Akik kipasszolták Európát: AC Milan

Akik kipasszolták Európát: AC Milan

, focitipp.hu

7. hely: AC Milan (2002-2007)

A kétezres évek legjobb csapatai között csupán a hetedik helyen áll az AC Milan, amely akár dobogós is lehetne, ha megúszott volna két összeomlást.



A rossonerók 2002 és 2007 között egyértelműen Európa topcsapatának számítottak. A Milan öt szezon alatt háromszor döntőzött a Bajnokok Ligájában (2003-ban és 2007-ben nyert is), egyszer a negyeddöntőig (2004), egyszer pedig az elődöntőig (2006) jutott. Ebbe az öt idénybe akár négy BL-cím is befért volna, ha nincs két sokkoló vereség. A 2004-es BL-negyeddöntőben a csapat 4-1-ről várta a Deportivo elleni visszavágót, amelyen azonban érthetetlenül összeomlott, s 4-0-s vereséget szenvedett. Ennél is fájóbb volt a 2005-ös isztambuli finálé, amelynek az első félidejében a Milan - minden idők egyik legnagyszerűbb játékával - 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen, majd a szünet után hat perc alatt kapott három gólt, s végül tizenegyesekkel alulmaradt.

Türelemjáték
A Milan nagy találmánya a labdabirtokláson alapuló futball volt. Az olaszok nem a Barcelona-féle villámgyors egyérintőzéssel taroltak, a csapat kulcsemberei sosem a sprintjeikről voltak híresek. A Milan a türelemjáték mestere volt, a középpályásoktól szinte képtelenség volt elvenni a labdát, lassúnak tűnő adogatással közelítették meg az ellenfél kapuját, s mindig a kellő időben csaptak le. Bár ezekben az években olyan klasszisok töltöttek be meghatározó szerepet az AC Milannál, mint Cafu, Nesta, Gattuso, Seedorf, Rui Costa, Sevcsenko vagy Inzaghi, az "Ancelotti-aranykort" mégis Pirlo és Kaká neve fémjelezte.


Pirlo, az agy
A Milan taktikájának megalkotása legalább annyira Andrea Pirlo érdeme volt, mint Ancelottié. A középpályás - látva, hogy Rui Costa mellett támadó középpályásként kevés szerephez juthat - kitalálta magának a mélységi irányító szerepkörét. Ancelotti bízott benne, s az eredmény olykor szemet gyönyörködtető futballt hozott. Gattuso mellett három olyan középpályás (Pirlo, Seedorf, Rui Costa) került be az alapcsapatba, akikkel a Milan tökéletesen uralhatta a játékot a mezőnyben. Pirlo védekező középpályásként öt év alatt 33 gólt rúgott, s ösztönösen érezte, mikor kell gyorsítani, illetve lassítani a játékot.


csapat_milan.jpg


Az AC Milan kezdőcsapata a Liverpool elleni 2007-es BL-döntőben, Athénban. Felső sor, balról: Maldini, Dida, Oddo, Nesta, Ambrosini, Seedorf. Alsó sor, balról: Inzaghi, Kaká, Gattuso, Pirlo, Jankulovski.


Kaká, a lendület
Pirlo a hosszú indítások mestere is volt, s pontos labdáiból eleinte főleg Sevcsenko rúgott létfontosságú gólokat. A csapat repertoárja 2003-ban bővült, amikor az együtteshez igazolt Ricardo Kaká. A brazil 21 évesen került a Milanhoz, s hamar kiszorította Rui Costát a kezdőből. Kaká energiát vitt a játékba, képes volt egymaga végigszlalomozni a félpályán, labdával is lefutva a védőket. 2009-ig szerepelt a klubnál, ahol 270 tétmérkőzésen 95 gólt szerzett. A 2007-es BL-győzelem az ő remeklésének köszönhető. Tíz találatával a sorozat gólkirálya lett, az UEFA és a FIFA is az év játékosának választotta, s megnyerte az Aranylabdát is.


Kulcsmérkőzés I.
A 2002/03-as BL-idényt a Milan a cseh Liberec elleni selejtezővel kezdte, és csak idegenben lőtt góljának köszönhetően jutott tovább. A folytatásban már jobban ment a csapatnak, amely mindkét csoportkörben négy győzelemmel kezdett. A lendület a manchesteri döntőre elfogyott, a Milan-Juventus (0-0) mérkőzés minden idők egyik leggyengébb BL-fináléja volt. Gólt nem láttunk, és a Juventus - amely Conte révén egy kapufát is elért - közelebb állt a győzelemhez. Amit végül az a Milan szerzett meg tizenegyesekkel. Pedig a csapat a hosszabbításban gyakorlatilag tíz emberrel játszott, miután a sérült Roque Junior csak sántikált az oldalvonal mellett.



Kulcsmérkőzés II.
2007 májusában a Milan Athénban vágott vissza a Liverpoolnak a 2005-ös isztambuli vereségért. Az sem volt látványos mérkőzés, a Manchester United elleni elődöntő visszavágóján azonban a Milan káprázatosan futballozott. Az első meccset 3-2-re a ManU nyerte, a San Siróban viszont az angoloknak momentumuk sem volt, a rossonerók 3-0-ra győztek. "Minden edző olyan futballról álmodik, amilyet a csapat az első félidőben nyújtott. Tökéletesen játszottunk" - nyilatkozta a mérkőzés után Carlo Ancelotti. A Milan úriemberei ekkoriban gyakran játszottak tökéletesen. Csak az a két vereség ne lett volna...


(Kiss Tibor Noé)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.


Sorozatunk eddigi részei

8. helyezett: Liverpool (Amikor a Liverpool futballozni tanította a Real Madridot)
9. helyezett: Brazília (Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét)
10. helyezett: FC Porto (Mourinho színre lép)

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább