Búcsú a Deportivótól

Búcsú a Deportivótól

, gj

Primera Division, 38. forduló

Vége, vége, vége mindennek. Vége a jó kedvünknek. Kiesett a Deportivo, húsz év után.



Melyik az egyetlen klub a világon, amelynek csapata az utóbbi két évtizedben legyőzte
- a Barcelonát a Camp Nouban,
- a Real Madridot a Bernabeuban,
- az AC Milant a San Siróban,
- a Juventust a Delle Alpiban,
- a PSG-t a Parc des Princes-ben,
- a Bayernt az Olimpiai Stadionban,
- a ManUtd-t az Old Traffordon,
- és az Arsenalt a Highburyben?

Így van, a Deportivo La Coruna.

Ha leporoljuk a Deporral kapcsolatos emlékeinket, elsőként a szerb Djukics kihagyott tizenegyese jut eszünkbe. Az 1993/94-es szezonban a Deportivo szinte végig vezette a tabellát, s az utolsó fordulót is az első helyről várta: a szezonzárón "csak" le kellett győznie a Valenciát, hogy - története során először - bajnok legyen. A 89. percig 0-0 volt az állás, akkor azonban büntetőhöz jutott a Depor. Ha belövik, bajnokok. A labda mögé a szerb hátvéd, Miroszlav Djukics állt oda, vett egy nagy lélegzetet - és kihagyta a 11-est...

De vannak szebb emlékeink is, mondjuk amikor 5-2-re verték a Realt, s végül tényleg bajnokok lettek (1999/2000) . Ha már itt tartunk: azt tudták, hogy La Coruna a maga 200 ezer lakosával a legkisebb spanyol város, amelynek csapata bajnoki aranyat szerzett? De felidézhetjük a tíz évvel ezelőtti, Paris Saint-Germain elleni BL-csoportmeccset is: az 55. percben már 0-3 volt az állás, innen fordított 4-3-ra a Depor, a mesterhármast jegyző Pandiani vezérletével.

S aztán: minden idők egyik legnagyobb futballcsodája, hét évvel ezelőttről, megvan? Egy súlyos milánói vereség (1-4) után a lesajnált Depor a visszavágón addig-addig kóstolgatta, mígnem szőröstül-bőröstül elfogyasztotta vacsorára a Milant (4-0, gólszerzők: Pandiani, Valerón, Luque, Fran), s ezzel a Bajnokok Ligájában bejutott a legjobb négy közé.

S az hogy hangzik, hogy az utóbbi húsz évben a Deportivo kilencszer (!) végzett a dobogón? Vagy hogy az utóbbi húsz évben a Real Madrid csak egyszer (egyetlen egyszer) nyert La Corunában? Vagy hogy az utóbbi húsz évben a Depor három gólkirályt adott a La Ligának: Bebetót (1992/93), Diego Tristánt (2001/02) és Roy Makaayt (2002/03)? A jelen persze kevésbé idilli: a Deportivo húsz év után kiesett az élvonalból. S valljuk be: az idei színtelen-szagtalan fociért nem is érdemeltek volna bennmaradást.

Tények & érdekességek


Cristiano Ronaldo két gólt lőtt az Almeríának, s 40 találattal lett a La Liga gólkirálya. Ez új rekord, a korábbi maximum 38 gól volt egy szezonban. A huszonhat éves Ronaldo a csapattársainak és a Real-drukkereknek ajánlotta a gólkirályi címét.

A Real Madrid 102 gólt rúgott a La Liga 2010/11-es idényében - ugyanannyit, mint tavaly. Tavaly viszont - akkor még Manuel Pellegrini irányításával - több pontot szereztek a madridiak (96-ot), mint idén (92-t).

Cristiano Ronaldo a második futballista, aki az angol Premier League-ben és a spanyol La Ligában is gólkirályi címet szerzett. Az első a holland Ruud van Nistelrooy volt, aki szintén a Manchester Unitedben és a Real Madridban lőtte a gólokat.

Az idei szezon összes tétmeccsét számítva Cristiano Ronaldo 53 gólt szerzett, s ezzel megelőzte Lionel Messit, aki 52 gólnál jár - Messire azonban még vár egy BL-döntő szombaton.

Az idei szezon összes tétmeccsét számítva Mesut Özil (Real Madrid) 25 gólpasszt adott. Cristiano Ronaldo és Özil közös mérlege idén: 63 gól és 42 gólpassz. Az európai topligákban csak a portói Hulk-Falcao kettős teljesített jobban (72 gól + 25 gólpassz).

Az argentin Sergio Kun Agüero megszerezte 100. gólját az Atlético Madrid mezében. Agüero a Mallorca elleni meccsen ért el mesterhármast - ez volt az első triplája az Atléticóban.

A 35 éves Ivan de la Pena (Espanyol) könnyeivel küszködve jelentette be, hogy állandó sérülései miatt befejezi pályafutását. "Ő volt az egyik legtehetségesebb futballista, akit ismertem" - nyilatkozta De la Pena visszavonulásának hírére a Barcelona vezetőedzője, Pep Guardiola.

A Betis Sevilla után a Rayo Vallecano is feljutott a La Ligába, így jövőre négy madridi klub játszik a spanyol élvonalban: a Real, az Atlético, a Getafe és a Rayo Vallecano.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább