Amikor a Liverpool futballozni tanította a Real Madridot

Amikor a Liverpool futballozni tanította a Real Madridot

, focitipp.hu

8. hely: FC Liverpool (2005-2009)

Sorozatunkban az utóbbi évek 10 legjobb csapatát mutatjuk be. Ezúttal egy angol csapatra fókuszálunk, amely 2005-ben és 2007-ben is bejutott a BL-döntőbe. Következzen az FC Liverpool.



"Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?" Az idézett mondat egy Vörösmarty-műből származik, de akár a Liverpool mottója is lehetne: a világ egyik legsikeresebb futballklubja (18 angol bajnoki cím, 5 BEK/BL-győzelem) az utóbbi húsz évben mintha már csak az emlékeiből élne. Az egyetlen kitörési pontot a 2005 és 2009 közötti időszak jelentette, egy spanyol edző, Rafa Benítez irányításával.

Kulcsmérkőzés I.
Benítez friss UEFA-kupa-győztesként és spanyol bajnokként érkezett az Anfield Roadra a Valencia együttesétől, s néhány hónap alatt precízen védekező, taktikailag roppant fegyelmezett csapatot faragott a Liverpoolból. Módszereit siker koronázta: a csapat előbb bejutott az angol Ligakupa döntőjébe (ahol 3-2-re kikapott a Chelsea-től, hosszabbítás után), a Bajnokok Ligája isztambuli fináléjában pedig minden idők egyik legemlékezetesebb meccsét játszotta az AC Milannal. A favorizált olaszok egy félidőnyi játék után már 3-0-ra vezettek, csakhogy a Liverpool - amelyet 80 ezer drukker kísért el a török fővárosba - a második félidőben hat perc alatt (!) egyenlített (gólszerzők: Gerrard, Xabi Alonso, Smicer), s végül büntetőpárbajban megnyerte a meccset: Liverpool-AC Milan 0-3-as félidő után 3-3, büntetőkkel 3-2. A világsajtó "isztambuli csodát" emlegetett, Liverpool utcáin pedig több mint egy millióan ünnepelték a hazaérkező csapatot. A városban minden ötödik ember szabadságot vett ki másnapra (még az Everton-drukkerek is, akik nem akarták a munkában egész álló nap azt hallgatni, hogy micsoda bravúrt ért el a rivális).

Ne hagyja ki a döntőről készült zseniális videóösszeállítást!


Taktika
Benítez a 4-2-3-1-es hadrendet preferálta, de olykor előfordult az is, hogy csatár nélkül küldte pályára a Liverpoolt (mint például a 2007-es athéni BL-döntőben, amelyet végül 2-1-re elveszítettek a Milannal szemben). Benítez védekező felfogását jelzi, hogy a Liverpool 2005 és 2009 között 152 bajnoki meccsen csak 107 gólt kapott (ami 0,7-es meccsenkénti átlag). A csapat ereje elsősorban az Anfield Roadon mutatkozott meg, a tárgyalt időszakban 76 hazai bajnokin mindössze háromszor szenvedtek vereséget a Vörösök.


A saját nevelésű csapatkapitány, Steven Gerrard mellett három spanyol futballistát emelhetünk ki abból a Liverpoolból: a kapus Pepe Reinát, a remekül passzoló Xabi Alonsót és az Atléticótól rekordösszegért vásárolt csatárt, Fernando Torrest, aki hamar a közönségkedvenccé vált.


csapat_liverpool_1.jpg

Az utóbbi évtized legjobb liverpooli kezdőcsapata. Felső sor, balról: Reina, Kuijt, Skrtel, Xabi Alonso, Torres. Alsó sor, balról: Arbeloa, Aurelio, Gerrard, Carragher, Babel, Mascherano. 


Kulcsmérkőzés II.
A 2009 márciusában játszott Liverpool-Real Madrid (4-0) BL-nyolcaddöntőben fordult elő az a ritka eset, hogy a Liverpool kezdőcsapatában több spanyol futballista szerepelt (négy), mint a madridiaknál (három). Az a mérkőzés azonban elsősorban arról maradt emlékezetes, hogy a Liverpool focizni tanította a Real Madridot az Anfielden: a Real korábban soha nem szenvedett ilyen súlyos vereséget az európai kupákban, s a meccsről mindent elmond, hogy a négy kapott gól ellenére a madridi csapat legjobbja a kapus Casillas volt...


Best of Liverpool
A Benítez-éra legemlékezetesebb meccsei közé tartozik a 2006-os FA-kupa döntő is, amikor a Liverpool 0-2-ről, majd 2-3-ról is egyenlített a West Ham ellen (Steven Gerrard bombagóljával), s végül tizenegyesekkel győzött. A Liverpool volt az, amely véget vetett a Chelsea négy éven át tartó hazai veretlenségének (2008 októberében Chelsea-Liverpool 0-1), amely minden idők egyik legnagyobb csapását mérte az Old Traffordon a Manchester Unitedre (2009 márciusában ManUtd-Liverpool 1-4), s amely rekordgyőzelmet aratott a Bajnokok Ligájában (Liverpool-Besiktas 8-0). Néhány liverpooli skalp a BL-ből (az egyenes kieséses szakaszból):


2005 Liverpool-Juventus 2-1, 0-0
2005 Liverpool-Chelsea 1-0, 0-0
2007 Liverpool-Barcelona 0-1, 2-1
2007 Liverpool-Chelsea 1-0, 0-1*
2008 Liverpool-Inter 2-0, 1-0
2008 Liverpool-Arsenal 4-2, 1-1
2009 Liverpool-Real Madrid 4-0, 1-0
*11-esekkel a Liverpool jutott tovább.


The end
Benítez kiváló stratéga volt, bár állandó rotálásai miatt gyakran bírálták (2005-ben és 2006-ban például zsinórban 99 tétmeccset játszott mindig más kezdőcsapattal a Liverpool). Átigazolási politikája pedig csődöt mondott: egy sor remek - s nem aprópénzért vett - futballistát képtelen volt beépíteni a csapatba (Morientest, Djibril Cissét, Bellamyt, Sissokót, Rierát, Robbie Keane-t vagy Aquilanit), s nehezen találta meg a közös hangot az amerikai tulajdonosokkal is (a Hicks-Gillett duóval). Amikor pedig a csapat szürke eminenciása, Xabi Alonso Madridba távozott, a benítezi taktika látványosan összeomlott. Egy korszak véget ért.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.


Sorozatunk eddigi részei

9. helyezett: Brazília (Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét)
10. helyezett: FC Porto (Mourinho színre lép)

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább