Minden Ribérytől és Robbentől függ?

Minden Ribérytől és Robbentől függ?

, ktn

Bundesliga

Augusztus első hétvégéjén indul a Bundesliga 2011/12-es szezonja. Előzetes leltár, csapatról csapatra.



A Borussia Dortmund tavaly rajt-cél győzelmet aratott a Bundesligában. Jürgen Klopp csikócsapatának energikus játékát a nemzetközi sajtó is agyondicsérte, idén azonban nehezebb lesz a sárga-feketék dolga: jön a Bajnokok Ligája. Ahol a tavalyi idény legjobbja, Nuri Sahin már a Real Madridot erősíti majd, a királyiak 10 millió eurót fizettek a török karmesterért a Dortmundnak. A legnagyobb erősítés: felépült lábtöréséből Sindzsi Kagava, a németeket elbűvölő japán fedezet. A BVB nyáron sem maradt tétmeccs nélkül: a Liga total! Cup Kloppéké lett, a Német Szuperkupa nem.

Jó hír a Bayern München szurkolói számára: a csapatnak végre van kapusa! A bajorok 22 millió eurót fizettek a Schalkénak Manuel Neuerért - aki ellen a klub ultrái rögtön transzparensekkel tiltakoztak. Ráadásul Jupp Heynckes, a frusztrált Van Gaal helyére érkezett trénerlegenda is kihúzhatta náluk a gyufát, miután a Reuters kérdésére azt válaszolta: a Dortmund lesz a bajnok. A bajorok játékospolitikája érdekesen alakult nyáron: Neuer mellett érkezett Jerome Boateng, a Genoánál leszereplő Rafinha, a Bundesliga II-ben gólkirályi címet szerző Petersen, valamint Dale Jennings az angol harmadosztályból. De bárhogy is: a Bayern simán bajnok lehet, ha Ribéry és Robben képes sérülés nélkül egymás mellett végigjátszani a szezont. Tavaly ez nem így volt, s jellemző a két játékosra, hogy a nyári felkészülés során mindketten kisebb sérülést szenvedtek...

Mi történt a Leverkusen háza táján? Jupp Heynckes átült a Bayern kispadjára, Vidal a Juventushoz igazolt, Hyypiä visszavonult. A kispadot a Freiburg tavalyi sikeredzője, Robin Dutt foglalta el, aki hozta magával Ömer Toprakot, s a Bayert választotta André Schürrle, a Mainz csatártehetsége is. Megérzésünk azt súgja, hogy a tavalyi Bundesliga-ezüst után idén meglepetés lenne az ismétlés a Leverkusentől. Erre utal az idénykezdet során elszenvedett kínos pofon: a Bayer 3–0-s vezetés után 4–3-ra kikapott a Dynamo Drezdától a német kupában.

Akár két magyar focista viheti a prímet a Mainznál: a sérülését hamarosan kiheverő Szalai Ádám mellett az Aachentől leigazolt Stieber Zoltán is kulcsember lehet a Tuchel-gárdában. A tavalyi ötödik hely álomszép volt, de Holtby, Schürrle és Fuchs nélkül azért nehéz lesz. Lásd az Európa Ligát, ahol a Mainz a selejtező harmadik fordulójában búcsúzott az abszolút kupaújonc Gaz Metan Medgyessel szemben.

A BL-elődöntő ellenére tragikusan zárult a szezon a Schalke számára, a királykékek csupán négy ponttal előzték meg az osztályozós Mönchengladbachot. A Schalke két mainzi felfedezettet (Holtby, Fuchs) szerzett, igaz, a csapat kerete már tavaly is elég lett volna a dobogóhoz. Talán majd idén, Ralf Rangnick első teljes idényében. Egy biztos: a szuperkupa már megvan.

Ha a Stuttgart a tavaly őszi formáját hozza, kiesik. Ha a tavaszit, dobogóra kerül. Utóbbira nagyobb az esély, miután a VfB egymillió euróért végleg megvette a Dortmundtól a tavasszal villogó Hajnal Tamást.

A tavalyi idényben semmit sem láttunk abból, ami miatt a Werdert az elmúlt évtizedben Európa egyik legszínesebb futballklubjának tartottuk. Vagány támadófoci helyett jöttek a kínkeserves ikszek, csak a védelem volt a régi: lukas. Ne szépítsük, középszerű évek következnek a Weser partján – Frings nélkül, Futáccsal.

A Hamburg évek óta kész unalom. Idén mégis érdemes lesz a HSV meccseire figyelnünk, felkerült az első csapat keretébe - s a nyári felkészülési mérkőzéseken remekült szerepelt - Nagy Dániel, a gárda 20 éves magyar középpályása. Ahhoz azonban túl sokan hagyták el a kikötővárost, hogy a Hamburggal dobogóesélyesként számoljunk.

A 2010/11-es szezonban a Hannover megdöntött minden klubrekordot, s csak a hajrában bukta el a Bayernnel szembeni versenyfutását, melynek tétje a BL-indulás megszerzése volt. Eufória ide vagy oda: ha a tavaly betliző klubok (Schalke, HSV, Werder, Stuttgart, Wolfsburg) összeszedik magukat, a Hannover hamar az alsóházban találhatja magát.

A 2009-es bajnok csak az utolsó fordulóban harcolta ki a bentmaradást, a Wolfsburg drukkerei idén már egy csendes szezonnak is örülnének. Ezzel nem túloztunk: a Wolfsburg a német kupából már ki is esett, miután 3–2-re kikapott a negyedik ligás RB Leipzigtől.

Kiugró évet zárt a Nürnberg, amelyet nyáron elhagyott a csapatkapitánya (Wolf), legértékesebb játékosa (Gündogan) és egykori gólkirálya (Mintál). A Nürnberg – sötét ló.

A freiburgiak nemcsak megtartották a tavaly 22 gólig jutó Papiss Demba Cissét, hanem leigazolták mellé a bolgár bajnokság gólkirályát, Garra Dembelét is, aki tavaly 24 bajnokin 26 gólt szerzett a Levszkiben. A stílusos focit játszó csapat edzőjét (Dutt) elhappolta a Leverkusen, helyére Marcus Sorg ült, aki 2008-ban még a Freiburg U17-eseinél dolgozott.

Elmúltak már azok az idők, amikor az ellenfelek rettegve várták a Hoffenheimet – Ibiseviccsel, Salihoviccsal. A keret azonban továbbra is erősnek tűnik, ráadásul a kispadon a St. Pauli varázslóját, Holger Stanislawskit láthatjuk majd. Csak nem meglepetést okoz a Hoffenheim?

Csodálatos feltámadást produkált tavasszal a Mönchegladbach, a Bundesliga egyik legnagyobb rajongótáborával rendelkező klubja. A Gladbach-szurkolók – akik joggal csodálhatták a Copán kedvencüket, a venezuelai Arangót – többet érdemelnének. Az előző idényben a Borussia fél évvel az idénykezdet után, február 20-án nyerte meg az első meccsét hazai pályán: 51 ezer néző előtt...

Willie Orban, Gil Wermouth és a Debrecenből ismert Dorge Rostand Kouemaha – többek között velük erősödött nyáron a Kaiserslautern. Lehet ennek a csapatnak nem drukkolni? Nem lehet – főleg, ha a Lautern idén is a megalkuvás nélküli támadófocit preferálja majd.

Kölnben a Koppenhága sikeredzője, Stale Solbakken ütött tanyát, és azonnal lecserélte a csapatkapitányt – Lukas Podolskit. Karakán húzás, tavaly éppen az ilyesmiket hiányolták a szurkolók a szürke, defenzív futballt erőltető Soldótól.

Csak egy évet töltött a másodosztályban a Hertha, a berliniek azonnal visszaszerezték első osztályú tagságukat. A nyári transzferpiacon a Hertha a Bayerntől kiebrudalt focisták (Kraft, Ottl) mellett visszakapta Kakát is – a Sporting Bragától. Hogy ez elég lesz-e a Bundesligában? Költői kérdés.

Fennállása első Bundesliga-idényére készül az Augsburg. A klub 2005-ben még a harmadosztályban szerepelt, azóta azonban új csapatot és új stadiont (a harmincezer férőhelyes Impuls Arenát) épített. A klub idén alighanem a túlélésre játszik majd – immár Torghelle Sándor nélkül.

Az utolsó öt idény nemzetközi kupaeredményei miatt Németország megelőzte Olaszországot az UEFA által készített koefficiens-táblázaton, így a 2011/12-es szezonban már – Anglia és Spanyolország mellett, illetve Olaszország helyett – a németek indíthatnak négy együttest a Bajnokok Ligájában. A Bundesliga dobogósai a BL főtábláján kezdenek, a negyedik helyezett a selejtezőben indul. Az ötödik és hatodik helyezett, valamint a német kupa győztese az Európa Ligában indulhat. A bajnokság utolsó két helyezettje kiesik, a 16. helyen végző csapat pedig páros osztályozómeccset játszik a Bundesliga II bronzérmesével.

(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább