernyákok, és készen állnak arra, hogy a legkisebb provokációra lecsapjanak és rendet tegyenek odabent. Recsegő üzenetfoszlányokat hallani a rendőrségi adóvevőkből, szirénák vijjognak. Harris mobiltelefonál, a felderítőink ugyanis kint cirkálnak a környező utcákon, amikor egyszer csak metró felől felhangzik a Bubbles, a West Ham himnusza. Mindenki az ajtó felé nyomul, de a zsaruk már tudják, mi a dolguk ilyenkor, a pofánkba röhögnek, és megjátsszák azt, hogy ők a górék. Ami részben igaz is, mert ránk zárták a kocsmát.

Az ablakon át figyelem, ahogy a West Ham kizúdul a metróból és szembe találja magát a rendőrségi kordonokkal. A Hammers kemény faszokat nevel, a vezérbikák mind ott vannak a frontvonalban, az első sorokban nyomulnak, csupa idősebb csóka, ijesztő arcok Bethnal Greenből és a Mile Endről, agyament balfasz mind, őket aztán nem izgatja néhány nyomorult egyenruhás, kiszúrták maguknak a kocsmánkat, és megpróbálják átverekedni magukat a zsarukon. Bőrdzsekis elmebetegek is vannak köztük, meg egy srácot is látok, kezeslábasban, fején hátracsapott vadászsapkával. Az Upton Park környékén az InterCity Firm és az Under Fives többet jelent, mint Ron és Reggie Kray. A múlt még évekig köztünk él. De kit érdekelnek a nevek.

A zsaruknak sikerül a stadion felé terelniük a West Ham táborát, ők pedig legalább jó hangosan a tudtára adják mindenkinek, hogy megérkeztek, itt vannak. A kocsma szintén rázendít, mégis töketlen balfékeknek érezzük magunkat, amiért elővigyázatlanul hagytuk, hogy a zsernyákok elbarikádozzanak bennünket. A West Ham szurkolói egyre csak hömpölyögnek kifelé a metróból, és szeretnének jobbra térni, de a zsaruk résen vannak, és az ellenkező irányba terelik őket. Az East End felől érkeztek nagy tömegben, ők aztán ráérnének, de Stamford Bridge manapság az ország legbiztonságosabb stadionja, és a zsaruk urai a helyzetnek. A háztetőkön elhelyezett kamerák mindent vesznek, bár a legtöbb pofa már régi ismerős. Ezek a csókák itt vérprofik. Nem olyan átlagos takonypócok. Az út túloldalán furgonok parkolnak, kék fény villog az üvegen át, lovak terelik a tömeget, és teleszarnak mindent, amerre csak járnak. A levegőben lószar és hamburger bűzének jól ismert egyvelege terjeng.

Egy-két nehézfiú megpróbálkozik azzal, hogy utat törjön magának a kocsmánk felé. A kutyák acsarkodnak, nekifeszülnek a póráznak, és megpróbálnak civilizáltan viselkedni � két lábra ágaskodnak. Két láb jó, négy láb rossz. Ahogy az iskolában tanítják. Szirénák villognak, és az utcán egyre több lovat látni. Ezek a zsaruk mind azt hiszik magukról, hogy rohadtul tökösek. Bennünket is rövid pórázon tartanak, a West Ham pedig, ha vonakodva és kelletlenül is, de megindul a stadion felé.

Harris az ajtónál áll, és mindannyian tehetetlenek vagyunk, bezártak minket, le se szarták azt az alapvető emberi jogunkat, hogy szabadon véleményt nyilváníthassunk, de az ilyesmivel itt senki sem törődik. És még akkor valaki papoljon nekem arról, hogy szólásszabadság meg hasonlók. A West Ham a mi utcáinkon masírozgat magának, igaz ugyan, hogy rendőri felügyelet mellett, de akkor is, ez a mi felségterületünk, és nekünk kellene megszabnunk a játékszabályokat. Ha kedvükre menetelhetnek itt az orrunk előtt, az már félig az ő sikerüket jelenti. Adjanak nekünk szabad kezet a zsaruk, és mi garantáljuk, hogy ennek a söpredéknek írmagja sem marad. Kelet a nyugat ellen, így megy ez már évtizedek óta. A bőröd alá ivódott, ezzel nőttél fel. Magasztos dolgokról van szó, a territóriumról, a büszkeségről, na meg persze egy kis szórakozásról is.

A West Ham-tábor gyorsan eltűnik a szemünk elől, a rendőrök majd szép akkurátusan beterelik őket a vendégszektorba, feltéve, hogy egy-két gátlástalan balfasz nem vett jegyet a nyugati lelátóra, mert akkor a stadionon belül próbálják meg döntésre vinni a dolgot. Ennek azonban nincs nagy valószínűsége. Mi értelme volna? Amint a West Ham biztos távolba került, a zsernyákok megszállják a kocsmát, hogy kiürítsék. Mint valami kivégzőosztag, úgy sorakoznak fel a bejáratnál, már csak a puska hiányzik a kezükbe. De egy nap még erre is sor kerülhet, akkor lesz csak nagy a pofájuk! Egy kövér disznó gyomorszájon vág, ahogy elhaladok mellette, kidülledt szemekkel bámulok a képébe és ráüvöltök, hogy ezt most mi a faszért kellett, és mutassa csak meg a számát, mire odaszól a haverjának, hogy csekkeljen le és vigyen a furgonba, de aztán elnyel a kocsmából kizúduló emberáradat, még szerencse, hogy ezeknek a seggfejeknek olyan rövid a memóriájuk, mint egy aranyhalnak, és már rá is szállnak valaki másra. Marknak éppen beletérdel a tökébe egy fakabát, de szerencsére nem találja el jól, mindenesetre jobban gyűlölöm ezeket a faszfejeket, mint a West Hamet és a Tottenhamet együttvéve.

Kovács Levente fordítása


További részlet a könyvből: Idegenben a Tottenham ellen >>>


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább