Milyen volt a La Liga 2010/11-es szezonja?

Milyen volt a La Liga 2010/11-es szezonja?

, focitipp.hu

Kész a leltár, tartsanak velünk.



1. FC Barcelona

Sorozatban harmadszor lett bajnok a Barcelona. A katalánok idegenben 46 pontot szereztek, ami rekord a La Liga történetében. A Barca futballistái az idei szezonban 143 gólt lőttek tétmeccsen, s 29-szer találták el a kapufát – ez is azt jelzi, hogy Josep Guardiola a Cruijff-féle "totális futballra" esküszik. Ami igazán különlegessé teszi a Barcelonát, az egy zseni jelenléte: Lionel Messi a szezon során 55 tétmeccsen 53 gólt lőtt, s ő nyerte a La Liga ún. kanadai pontversenyét is: 31 gólja mellett 17 gólpasszt adott a bajnokságban. A 23 éves Messi eddig 15 trófeát nyert a Barcelonával (5 bajnoki cím, 3 BL-győzelem, 4 spanyol szuperkupa-győzelem, 1 európai szuperkupa-győzelem, 1 klubvilágbajnoki cím és 1 spanyol kupagyőzelem).

 

2. Real Madrid

A madridisták kupagyőzelemmel zárták az évet, így lett teljes Iker Casillas éremkollekciója, aki ezzel már minden megnyerhető trófeát megnyert. Érdekességként megemlíthető, hogy a "hazai kupagyőzelem" hiányzott két másik "ősrealos", Guti és Raúl gyűjteményéből is, s idén ők is pótolták a mulasztást: Guti a török Besiktassal, Raúl pedig a német Schalke 04-gyel nyert kupát… Nem mehetünk el szó nélkül Cristiano Ronaldo rekordja mellett: Ronaldo az első, aki 40 gólt lőtt a La Ligában egyetlen idény alatt (figyelem: 72 percenként gólt szerzett…), s ezzel a negyven találattal megszerezte a legeredményesebb európai futballistának járó Aranycipőt is. Rajta kívül kiemelnénk a kreatív Mesut Özilt (aki Messi után a második legtöbb gólpasszt adta), s a brazil Marcelót, aki tavasszal kirobbanó formában futballozott. Visszatért a sokáig sérüléssel bajlódó Kaká is, de játéka nem tűnt meggyőzőnek, s az érte kifizetett 68 millió euró egyelőre nettó ráfizetésként könyvelhető el.

 

3. Valencia

Sokak szerint a Barcelona és a Real Madrid után már az "alsóház" következik, amit nyilván kikérnének maguknak a Valencia hívei. Tény azonban, hogy a bronzérmes Valencia 21 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a 2. helyen végző Real. Ez azonban nem csökkenti Unai Emery érdemeit: a progresszív futballfelfogást valló fiatal tréner kénytelen volt "lenyelni a békát" nyáron, amikor három világbajnok játékosa távozott (Villa, Silva és Marchena), de a tucatnyi újonnan érkező futballistából ütős csapatot kovácsolt össze, amely a BL-ben is megállta a helyét.

 

4. Villarreal

Kifejezetten szellemes, sok passzra épülő focit játszott a Villarreal is, amely az Európa Ligában bejutott a legjobb négy közé, a bajnokságban pedig elérte a célját: ősszel a BL-selejtezőben indulhat. Borja Valero, Santi Cazorla, Nilmar, Giuseppe Rossi – a Sárga Tengeralattjáró legénységéből több játékost is dicséret illet. S övék a szezon legszebb gólja is, januárban szerezte Cani, aki a félpályáról lőtt az Osasuna kapujába.

 

5. FC Sevilla

A Sevilla kivívta ugyan az európai kupaszereplés jogát, de ez most csalódást jelent Andalúziában: a Bajnokok Ligája helyett ugyanis csak az Európa Liga jutott a sevillaiaknak, akiket legfeljebb az vigasztalhat, hogy két januári szerzeményük – a chilei Gary Medel és a horvát Ivan Rakitic – remekül beilleszkedett a csapatba.

 

6. Athletic Bilbao

Bilbaóban nem változott a baszk identitásra építő klubfilozófia, ennek fényében bravúrként értékelhető a 6. hely. Voltak nagy meccseik (például amikor idegenben lenyomták az Atlético Madridot), de a csapat korlátait pontosan jelzi, hogy a Barcával, a Reallal, a Valenciával és a Villarreallal szemben a 8 meccsen 0 pontot szereztek. Az európai kupaporondra így is kijutottak, a nagy kérdés már csak az, hogy három kiemelkedő tudású játékosukat (Fernando Llorentét, Javi Martínezt és Iker Muniaint) meg tudják-e tartani a nyáron.

 

7. Atlético Madrid

Az Atlético csalódást okozott. Nemhogy a dobogóért, de még a BL-selejtezőt jelentő 4. helyért sem volt játékban, ami elég sovány teljesítmény egy ilyen patinás klubtól. Eltűnt az uruguayi Diego Forlán is, aki a jól sikerült dél-afrikai világbajnokság után (ahol a torna legjobbjává választották) mintha leeresztett volna. Az már biztos, hogy az edző (Quique Sánchez-Flores) távozik, s meglepődnénk, ha a Manchester United által csábított fiatal kapus, David de Gea, vagy a 20 gólig jutó Sergio Kün Agüero a Vicente Calderónban kezdené a következő szezont.

 

8. Espanyol

Karácsonykor még a 4. helyen feszített az Espanyol, de amilyen impozáns volt a kezdés, olyan gyalázatos a folytatás. Az Espanyol a téli átigazolási időszakban eladta két alapemberét (a középhátvéd Oscar Ruizt és a balhátvéd Didac Vilát), tavasszal pedig már csak "túlélték". Fess stadion, üres buksza, masszív középcsapat: ez volt az Espanyol.

 

9. Osasuna Pamplona

Hogy milyen kiegyenlített volt az alsóház, azt az Osasuna példáján láthatjuk: Vadócz Krisztián csapata feszengve várta az utolsó fordulót, mert benne volt a pakliban az is, hogy kiesik az élvonalból – végül a bravúros 9. helyen zárt. Az Osasunának kifejezetten jót tett a februári edzőváltás (Antonio Camacho helyét José Luis Mendilibar vette át), s ha a szezon legjobb mérkőzését keresik, akkor a novemberi El Clásico mellett az Osasuna–Sevilla párharcot ajánljuk, amikor a hazaiak 0–2-ről fordítottak 3–2-re, úgy, hogy egyik játékosuk bokáját törte, Camunas pedig vérző fejjel adott gólpasszt az utolsó percben.

 

10. Sporting Gijón

Gijónban semmi másra nem vágytak, csak a békés, nyugodt középmezőnyre. Ez még januárban is elérhetetlennek tűnt: 17 meccs után a Sporting Gijón még az utolsó helyen állt. Mi segített? Paradox (vagy nem is oly paradox) módon az, hogy senki sem pánikolt be, hagyták dolgozni a tapasztalt trénert, Manuel Preciadót. Néha ez a jobb megoldás, s nem az edzőváltás. A Gijón végül a 10. helyre futott be – ez a csapat legjobb eredménye 1992 óta.

 

11. Málaga

A Málaga jól hajrázott, s így tulajdonképpen gondtalan májusa volt, de a milliárdos tulajdonos, a katari Abdullah sejk hosszú távú terveiben aligha a középmezőnyben való evickélés szerepel, ennek megfelelően a következő szezonra megszerezte Ruud van Nistelrooyt. Említést érdemel a 29 éves brazil csatár, Julio Baptista teljesítménye, aki januárban érkezett Málagába az AS Romából, s 11 tavaszi meccsén 9 gólt lőtt…

 

12. Racing Santander

Külföldi tőkeinjekcióban bízik a Santander is, amelyet januárban egy indiai üzletember, Ahsan Ali Syed vásárolt meg (s azonnal kirúgta az edzőt, Miguel Ángel Portugalt). A Racing, amely 2002 óta megszakítás nélkül tagja az élvonalnak, nyugodt májusi finisekről álmodik, s tulajdonképpen ez a maximum, ami ettől a csapattól elvárható (a Santander legnagyobb ásza tavasszal a kölcsönjátékos Gio Dos Santos volt).

 

13. Real Zaragoza

A Zaragoza kiesőhelyről várta az utolsó fordulót, de egy levantei győzelem végül a 13. helyre katapultálta a csapatot. Minden jó, ha jó a vége, mondhatnánk, ami persze optikai csalás: a Zaragoza a legkevésbé sem volt jó csapat idén, s az sem írható a javára, hogy játékosai 124 sárga és 9 piros lapot gyűjtöttek a szezon során.

 

14. UD Levante

Ki hitte volna, hogy a Levante – amelynek éves költségvetése alacsonyabb, mint Messi fizetése – ilyen huszáros hajrára képes? A bukmékerek által előzetesen tuti kiesőnek tartott újonc egészen januárig hozta a papírformát, s amikor már úgy tűnt, hogy végleg odaragad a mezőny aljára, akkor egyszeriben megtáltosodott, és egy 12 meccses pazar szériával (8-3-1) faképnél hagyta a többi kiesőjelöltet. A siker záloga a 38 éves edző, Luis García Plaza, aki minden nyáron a semmiből gyúr csapatot (olyan játékosokból, akikre másutt nincs szükség, s ezért elszegődnek a szerény fizetést kínáló Levantéba), s ne hagyjuk ki az ecuadori csatárt, Felipe Caicedót sem, aki 13 góllal zárta a szezont.

 

15. Real Sociedad

Idén csak egy olyan csapat volt, amelyből nem állítottak ki játékost: a Real Sociedad San Sebastian. Arra már kevésbé büszkék a baszkok, hogy ők szenvedték el a legtöbb vereséget (21-et), idegenben pedig kifejezetten gyámoltalanul futballoztak (3-1-15). A csapat legjobbja a középpályás Xabi Prieto volt (7 gól + 13 gólpassz), akit az angol lapok márciusban már összeboronáltak a Liverpoollal.

 

16. Getafe

Madridba is beköltözött a katari tőke: a dubaji székhelyű Royal Emirates Group áprilisban megvásárolta a Getafét (a vételárat 70 és 90 millió euró közötti összegre becsülik). Ettől függetlenül a csapatnak még az utolsó fordulóban is a bennmaradásért kellett harcolnia. A szezon végével elköszönt a többiektől Manu del Moral, a Getafe egyetlen komoly spílere, akiért 4 millió eurót fizetett a Sevilla.

 

17. Real Mallorca

Öt fordulóval a vége előtt már a bennmaradást ünnepelték, de kissé korán ittak a medve bőrére Mallorcán, mert az utolsó kört ismét reszketve várhatták, s végül egyetlen gólon múlott, hogy nem estek ki… S ha kiesnek, akkor sem szólhattak volna egy szót sem, a Mallorca szedett-vedett brigádja ugyanis az utolsó kilenc fordulóban csak egyszer győzött – kétségkívül ez volt Michael Laudrup legkeservesebb éve edzőként.

 

18. Deportivo La Coruna

Egyszer már elsirattuk a Super Deport, amely az elmúlt 20 évben kilencszer végzett a dobogón; most nem tesszük. Nézzük inkább a tényeket: a Deportivo az idei szezonban kifejezetten büntette szurkolóit, összesen 21 bajnoki mérkőzésen nem lőtt gólt, s az egész idényben csupán 31 találatig jutott, ami a meccsenkénti egygólos átlagot sem teszi ki… Szégyen és gyalázat.

 

19. Hércules Alicante

Tudják, melyik az egyetlen csapat, amely idén a Camp Nouban legyőzte a Barcelonát? Jól sejtik, a Hércules Alicante, amely szeptemberben a paraguayi Nelson Valdéz duplájával 2-0-ra nyert Barcelonában. Az újonc egészen januárig tartotta a lépést a többiekkel (David Trezeguet például decemberig nyolc gólt lőtt), tavaszra azonban látványosan összeomlott a csapat: elfogyott a pénz, az öltözőn belül klikkek alakultak ki, a szurkolók pedig legszívesebben bottal zavarták volna el a Real Madridtól kölcsönvett Royston Drenthét.

 

20. Almería

Tizennégy évig nem fordult elő, hogy élvonalbeli csapat nyolc gólt kapjon egy bajnokin. A negatív bravúr idén az Almeríának sikerült, s mindjárt kétszer is (Barcelona otthon 0–8, Real Madrid idegenben 1–8). A sereghajtó legjobbja – a 70 bekapott gól ellenére – a kapus Diego Alvés volt, aki a Don Balón osztályzatai alapján 6.88-as pontátlaggal az egész élvonalbeli mezőny hetedik legjobb futballistájának bizonyult, megelőzve még a barcelonai Xavit is (le is csapott rá a Valencia).

 

G. J.

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább