Akik megdöntötték az Aranycsapat rekordját

Akik megdöntötték az Aranycsapat rekordját

, focitipp.hu

3. hely: Spanyolország (2008)

Az előző évtized legjobb csapatait bemutató sorozatunkban a 3. helyre került az a spanyol válogatott, amely 2008-ban Európa-bajnokságot nyert, s több mint két éven át nem talált legyőzőre.



Csak hálával gondolhatunk a 2008-as spanyol válogatottra, amely visszacsempészte a költészetet a futballpályára - ami az androidok és a laboratóriumi tenyészfocisták korában nagy szó. Ma azt nevezzük szép futballnak, amit a spanyolok játszanak: sok apró passz, állandó labdafuttatás, tökéletes technika, kreativitás. Gyakran olybá tűnik, hogy a fizika törvényei ellenében fociznak ők, csúfot űzve az izomkolosszus védőkből.

Raúl nélkül
A 2008-as Európa-bajnokságot például veretlenül nyerték meg, nem talált fogást rajtuk sem a funkcionalista orosz futball, sem a nézhetővé érlelt német "rúgd és fuss" irányzat. Azon az Eb-n a spanyolok meccsenként átlagban 20-szor próbálkoztak lövéssel, ennek megfelelően ők lőtték a legtöbb gólt (tizenkettőt), ők adták a gólkirályt is (a négygólos David Villát), a középpályás Xavit pedig a torna legjobbjává választották. Hogy milyen volt az a spanyol válogatott? Erős. Olyan erős, hogy Reina, Fábregas vagy az akkoriban európai ezüstcipős Daniel Güiza csak a cserepadra fért oda, Raúl, Guti vagy Joaquín pedig még oda sem.


Rekordok
Érdekes módon a spanyoloknak hiába volt két klassziscsatáruk (Villa, Torres), jobban feküdt nekik az egycsatáros játék (4-5-1). A rövidpasszos csiki-csukira nem létezett ellenszer: minden ellenfelüket beültették a körhintába. Xaviék több mint két éven át, 2007 februárjától egészen 2009 júniusáig nem találtak legyőzőre, zsinórban 35 mérkőzést vívtak meg vereség nélkül (32-3-0, gólkülönbség: 74-11). Ezzel megdöntötték a Puskás-féle Aranycsapat rekordját (amely 1950 júniusa és 1954 júliusa között 31 meccsen nem talált legyőzőre).


csapat_spanyol.jpg


A spanyol kezdőcsapat a németek elleni Eb-döntőben. Felső sor, balról: Casillas, Marchena, Ramos, Capdevila, Senna, Torres. Alsó sor, balról: Silva, Iniesta, Xavi, Fábregas, Puyol.


Kulcsmérkőzés
Zuhogott az eső, a spanyolok pedig lemosták a pályáról az oroszokat: ez volt a 2008-as Eb elődöntője, Spanyolország-Oroszország 3-0 (gólszerzők: Xavi, Güiza, David Silva). Az oroszok a himnuszoknál még megvoltak, aztán viszont szőrén-szálán eltűntek, részben a hibátlanul játszó Marcos Sennának köszönhetően, aki kikapcsolta a játékból Arsavint. Az egész egy varietéműsor gálaelőadására hasonlított, főleg a második félidőben: látványos, könnyed, szórakoztató előadás a bécsi Práterben, a kapura tartó lövések aránya 11:1, s a meccs vége felé a VIP-páholyban ülő Fülöp spanyol herceg megcsókolta Letizia hercegnét, amit a lelátókon helyet foglaló spanyol alattvalók üdvrivalgással díjaztak.


Trénerek
Azt nem hinnénk, hogy az olykor elmegyógyintézeti páciensként viselkedő (és egy franciák elleni meccsen rasszista, uszító kijelentéseket tevő) Luis Aragonés szövetségi kapitány lett volna a siker záloga. Amikor ugyanis a 2008-as Eb után Vicente del Bosque vette át a válogatott irányítását, a csapat folytatta szenzációs játékát, és soron következő 13 mérkőzését megnyerte (13-0-0). A 2010-es világbajnoki selejtezőcsoportjukból például 100%-os mérleggel jutottak tovább:


1. Spanyolország 10 0 0 28-5   30
2. Bosznia-H.         6 1 3 25-13 19
3. Törökország      4 3 3 13-10 15
4. Belgium             3 1 6 13-20 10
5. Észtország        2 2 6 9-24    8
6. Örményország  1 1 8 6-22    4

"Ha egyszer a spanyolok ráéreznek a győzelem ízére, onnantól kezdve senki sem tudja majd megállítani őket" - mondta Zinedine Zidane 2008-ban, s úgy tűnt, ráérzett a lényegre: a spanyolok az Európa-bajnokság után a világbajnokságot is megnyerték. De mivel sorozatunkban a 21. század első évtizedére fókuszálunk, a 2010-es dél-afrikai vébé már kívül esik a vizsgált időszakon. Annyit mindenesetre leszögezhetünk: nagy köszönet jár a spanyol futballművészeknek, amiért felfrissítették és újradimenzionálták a futballt.

A nagy sorozat
A spanyol válogatott 35 mérkőzésből álló veretlenségi szériája (2007 februárjától):


Anglia-Spanyolország 0-1
Spanyolország-Dánia 2-1
Spanyolország-Izland 1-0
Lettország-Spanyolország 0-2
Liechtenstein-Spanyolország 0-2
Görögország-Spanyolország 2-3
Izland-Spanyolország 1-1
Spanyolország-Lettország 2-0
Dánia-Spanyolország 1-3
Finnország-Spanyolország 0-0
Spanyolország-Svédország 3-0
Spanyolország-Észak-Írország 1-0
Spanyolország-Franciaország 1-0
Spanyolország-Olaszország 1-0
Spanyolország-Peru 2-1
Spanyolország-USA 1-0
Spanyolország-Oroszország 4-1
Spanyolország-Svédország 2-1
Spanyolország-Görögország 2-1
Spanyolország-Olaszország 0-0*
*büntetőkkel 4-2
Spanyolország-Oroszország 3-0
Spanyolország-Németország 1-0
Dánia-Spanyolország 0-3
Spanyolország-Bosznia-H. 1-0
Spanyolország-Örményország 4-0
Észtország-Spanyolország 0-3
Belgium-Spanyolország 1-2
Spanyolország-Chile 3-0
Spanyolország-Anglia 2-0
Spanyolország-Törökország 1-0
Törökország-Spanyolország 1-2
Azerbajdzsán-Spanyolország 0-6
Új-Zéland-Spanyolország 0-5
Spanyolország-Irak 1-0
Spanyolország-Dél-Afrikai Köztársaság 2-0


A sorozat végét az Egyesült Államoktól elszenvedett 2-0-s vereség jelentette a Konföderációs Kupa elődöntőjében, 2009. június 24-én.

(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.


Sorozatunk eddigi részei

4. helyezett: Manchester United (Akik 7-1-re verték az AS Romát)
5. helyezett: Chelsea (Amikor a futball színe a kék volt)
6. helyezett: Csehország (Akik aranyat érdemeltek volna: Nedved, Poborsky és társaik)
7. helyezett: AC Milan (Akik kipasszolták Európát: AC Milan)
8. helyezett: Liverpool (Amikor a Liverpool futballozni tanította a Real Madridot)
9. helyezett: Brazília (Akik 100%-os mérleggel nyertek vébét)
10. helyezett: FC Porto (Mourinho színre lép)

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább