Portugál futball-lecke Európának

Portugál futball-lecke Európának

, ktn

Európa-liga

Portugál eufória: a Porto, a Benfica és a Braga is a legjobb négy között a BL-ben. A totális mediterrán diadalt a spanyol Villarreal tette teljessé.



Kezdjük mindjárt a Villarreallal. A spanyolok a hazai 5:1 után idegenben 3:1-re verték meg a holland Twentét. A Villarreal hozzáállásáról mindent elmond, hogy a vendégek tíz lövése találta el a kaput, miközben a Twente összesen nem tudott felmutatni annyi kapura lövést (3), mint ahány gól a továbbjutásához minimum kellett volna (4). A nemzetközi porondon nem jó ujjat húzni a Villarreallal, a csapat az eddigi hét nemzetközi kupaszereplése közül háromszor eljutott az elődöntőig. A siker egyik letéteményese az olasz Giuseppe Rossi, akivel a Villarreal még sosem szenvedett vereséget a nemzetközi porondon (14 meccs, 12 győzelem, 2 döntetlen). Az olasz csatár - aki Enschedében egyenlített - zsinórban az ötödik nemzetközi kupameccsén talált a kapuba, s összesen már 18-szor volt eredményes a klub színeiben nemzetközi találkozón, amivel rekorder a klubnál.

Holland csapatot búcsúztatott a Benfica is, de a PSV sokkal jobban tartotta magát a Twenténél. Az eindhoveniek 25 perc után már 2:0-ra vezettek (az első gólt az ezúttal csapatkapitányként szereplő Dzsudzsák Balázs szerezte), de Isaksson hibája után a portugálok még az első félidő hajrájában egyenlítettek. A szünet után még a paraguayi Cardozo is betalált (tizenegyesből), a PSV-nek így a győzelem sem jött össze. „Luisao gólja megnyugtatta a csapatot" - nyilatkozta a mérkőzés fordulópontjáról a Benfica edzője, Jorge Jesus, aki büszke lehet magára: a Benfica 17 év után játszhat ismét a nemzetközi porondon elődöntőt.


A legjobb négy között a lisszaboniak egy másik portugál csapattal, a Bragával futnak össze. A Sporting az idegenbeli 1:1 után odahaza 0:0-ra végzett a Dinamo Kijevvel szemben, így idegenbeli gólokkal lépett tovább az elődöntőbe. A kijeviek közel hatvan percen keresztül emberelőnyben játszottak, de így is csak kétszer találták el a kaput az egész meccsen - nem érdemeltek továbbjutást. „Megvertük az Arsenalt, kiütöttük a kupából a Liverpoolt, a Sevillát és a Dinamo Kijevet. Bármi megtörténhet" - utalt a Benfica elleni EL-elődöntőre Domingos Paciencia, a Sporting edzője. Ez lesz egyébként az európai kupaporondon az első csata, ahol portugál csapat portugállal találkozik.


A másik ágon döntőnek is beillő mérkőzés következik: a Villarreal azzal a Portóval találkozik, amely a hazai 5:1 után idegenben 5:2-re verte meg a Szpartak Moszkvát. Nehéz szavakat találni a Porto idei teljesítményére, a csapat nemcsak az Európa Ligában menetel, hanem 26 mérkőzés után veretlenül áll - bajnokként - a portugál liga élén (gólarány 61:11). „A döntőhöz még ennél is több kell" - nyilatkozott a mérkőzés után Andre Villas Boas, a portóiak szemtelenül fiatal, 33 éves edzője. A maximalista tréner szerint csak a döntő ér valamit: „Mindenki tudja, hogy tavaly az Atlético Madrid és a Fulham játszott a fináléban - de arra kevesen emlékeznek, hogy kik jutottak be a legjobb négy közé" - érvelt Villas Boas.



(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább