Manchesteri hülyeség, liverpooli góliszony

Manchesteri hülyeség, liverpooli góliszony

, ktn

Európa Liga

Az Európa Ligában, illetve annak elődjében, az UEFA-kupában még sosem fordult elő, hogy angol, német, olasz és francia csapat sem szerepelt a legjobb nyolc között.



Nyolc mérkőzést játszottak az Európa Ligában csütörtökön, de ez a nap mégis inkább komor eseményekről marad emlékezetes. Kora reggel autóbalesetben életét veszítette a Zenit Szentpétervár kapusának felesége, Marina Malafejeva. A 36 éves családanya a Bentley-jével fának ütközött, miután megcsúszott a havas úton. Vjacseszlav Malafejev ki is hagyta emiatt a mérkőzést, amelyen a Zenit 2:0-ra nyert ugyan a Twente ellen, azonban az enschedei 0:3 miatt ez az oroszok kiesését jelentette. Némileg jobb hír, hogy a Barcelona hátvédje, Eric Abidal sikeresen átesett egy műtéten, a háromórás beavatkozás során daganatot távolítottak el a futballista májából.

S akkor a futballról. A portugál csapatok nagy napja volt a csütörtöki, a legjobb nyolc közé három egyesület (Braga, Porto, Benfica) is bejutott. A legnagyobb bravúrt kétségkívül a Sporting Braga hajtotta végre, amely 0:0-s döntetlent harcolt ki az Anfield Roadon, így 1:0-s összesítéssel ejtette ki a Liverpoolt. A Braga az ezt megelőző angliai mérkőzésén hat gólt kapott (ősszel: Arsenal-Braga 6­:0) - a Liverpool az utolsó öt EL-meccsén egyet lőtt. Kiváló szereplésükkel a portugál csapatok beállítottak egy rekordot: az 1993/94-es idény során is három klub maradt állva a nemzetközi porondon a legjobb nyolc között (KEK: Benfica, Porto; UEFA-kupa: Boavista).


A Poolnak nagyon hiányzott a sérült Gerrard, valamint Suárez, aki ősszel az Ajax színeiben már szerepelt a BL-ben. Először kezdett a vörösöknél a januárban 35 millió fontért megvásárolt Andy Carroll - de ő sem tudott segíteni. Az angol csapatok kudarcát a Manchester City kiesése tette teljessé. A kékek csak 1:0-ra tudták legyőzni otthon a Dinamo Kijevet, ami kevésnek bizonyult. A Citytől ezúttal a győzelem is jó eredmény volt, lévén Mario Balotelli kiállítása miatt a csapat a 36. perctől kezdve tíz emberrel játszott. „Mario fantasztikus futballista, de megnehezíti a dolgomat, amikor ilyen hülyeséget csinál" - kommentálta a piros lapot Roberto Mancini, a ManCity menedzsere, aki várhatóan hétvégén „pihenteti" olasz csatárát. S hogy mi volt az a „hülyeség", amit Balotelli elkövetett? Szándékosan beletalpalt Popov combjába.


Mivel a Liverpool és a Manchester City mellett a Rangers is kiesett (a glasgówi meccsen a PSV 1:0-ra győzött, Dzsudzsák Balázs gólpasszával), így eldőlt, hogy a legjobb nyolc közé egyetlen brit csapat sem jut be. Az UEFA-kupában/Európa Ligában ilyesmire ezt megelőzően 2002 tavaszán került sor. Az angolok mellett egyébként olasz, francia és német klubokat sem találunk a legjobb nyolc mezőnyében - ez az UEFA-kupa/EL történetében először fordul elő.



(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább