Az USA elámult a mexikói szuperfocitól

Az USA elámult a mexikói szuperfocitól

, ktn

Mexikó hatodszor nyerte meg a Gold Cupot, a CONCACAF Zóna bajnokságát.A közép-amerikai csapat a pasadenai döntőben 4-2-re győzött a házigazda USA válogatottja ellen. Pedig minden szépen indult az amerikaiak számára, Bob Bradley és Landon Donovan góljával Michael Bradley csapata még 2-0-ra vezetett. Csakhogy Mexikó a szünet előtt felállt (2-2), majd a második félidőben két mesteri góllal (Barrera, Dos Santos) megszerezte a győzelmet is. Érdekesség, hogy az első félidőben három védőt is le kellett cserélni sérülés miatt, az amerikai Bocanegrát, valamint a mexikói Rafael Marquezt és Salcidót.

A találkozó hőse a 24 éves Pablo Barrera volt, aki kétszer is betalált Tim Howard hálójába. A csatárt a West Ham szurkolói nem ilyennek ismerték: a bajnokságból a szezon végén kieső londoni alakulatban Barrera 21 tétmeccset játszott le rúgott gól nélkül. Az USA ellen azonban nemcsak Barrera csillogott - a Mexikó negyedik találatát jegyző Dos Santos is elemében volt.

Az amerikaiak is elámultak attól a játéktól, amit a mexikói válogatott produkált. Tim Howard szerint egyszerűen "varázslatos" volt, amit Dos Santos művelt a gólja előtt. De az ellenfelet dicsérte Landon Donovan, az amerikaiak csillaga is, akinek a döntő volt a 136 mérkőzése a nemzeti csapatban: "Guardado, Barrera, Chicharito és Dos Santos egészen különleges futballista. Ha sok helyük van, hihetetlenül tudnak futballozni. Dinamikusabbak voltak, mint bármelyik mexikói válogatott, amely ellen eddig játszottunk".

Pedig a mexikói válogatott mostanában gyakran felülmúlja az amerikaiakat a Gold Cupon. A két válogatott a torna 1991 óta íródó története során ötödször találkozott egymással - és az El Tri negyedszer győzött. Legutóbb, 2009-ben 5-0-ra... A mexikóiak egyébként indulnak a Copa Americán is - de a Gold Cupon szereplő csapat tagjai közül csupán egy futballista (Dos Santos) lesz ott Argentínában. A mexikóiak a dél-amerikai tornán lényegében az U21-es válogatottjukkal indulnak majd el (a keret 23 tagja közül 18 játékos 23 év alatti), de ott se várjunk tőlük leégést. Főleg azért ne, mert - amíg a "nagyok" legyőzték az USÁ-t a Gold Cup-fináléban, addig - a Copa Americára készülő "kicsik" néhány órával korábban 1-0-ra győztek Ecuador ellen...

A torna gólkirálya s egyben legjobb játékosa a Manchester Unitednél kimagasló idényt produkáló Javier Hernandez lett, aki hét találatot jegyzett (a döntőben egyszer sem volt eredményes). A tornát százszázalékos teljesítménnyel, 22-4-es gólaránnyal záró mexikóiak emellett bezsebelték a legsportszerűbb csapatnak járó díjat is. Egyedül a legjobb kapust nem ők adták: ezt a díjat a hondurasi Noel Valladares vihette haza.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább