Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét

Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét

, focitipp.hu

9. hely: Brazília (2002)

Sorozatunkban az előző évtized 10 legjobb csapatát mutatjuk be. Következzen most az a brazil válogatott, amely hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a 2002-es világbajnokságot. Pedig - ahogy az a sikersztorik esetében lenni szokott - minden rosszul indult.



A csapat a brazil válogatott történetének legrosszabb eredményét érte el a vb-selejtezőkön, összesen hatszor szenvedett vereséget (Paraguay, Chile, Ecuador, Uruguay, Argentína és Bolívia ellenében), s egészen az utolsó játéknapig kérdéses volt, egyáltalán kijut-e a 2002-es vébére (amit Japán és Dél-Korea közösen rendezett).

 

Emerson sérülése

A brazilok kijutottak, ám a közhangulat nem változott: a szurkolók Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány fejét követelték, mivel nem jelölte a vb-keretbe a népszerű Romariót, ráadásul közvetlenül a világbajnokság előtt megsérült a középpálya legfontosabb figurája, Emerson (nem akárhogy: egy edzésen a tréfa kedvéért beállt a kapuba, és olyan szerencsétlenül esett a vállára, hogy ki kellett hagynia a vébét).

 

Felemás vb-nyitány

A világbajnokság nem kezdődött jól a brazilok számára, mert bár legyőzték a törököket (2-1), de erre a sikerre nem lehettek büszkék. A győzelemhez ugyanis hathatós segítséget nyújtott nekik a dél-korai játékvezető, aki a meccs hajrájában, 1-1-es állásnál befújt egy kamu tizenegyest a brazilok javára (Luizaót a tizenhatoson kívül rántotta le Alpay), az utolsó másodpercekben pedig Rivaldo színészi teljesítménye nyomán kiállította Hakan Ünsalt is (a törökök nyolc mezőnyjátékossal fejezték be a meccset). Nem ez volt az egyetlen eset, amikor a játékvezetői ítélet a braziloknak kedvezett: a Belgium elleni nyolcaddöntőben 0-0-nál a belga Wilmots szabályos fejesgólját érvénytelenítette a jamaicai bíró. (Persze, mindez jelentéktelen dolognak tűnt ahhoz képest, amit a játékvezetők azon a vébén a házigazda dél-koreai válogatott meccsein műveltek…)

bra csapat400_300.jpg

A brazil válogatott a németek elleni világbajnoki döntő előtt, 2002-ben. Felső sor, balról: Lúcio, Edmílson, Roque Junior, Gilberto Silva, Marcos, Kaká, Vampeta, Anderson Polga, Dida. Alsó sor, balról: Ronaldinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Kléberson, Rivaldo, Cafú, Junior, Ricardinho és Luiazo.

 

Scolari taktikája

Ezt leszámítva a brazilok játékát élmény volt nézni. Scolari a 3-5-2 (3-4-1-2) híve volt. Szenzációsan futballozott a ”három R” (Ronaldo, Rivaldo és Ronaldinho), akárcsak a két offenzív felfogású szélső hátvéd, Cafú és Roberto Carlos, vagy a kötetlen söprögetői pozícióban nagyot alakító Edmílson. Érdekességként megemlíthető: a brazil válogatott 23 fős keretében 13 olyan labdarúgó volt, aki brazil csapatban futballozott, például Kaká (Sao Paulo), Gilberto Silva (Atl. Mineiro), Juninho Paulista (Flamengo) vagy a kapus Marcos (Palmeiras). Az arányok mára megváltoztak, a 2010-es vb-keretben már csak három ”brazíliai” brazil akadt.

 

Kulcsmérkőzés I.

Egy klasszikus párharc a negyeddöntőben: Brazília-Anglia 2-1! Az eredmény szoros, a meccs azonban sima volt. Sokat elárul az akkori angol csapat erejéről, hogy azon a mérkőzésen olyan játékosok is pályára léptek, mint Sinclair, Mills, Butt vagy Dyer: megannyi edzői tévedés. A brazilok 0-1-ről (Owen) fordítottak 2-1-re (Rivaldo, Ronaldinho), s könnyedén elbírták azt is, hogy fél órán át emberhátrányban kellett futballozniuk. Ronaldinho gólja pedig a vébé legtöbbet ismételt találata lett: 40 méterről, oldalról végezhetett el szabadrúgást, de beadás helyett a rosszul helyezkedő Seaman fölött a kapuba ívelt (nem ez volt Seaman első, s nem is az utolsó potyagólja). Anglia kiesett, Brazília továbbjutott. Megjegyzendő: ha a brazilok az angolokkal játszottak, végül mindig megnyerték a vébét: 1958-ban, 1962-ben, 1970-ben és 2002-ben is.

 

 


Kulcsmérkőzés II.

A Brazília-Németország (2-0) vb-döntő egyértelmű favoritjai a dél-amerikaiak voltak, de a Ballack nélkül felálló Nationalelf majdnem rájuk ijesztett: 0-0-nál Neuville a kapufát találta el. A folytatásban Ronaldo gálaműsora következett, előbb Kahn hibáját büntette (ez volt a remekül védő, s a vébé legjobbjává is megválasztott Kahn egyetlen hibája a tornán), majd Rivaldo átlépős csele után okosan a sarokba passzolt. Ronaldo gólkirály lett, Brazília megszerezte ötödik vb-aranyát, a trófeát pedig a csapatkapitány Cafú vehette át, az első olyan játékos a vébék történetében, aki egymás után három fináléban is szerepelt (1994, 1998, 2002).

A brazilok mindegyik meccsüket megnyerték (Törökország 2-1, Kína 4-0, Costa Rica 5-2, Belgium 2-0, Anglia 2-1, Törökország 1-0, Németország 2-0), márpedig ilyesmire korábban csak egy válogatott volt képes a vébéken. Kell-e mondani: a brazil (Pelével, 1970-ben).

 

(Gazdag József)

 

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

 

 

Sorozatunk eddigi részei

10. helyezett: FC Porto (Mourinho színre lép)

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább