Kecskemét, kazahvész?

Kecskemét, kazahvész?

, ktn

Hogy mi a Kecskemét feladata az EL-ben? "Megmutatni mi az az alföldi tökösség.""Nem lebecsülve az ellenfeleket, de ha bármelyik csapatunk is elvész ebben a körben, akkor ott azonnal szét kell zavarni a társaságot, mert nincs értelme a folytatásnak" - így vélekedett egy olvasó a Sport Plusz Extra magazinban a magyar csapatok EL-sorsolását látva. Hasonló véleményeket közölnek az internetes hozzászólók is az andorrai, örmény és kazah csapatok kapcsán is. A Ferencváros és a Paks EL-odavágóinak eredménye alapján nem is voltak túlzók a két zöld-fehér klubbal szembeni elvárások, de a kazah Aktobe más tészta.

A kazahok elleni meccs kapcsán előbb Tomiszlav Szivics, a Kecskemét edzője nyilatkozott kedvetlenül, és a szerb edző nemcsak a csapatára váró több ezer kilométeres utazás miatt tart az ellenféltől. Hasonlóan vélekedett a kecskemétiekhez kötődő Lila Köd bloggere is. A reakció mindkét esetben ugyanaz volt, a hangoskodó szurkolók "beszarisággal" vádolták azokat, akik nem nevezték kapásból nímandnak az ellenfelet.


Pedig az FK Aktobét nincs miért lenéznünk. Az még talán nem nagy kunszt, hogy a gárda az előző hat bajnoki kiírás közül négyszer az első helyen végzett a nem túl acélos kazah ligában - igaz, a Kecskemét nem éppen a bajnoki címért harcol Magyarországon. Az viszont már figyelemreméltóbb, hogy a klub 2004 és 2009 között egyetlen vereséget sem szenvedett saját pályáján, a közel kétezer napos veretlenségi szériát a világ bármely csapata elfogadná.


S ott vannak az Aktobe nemzetközi kupaeredményei is. Tavaly nyáron a csapat 2:1-re győzött az Alkmaar ellen az Európa Liga play off-körében. Egy évvel korábban is ott szerepeltek a kazahok, s akkor a Werder elleni idegenbeli meccsük eredményére kapta fel a fejét a nemzetközi futballközvélemény: Bremen-Aktobe 6:3. Csak összehasonlításképpen, emlékezzünk vissza milyen (tegyük hozzá: jogos) ünneplésben részesültek a magyar válogatott játékosai az amszterdami 3:5 után.


A kazah csapat csak Magyarországról nézve tűnik sötét lónak, stadionja korszerű, s idegenlégiósait sem a brazil területi ligából lasszózta össze. Félelemre persze nincs okunk az Aktobével kapcsolatban, de ahogy a mondás tartja: jobb félni, mint megijedni. A sportszerűségről pedig sokat tanulhatnánk a Lila Köd cikkírójától, aki így összegezte az aktobei csapatot bemutató írását: "Hatalmas alázattal és tisztelettel kell hozzáállnunk ehhez a párharchoz. Mit kell tenni ezután? Megmutatni mi az az alföldi tökösség, és jól megverni kazah barátainkat!"


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább