Az USA elámult a mexikói szuperfocitól

Az USA elámult a mexikói szuperfocitól

, ktn

Mexikó hatodszor nyerte meg a Gold Cupot, a CONCACAF Zóna bajnokságát.A közép-amerikai csapat a pasadenai döntőben 4-2-re győzött a házigazda USA válogatottja ellen. Pedig minden szépen indult az amerikaiak számára, Bob Bradley és Landon Donovan góljával Michael Bradley csapata még 2-0-ra vezetett. Csakhogy Mexikó a szünet előtt felállt (2-2), majd a második félidőben két mesteri góllal (Barrera, Dos Santos) megszerezte a győzelmet is. Érdekesség, hogy az első félidőben három védőt is le kellett cserélni sérülés miatt, az amerikai Bocanegrát, valamint a mexikói Rafael Marquezt és Salcidót.

A találkozó hőse a 24 éves Pablo Barrera volt, aki kétszer is betalált Tim Howard hálójába. A csatárt a West Ham szurkolói nem ilyennek ismerték: a bajnokságból a szezon végén kieső londoni alakulatban Barrera 21 tétmeccset játszott le rúgott gól nélkül. Az USA ellen azonban nemcsak Barrera csillogott - a Mexikó negyedik találatát jegyző Dos Santos is elemében volt.

Az amerikaiak is elámultak attól a játéktól, amit a mexikói válogatott produkált. Tim Howard szerint egyszerűen "varázslatos" volt, amit Dos Santos művelt a gólja előtt. De az ellenfelet dicsérte Landon Donovan, az amerikaiak csillaga is, akinek a döntő volt a 136 mérkőzése a nemzeti csapatban: "Guardado, Barrera, Chicharito és Dos Santos egészen különleges futballista. Ha sok helyük van, hihetetlenül tudnak futballozni. Dinamikusabbak voltak, mint bármelyik mexikói válogatott, amely ellen eddig játszottunk".

Pedig a mexikói válogatott mostanában gyakran felülmúlja az amerikaiakat a Gold Cupon. A két válogatott a torna 1991 óta íródó története során ötödször találkozott egymással - és az El Tri negyedszer győzött. Legutóbb, 2009-ben 5-0-ra... A mexikóiak egyébként indulnak a Copa Americán is - de a Gold Cupon szereplő csapat tagjai közül csupán egy futballista (Dos Santos) lesz ott Argentínában. A mexikóiak a dél-amerikai tornán lényegében az U21-es válogatottjukkal indulnak majd el (a keret 23 tagja közül 18 játékos 23 év alatti), de ott se várjunk tőlük leégést. Főleg azért ne, mert - amíg a "nagyok" legyőzték az USÁ-t a Gold Cup-fináléban, addig - a Copa Americára készülő "kicsik" néhány órával korábban 1-0-ra győztek Ecuador ellen...

A torna gólkirálya s egyben legjobb játékosa a Manchester Unitednél kimagasló idényt produkáló Javier Hernandez lett, aki hét találatot jegyzett (a döntőben egyszer sem volt eredményes). A tornát százszázalékos teljesítménnyel, 22-4-es gólaránnyal záró mexikóiak emellett bezsebelték a legsportszerűbb csapatnak járó díjat is. Egyedül a legjobb kapust nem ők adták: ezt a díjat a hondurasi Noel Valladares vihette haza.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább

Végül nem Tottit vettem meg…

, Nagy Dániel

Végül nem Tottit vettem meg…

Egy bordó mez hátulján ott volt, hogy Totti. Végül nem ezt vettem meg. Nem is lettem Róma-szurkoló. Viszont Totti a mai búcsújával nem csak az AS Románál zárt le egy korszakot, hanem ugyanúgy a Seria A, valamint az európai futball történtében is.

Tovább

Ma este megbukunk

, D. Bányász Gergő

Ma este megbukunk

Szinte lehetetlen úgy színházba menni, hogy előadás közben játszik a kedvenc (angol)csapatom. Az pedig csak kis gyógyír a kínzó fájdalomra, ha induláskor szerzünk vezetést.

Tovább

Madridi derbi: megint a Real!

, Kiss Tibor Noé

Madridi derbi: megint a Real!

Az Atlético ráijesztett a Real Madridra, de ennél többet nem tudott elérni – a 2:1-es győzelem azt jelenti, hogy a Real 4:2-es összesítéssel jutott be az idei BL-döntőbe.

Tovább

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

, Kiss Tibor Noé

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

A Monaco legyőzése után egyértelmű: a spanyol gigászok mellé felzárkózott a Juventus.

Tovább

Cristiano Ronaldo, a különbség!

, Kiss Tibor Noé

Cristiano Ronaldo, a különbség!

Nem mondhatni, hogy az Atlético Madridnak túl sok szerencsét hoznának a Real Madrid elleni mérkőzések a Bajnokok Ligájában.

Tovább

Úgy nézni meccset, mint apám

, Somos Ákos

Úgy nézni meccset, mint apám

A Real Madrid–Bayern München visszavágó volt az utolsó focimeccs, amit apámmal együtt néztem.

Tovább