Amikor a futball színe a kék volt

Amikor a futball színe a kék volt

, focitipp.hu

5. hely: Chelsea (2004-2006)

Az előző évtized legjobb csapatait bemutató sorozatunkban az 5. helyre rangsoroltuk a Mourinho vezette CFC-t. Hogy milyen volt az a Chelsea? Majdnem tökéletes.



Roman Abramovics orosz milliárdos 2003 nyarán vette meg a Chelsea-t, egy évvel később, 2004 júniusában pedig szerződtette a portugál trénert, José Mourinhót, aki évi 4,2 millió eurós alapfizetésével a világ egyik legjobban kereső edzője lett. "Kérem, ne tartsanak arrogánsnak, de én különleges vagyok" - nyilatkozta az Angliába érkező Mourinho, ekkor ragadt rá a The Special One ("A különleges") becenév. Mourinho a csapatépítésnél szabad kezet - és teli bukszát - kapott. Első két angliai szezonjában (2004/05 és 2005/06) több mint 200 millió eurót költött erősítésekre. Az érkezők listája:

Petr Cech (Rennes) ára: 13 millió euró
Tiago Mendes (Benfica) 12 millió
Ricardo Carvalho (Porto) 30 millió
Paulo Ferreira (Porto) 20 millió
Mateja Kezsman (Eindhoven) 7,5 millió
Arjen Robben (Eindhoven) 18 millió
Didier Drogba (Marseille) 37 millió
Mickael Essien (Lyon) 38 millió
Shaun Wright-Phillips (ManCity) 31,5 millió
Asier Del Horno (Bilbao) 12 millió


Ötven év után

Mourinhónak nem csupán kedvenc hátvédeit (Carvalhót és Ferreirát), hanem a keze alá dolgozó szakmai stábot is magával hozta Portóból - ekkoriban leste el Mourinhótól az alapokat André Villas Boas is (aki azóta vezetőedzővé avanzsált, s ma a legtehetségesebb trénerek egyikeként tartják számon, miután veretlenségi rekordokat dönt az FC Portóval). Az átalakított Chelsea-ről hamar kiderült, hogy külön dimenziót képvisel a Premier League-ben: lehengerlő támadófocit játszott, szétfutotta és bedarálta az ellenfeleket. Mourinho pedig a mennybe ment: a Chelsea ötven hosszú év után ismét angol bajnoki címet ünnepelhetett, utcahosszal előzve meg riválisait - a sikert pedig egy évvel később megismételte!


A 2004/05-ös végeredmény:
1. Chelsea     38 29 8 1 72-15 95
2. Arsenal      38 25 8 5 87-36 83
3. ManUnited 38 22 11 5 58-26 77


A 2005/06-os végeredmény:
1. Chelsea       38 29 4 5 72-22 91
2. ManUnited  38 25 8 5 72-34 83
3. Liverpool     38 25 7 6 57-25 82


Kulcsmérkőzés
A 2005 márciusában játszott Chelsea-Barcelona BL-nyolcaddöntő-visszavágó alighanem a londoni klub történetének legnagyobb meccse volt. Az eltiltott Drogba és a sérült Robben nélkül felálló Chelsea az idegenbeli egygólos hátrányt ledolgozandó nekirontott ellenfelének, és a fergeteges rohamoknak meg is lett az eredménye: a 19. percben már 3-0 volt az állás! Ekkor megrázta magát a Barca, Ronaldinho előbb büntetőből szépített, majd beragasztott egy szépségdíjas gólt (3-2), s a lüktető, pulzáló játékot hozó mérkőzésen végül a hazai csapatkapitány, John Terry fejesgólja döntött a továbbjutóról (4-2).


Csodacsapat
A Chelsea ellenállhatatlanul játszott akkoriban, de az eredményességhez nem csupán az agilis Drogba, a csúcsformában játszó Lampard, az energikus Gudjohnsen, a széleken szlalomozó Joe Cole és a remekül szűrő Makelele kellett, hanem egy megbízható védelem is: a Kékek a két említett szezonban 45 bajnoki meccset hoztak le kapott gól nélkül! Előnyt jelentett Mourinho számára az is, hogy a hátvédek roppant gólerősek voltak: Carvalho, Gallas és Terry két év alatt 27-szer (5+7+15) talált be tétmeccsen! Említést érdemel, hogy a Chelsea abban a két idényben nem talált legyőzőre a Stamford Bridge-en bajnoki mérkőzésen, összesített hazai mérlege 32-6-0, gólkülönbsége 82-15.

csapat_chelsea.jpg

Felső sor, balról: Essien, Ballack, Cudicini, Sevcsenko, Terry, Lampard. Alsó sor, balról: Sh. Wright-Phillips, Bridge, Ferreira, Drogba, Geremi.


Mourinho végül 2007 szeptemberében távozott a Stamford Bridge-ről, a Chelsea történetének legeredményesebb trénereként: londoni évei alatt két bajnoki címet, két Ligakupát és egy FA-kupát nyert a Kékekkel. Csak a BL-trófeát nem sikerült megszereznie, pedig kétszer is karnyújtásnyira volt a döntőtől: 2005-ben és 2007-ben is a Liverpool állította meg.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.


Sorozatunk eddigi részei

6. helyezett: Csehország (Akik aranyat érdemeltek volna: Nedved, Poborsky és társaik)
7. helyezett: AC Milan (Akik kipasszolták Európát: AC Milan)
8. helyezett: Liverpool (Amikor a Liverpool futballozni tanította a Real Madridot)
9. helyezett: Brazília (Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét)
10. helyezett: FC Porto (Mourinho színre lép)

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább