Dzsudzsák új hazája - Mit kell tudni az orosz klubfutballról?

Dzsudzsák új hazája - Mit kell tudni az orosz klubfutballról?

, ktn

Dzsudzsák Balázs Oroszországba - pontosabban Dagesztánba - igazolt. A hír sokkolta a magyar közvéleményt, amelynek alig van információja az orosz klubfutballról. Körkép az orosz Premijer Ligáról.



Az UEFA aktuális koefficiense szerint az orosz bajnokság a hetedik legerősebb ligának számít Európában, vagyis az orosz élvonalat előkelőbb helyen jegyzik, mint a holland, a belga vagy a török bajnokságot. A klubok többsége dúskál a pénzben, a szurkolók világsztárokat láthatnak a pályán, a játék színvonala is egyre magasabb nívójú. Nem volt ez mindig így. A kommunista rendszer összeomlása után a legtöbb - államilag támogatott - futballklub válságba került, a pénztelenség Nyugat-Európába, főleg Spanyol- és Olaszországba üldözte a korszak legjobb futballistáit.

A kétezres években aztán az időközben megizmosodott orosz oligarchák - akik főleg az energetikai szektorban tömték degeszre a zsebüket - egyre-másra szereztek befolyást a legnagyobb orosz futballklubokban. Mára az orosz bajnokság főszponzorai szinte kizárólag hazai gáz- vagy olajipari vállalatok, bankok - a csapatok mögött pedig az ország leggazdagabb emberei vagy éppen helyi politikusok állnak. Ismerkedjünk meg jobban az orosz bajnokság csapataival.

A sztárklubok
A Zenitnek az a Gazprom a fő támogatója, amely 300 ezer embert foglalkoztat Oroszországban, és amely az állami adóbevételek 25 százalékát biztosítja. Szentpéterváron jó helyen van a Gazprom pénze, a Zenit 2010-ben a bajnoki címet, az orosz kupát és az orosz szuperkupát is megszerezte. A kommunizmus évtizedei alatt a csapat mindössze egy bajnoki címet nyert (1984). A csapatnak olyan szurkolói voltak, mint Dmitrij Sosztakovics (zeneszerző) vagy Kirill Lavrov (színész). A csapat jelenlegi keretének összértéke közel 150 millió euró a Transfermarkt szerint, de a Zenitnél talán a legértékesebb az edző: Luciano Spalletti.

Magyarok Oroszországban


Jelenleg három magyar légiós szerepel orosz klubokban. Huszti Szabolcs 2009 óta játszik a Zenit Szentpétervárban, s ezalatt 63 tétmérkőzésen kilenc gólt szerzett. Gaál Miklós 2007 és 2011 között az Amkar Perm játékosa volt, a Volga Nyizsnij-Novgorod idén januárban szerződtette. Eddig hatvan Premijer Liga-mérkőzést számlál. Dzsudzsák Balázs 2011 júniusában költözött Oroszországba, a Mahacskalában megkapta a 22-es mezszámot, s várhatóan július 24-én, a Zenit elleni rangadón mutatkozik majd be új csapatában.


A bajnokságot idén mégis a CSZKA Moszkva vezeti, ami nem csoda, sztárok sora szerepel a klubban. Vágner Love, Tosics, Dzagoev, Honda - velük lehet száguldani. A CSZKA - amely a kommunizmus éveiben a hadsereg csapatának számított - idén augusztusban ünnepli centenáriumát. A klub nagy alakja a grúz Valerij Gazzajev volt, aki 2002 és 2008 között elhozta az aranykort, három bajnoki címet, négy kupagyőzelmet és egy UEFA-kupa címet kasszírozott az egyesülettel.

Az orosz bajnokság örökranglistájának első helyezettje a Szpartak Moszkva. A "húsosoknak" becézett klub a kommunizmus idején a "nép csapata" volt, szakszervezeti befolyással. Az új korszakban eleinte a Szpartak volt a nyerő, a csapat kilenc bajnoki aranyat szerzett 2001-ig (ebből nyolcat Oleg Romancev vezetésével). Azóta Nevio Scala és Michael Laudrup is próbálkozott a klubnál - de az újabb elsőség nem jött össze. 2009 óta az egykori játékoslegenda, Valerij Karpin irányítja a gárdát, akit a szurkolók még azután is visszaköveteltek a kispadra, miután 2011 tavaszán a Szpartak tíz gólt kapott a Portótól az EL negyeddöntőjében, a bajnokságban pedig az utolsó helyen állt...

A Szpartakot az örökranglistán a Lokomotív Moszkva követi, amely két bajnoki cím mellett egy új arénát tud felmutatni. A Sztalinyec helyére felhúzott Lokomotiv Stadion 28 800 férőhelyes, és a kétezres évek végére a nézők vissza is tértek a vasutasklub lelátójára. Nincs azonban még minden rendben a klubnál, ezt mutatja, hogy a klub elnökasszonya, Olga Szmorodszkaja az Anzsi elleni hazai vereség után menesztette a klub edzőjét, Jurij Krasznozsant. A klubvezetők feltételezése szerint Krasznozsan eladta a meccset a Mahacskalának.

Voronyin, Misimovic, Wilkshire, Kuranyi - ki hinné, hogy a Dinamo Moszkva játékoskeretének tagjait soroltuk fel? A klubot a bolsevik titkosrendőrség, a Cseka rettegett vezetője, Felix Dzerzsinszkij nevezte át Dinamóvá 1923-ban, az egyesület mottóját ("Mozgásban az erő") pedig Maxim Gorkij fogalmazta meg. A Dinamo a szocialista érában a belügy és a KGB csapata volt. A Dinamo az egyetlen olyan klub, amely még sosem esett ki az első osztályból - igaz, a profiligában még nem is szerzett bajnoki címet.

Az átszervezett bajnokság


2011-től a Premijer Liga áttér az Európában is megszokott ősz-tavasz rendszerű bajnokságra. A jelenlegi - 2011/12-es - idény átmeneti. A csapatok először végigjátsszák az alapszakasz 30 mérkőzését, majd a mezőny két részre oszlik. Az első nyolc helyezett alkotja a felsőházat, a mezőny tagjai a Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-indulást jelentő helyekért küzdenek tovább. A bajnok automatikusan tagja lesz a BL 2012/13-as idényében a csoportkörnek, a második helyezett selejtezőt játszik. A bajnokság harmadik-ötödik helyezettjei az Európa Liga selejtezőibe nyernek besorolást.

Az alsóház nyolc csapata közül a legjobb négy megmenekül, az utolsó két helyezett kiesik. A liga 13. és 14. helyezettje osztályozót játszik a másodosztály harmadik, illetve negyedik helyezettjével. A felsőházban és az alsóházban szereplő csapatok körmérkőzéses rendszerben meccselnek egymással, azaz az orosz élvonal 2011/12-es idénye során minden csapatra 30+14 bajnoki vár.


A feltörekvők
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb csapata a kétszeres bajnok Rubin Kazany - amely a szovjet korszakban sosem játszott az élvonalban. A légiósokkal teletűzdelt tatárföldi gárdából a 2001 óta edzőként dolgozó Kurban Bergyijev épített bajnokcsapatot. A türkmén trénert a hozzá közelállók fanatikusként írják le, egykori játékosa, Roman Saronov szerint olyan zárkózott, hogy szinte csak a klubot támogató polgármesterrel áll szóba. A Rubin tervei továbbra is nagyratörők, a harmincezres stadion helyett 2012-ben átadják az új, 45 ezer szurkoló befogadására alkalmas létesítményt - miközben a csapat tavalyi átlagnézőszáma alig érte el a 13 ezret meccsenként.

A liga legújabb trónkövetelője az 1991-ben alapított Anzsi Mahacskala, amely az elmúlt évben 45 millió eurót költött új játékosok leigazolására. A legnagyobb név (Roberto Carlos) ingyen érkezett, a dagesztániak legdrágább futballistája pedig Dzsudzsák Balázs, akiért a klub 14 millió eurót fizetett. A csapat mögött Szulejman Kerimov áll, aki a Forbes 2010-es adatai szerint a világ 136. leggazdagabb embere. Részesedései vannak arany-, ezüst- és káliumbányákban, de belefolyt az olajbizniszbe is. Bevételeiből nemes célokra is áldoz: egy súlyos közlekedési balesete után egymillió eurót adományozott egy olyan szervezetnek, amely égési sérüléseket szenvedett gyerekek rehabilitációjával foglalkozik.

Dagesztán mellett Csecsenföldön is nagy terveket szövögetnek. A Terek Groznij elnöke Ramzan Kadirov, aki Vlagyimir Putyin támogatása révén lett Csecsenföld elnöke 2007-ben. A focicsapatnál egyelőre nincsenek nagy sikerei: a januárban szerződtetett Ruud Gullitot fél év után menesztette a gyenge eredmények miatt. A holland olcsón megúszta: több nemzetközi emberi jogi szervezet (köztük a Helsinki Bizottság) is Kadirovot teszi felelőssé a Csecsenföldön mindennapos emberrablások és egyéb erőszakos bűncselekmények miatt.

Rasszizmus Oroszországban


Az orosz társadalom egyik legsúlyosabb problémája az idegengyűlölet, az oroszvilag.hu cikke szerint 2009-ben 548 rasszista alapú bűncselekményt követtek el, 2010 első felében pedig 22 embert öltek meg rasszista indítékkal az országban. Egyes becslések szerint az orosz futballszurkolók nyolcvan százaléka rasszista nézeteket vall. Az arány aligha légből kapott: 2010 decemberében több ezer moszkvai futballhuligán hajtott végre pogromot a fővárosban, melynek során több tucat kaukázusi személyt agyba-főbe vertek.

A futballpályákon is rendszeresek a rasszista akciók. Haminu Dramani, a Lokomotív Moszkva ghánai válogatott játékosa az őt ért támadások miatt jelentette be, hogy elhagyja az országot. "Egyetlen afrikai futballistának sem tanácsolom, hogy Oroszországba szerződjön" - idézte a szélső szavait a Ghana Soccernet. Még az olyan sztárokat sem kímélik, mint Roberto Carlos. Az Anzsi brazil focistáját már a Zenit szurkolói is banánnal kínálták meg, s ez történt a védővel a Krilija Szovjetov elleni, június végi idegenbeli bajnokin. A bekk tiltakozásképpen azonnal levonult a pályáról.


Futottak még
A négy moszkvai sztárklubon kívül csupán egy csapat van, amely 1992 óta minden idényt az élvonalban kezdett: a Krilija Szovjetov Szamara. A helyzet hamar változhat, a szamaraiak (akiknél egy ideig a cseh Jan Koller is szerepelt) tavaly is csak a csodával határos módon menekültek meg a pénzügyi csődtől. 1992 óta csupán két idényt töltött a második ligában az FK Rosztov, amely 2011 januárjában leigazolta Saláta Kornélt. Idén a bentmaradásért küzd majd az Amkar Perm. A szibériai csapat legjobb eredménye egy bajnoki negyedik hely volt 2008-ban. Az Amkar ezután egy nemzetközi kupapárharcot vívott: a Fulham elleni Európa Liga-selejtező mindkét meccsén kezdőként lépett pályára az azóta a Volgában szereplő Gaál Miklós (Amkar) és Gera Zoltán (Fulham).

Masszív középcsapat a Tom Tomszk, amelynek egyik legnagyobb fegyvere a távolság: a szibériai város 3500 kilométerre fekszik Moszkvától. A helyi notabilitások által támogatott egyesület főleg orosz focistákat alkalmaz. Története legjobb eredményét érte el tavaly az Észak-Kaukázusban fekvő Kabard-Balkárföld büszkesége, a Szpartak Nalcsik. A klubot maga a köztársaság elnöke, Arszen Kanokov pénzeli, aki Kadirovhoz hasonlóan Putyin kegyeltje.

A Nantes és a Norwich együttesét idézi a Kuban Krasznodar - sárga-zöld szerelése miatt a csapat játékosait is kanáriknak becézik. A Kuban ötödször kezdi a szezont az élvonalban - a korábbi négy alkalommal azonnal kiesett. Abszolút újonc az orosz Premijer Ligában a városi rivális, az FK Krasznodar, amely 2008-ban még a harmadosztályban szerepelt. A csapat jól kezdte a szezont, keretében szerb, belorusz, grúz, bosnyák, montenegrói, moldáv és örmény válogatott futballista is szerepel. Nyolc grúz légióssal próbálkozik a szintén ligaújonc Volga Nyizsnij-Novgorod. Kevés sikerrel: a klub négy forduló után még a második helyen állt, azóta azonban alaposan visszaesett.

ADATBANK


Az orosz bajnokság győztesei (bajnoki címek száma)
1992    Szpartak Moszkva   
1993    Szpartak Moszkva
1994    Szpartak Moszkva
1995    Alanyija Vlagyikavkaz (1)
1996    Szpartak Moszkva
1997    Szpartak Moszkva
1998    Szpartak Moszkva
1999    Szpartak Moszkva
2000    Szpartak Moszkva
2001    Szpartak Moszkva (9)
2002    Lokomotív Moszkva
2003    CSZKA Moszkva
2004    Lokomotív Moszkva (2)
2005    CSZKA Moszkva
2006    CSZKA Moszkva (3)
2007    Zenit Szentpétervár
2008    Rubin Kazany
2009    Rubin Kazany (2)
2010    Zenit Szentpétervár (2)

(Zárójelben a bajnoki címek száma)


Legtöbb gól
143    Oleg Veretennyikov (Rotor Volgográd, Szokol Szaratov)

Legtöbb mérkőzés
437    Dmitrij Loszkov (Rosztov, Szaturn Moszkva, Lokomotív Moszkva)

Legtöbb bajnoki cím
9    Dmitrij Ananko és Dmitrij Hlesztov (Szpartak Moszkva)

Szovjet és orosz csapatok az európai kupadöntőkben
1971/72    KEK    Rangers-Dinamo Moszkva 3-2
1974/75    KEK    Dinamo Kijev-Ferencváros 3-0
1980/81    KEK    Dinamo Tbiliszi-Carl Zeiss Jena 2-1
1985/86    KEK    Dinamo Kijev-Atlético Madrid 3-0
2004/05    UEFA-kupa    CSZKA Moszkva-Sporting 3-1
2007/08    UEFA-kupa    Zenit Szentpétervár-Rangers 2-0

Átigazolási toplista (millió euróban)
Danny    Dinamo Moszkva    Zenit    2008/09    30,0
Bruno Alves    Porto    Zenit    2010/11    22,0
Carlos Eduardo    Hoffenheim    Rubin Kazany    2010/11    20,0
Maniche    Porto    Dinamo Moszkva    2005/06    16,0
Anatolij Tyimoscsuk    Sahtar Donyeck    Zenit    2006/07    14,5
Dzsudzsák Balázs    PSV    Anzsi    2011/12    14,0
Alekszandar Buharov    Rubin Kazany    Zenit    2010/11    12,0
Aiden McGeady    Celtic    Szpartak Moszkva    2010/11    12,0

Seydou Doumbia    Young Boys    CSZKA Moszkva    2010/11    10,0

Jucilei     Corinthians    Anzsi    2010/11    10,0

Nicolas Pareja    Espanyol    Szpartak Moszkva    2010/11    10,0
Georgiosz Szeitaridisz    Porto    Dinamo Moszkva    2005/06    10,0

(Név, honnan, hová, szezon, összeg)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább