Tudta-e, hogy...

Tudta-e, hogy...

, focitipp.hu

...minden idők legrosszabb angol idénykezdetét a Manchester United produkálta? S azt tudja-e, kié a leghosszabb vereségi sorozat Angliában? S hallottak már a Cambridge "fekete szezonjáról"?



...minden idők legrosszabb angol idénykezdetét a Manchester United produkálta?

Az 1930/31-es szezonban az első 12 meccsük mindegyikét elvesztették! Nem meglepő, hogy az idény végén búcsúzniuk kellett az élvonaltól, hiszen az Aston Villától 7:0-ra, a Derby Countytól 6:1-re, a Chelsea-től pedig 6:2-re kaptak ki, de odahaza kitömte őket még a Huddersfield is (0:6).
Az angol élvonal történetének leghosszabb vereségi sorozatát a Sunderland szenvedte el, amely szívesen kitörölné a 2002/2003-as szezont: akkor 20 egymás utáni meccsen csak 2 döntetlent értek el, s közben zsinórban 15-ször kikaptak. Ezt már csak a Cambridge United elhíresült szériája múlja alul: 1983/84-ben a másodosztályban 31 mérkőzés győzelem nélkül...


...az angol futball történetének legkülönösebb döntetlenes sorozatát a Queens Park Rangers érte el?


A QPR az 1957/58-as szezonban egymás után hatszor is 1:1-et játszott.
Ugyanakkor két olyan meccs is volt a múltban, amelyen 12 gól esett, mégis döntetlen lett a vége: 1930-ban 6:6-ra végződött a Leicester-Arsenal, 1960-ban pedig szintén 6:6-ra a Charlton-Middlesbrough mérkőzés.
Legutóbb öt éve, 2000 szeptemberében volt kifejezetten "döntetlenes" forduló a Premier League-ben, akkor a 10 hétvégi meccsből 7 pontosztozkodással végződött (s abból ötször 1:1 lett az eredmény).


...eddig két csapat nyert veretlenül angol bajnokságot?

A Preston North End (1888/89) mellett eddig az Arsenalnak (2003/04) sikerült a bravúr.
A londoni Ágyúsok a legrégibb tagjai az angol élvonalnak (1919 óta megszakítás nélkül), őket az Everton (1954) és a Liverpool (1962) követi.
A legjobb bajnoki rajt a Tottenhamé (1960/61), zsinórban 10 győzelem, a legrosszabb rajtja pedig a Swindonnak volt (1993/94), 15 meccs győzelem nélkül (0-6-9).
Bajnokként a legnagyobb vereség a Newcastle United csapatához fűződik: az 1908/09-es bajnokságot megnyerték ugyan a Szarkák, de közben 9:1-re kikaptak a Sunderlandtől.
  Peter Shilton pedig nem csupán az angol válogatott legidősebb kapusa volt, hanem ő szerepelt legtöbbször bajnoki meccsen, 1966 és 1997 között összesen 1005 alkalommal.

...az 1920-as években a Huddersfield Town FC zsinórban három bajnoki címet szerzett?

Akkoriban nem volt párja a Huddersfieldnek, 1923-ban 3. hely, utána három elsőség (1924, 1925, 1926), majd két 2. hely (1927, 1928). Micsoda szezonok voltak azok! A Huddersfield nem kegyelmezett: felzabálta nagynevű ellenfeleit: 1924-ben 6:1 és 4:1, egy évvel később 4:0 és 5:0 az Arsenal ellen. Ami a lényeg: hat egymás utáni szezonban a dobogón végzett a csapat. A klub történetének utolsó fellángolása az 53/54-es idény (3. hely), aztán hiába játszott náluk manchesteri érája előtt Denis Law, 1972-ben végül kiestek az élvonalból. Jelenleg a harmadosztályban szerepel a Huddersfield, de vigyázat: hétvégén 12 ezer néző előtt 3:1-re lelépte a Walsallt, és vezeti a tabellát!


...a jelenlegi csapatok közül a Notts County a világ legrégibb csapata?

1862-ben alapították, és legnagyobb sikerét is a 19. században érte el: 1894-ben FA-kupa győztes lett. A Notts County utoljára az 1991/92-es szezonban szerepelt az élvonalban (a kilencvenes évek elején még Kassán is játszott gálameccset), jelenleg viszont a negyedosztályban haldoklik: emlékezhetünk egy képre néhány évvel ezelőttről, amikor csődeljárás indult ellenük: családok sorakoztak fel a stadion bejáratánál egy nagy transzparens mögé: We don't want memories, we want Notts County FC! (Nem emlékeket akarunk, hanem Notts Countyt!)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább