Állítsátok meg José Mourinhót!

Állítsátok meg José Mourinhót!

, focitipp.hu

A világ legnagyobb futballklubjának edzője nem irányozhat elő szélsőségesen agresszív játékot, nem támadhat rá az ellenfél segédedzőjére (pláne nem orvul, hátulról), s az incidens után nem vigyoroghat eszelősen.



Nincs olyan kritériumrendszer, amely alapján meghatározhatnánk, melyik a világ "legnagyobb" futballklubja. De ha a trófeákat, a tradíciót, a világfutballban betöltött szerepet vesszük alapul, akkor a „legnagyobb” jelzőt kétségkívül a Real Madrid érdemli ki, 31 spanyol bajnoki címével és 9 BEK/BL-győzelmével.

Az antihős

A Real Madrid márkanév azonban mintha devalválódott volna az utóbbi egy évben. S nem azért, mert a csapat egy ideje (három esztendeje) már csak másodhegedűs a spanyol bajnokságban – ilyen periódusai korábban is voltak –, hanem azért, mert a csapat excentrikus vezetőedzője, a portugál José Mourinho minősíthetetlen viselkedésével és állandó botrányaival lejáratja a klubot.

A spanyol Szuperkupáért játszott két mérkőzésen például kilenc gól született (Barcelona 5, Real Madrid 4), de Messi, Mesut Özil és Cristiano Ronaldo zseniális megoldásait beárnyékolta a három piros lap és Mourinho ámokfutása: a Real trénere a meccsvégi kavarodásban (amikor Marcelo piros lapot érő szabálytalansága után lökdösődni kezdtek a két csapat játékosai) tettleg bántalmazta Tito Vilanovát, a Barca segédedzőjét; nem szemtől szembe, hanem sunyi módon, hátulról közelítette meg őt, s megpróbálta belenyomni az ujját Vilanova szemébe.

Tito vagy Pito?

"Ilyesmi még nem fordult elő. Nagyon remélem, hogy Mourinho bocsánatot kér Vilanovától" - nyilatkozta az incidensről Joan Gaspart, a Barcelona egykori elnöke. Bocsánatkérésre azonban nem került sor. "Fogalmam sincs, hogy ki az a Pito Vilanova" - válaszolta arrogánsan Mourinho az újságírói kérdésre.

Nehezen hihető, hogy éppen ő, aki olyan precízen felkészül az ellenfelekből, ne ismerné Guardiola asszisztensét, Tito Vilanovát, akit ráadásul - tudatlanságot tettetve - "Pito"-nak nevezett, mintha csak rosszul értette volna az újságírók által kiejtett nevet, noha ez is célzott odaszúrás volt: a "pito" szlengkifejezés, férfi nemi szervet jelent.

Egykor és ma


Az El Clásicók mindig is parázs hangulatú meccsek voltak, de ilyen hisztéria egyik korábbi mérkőzést sem övezte. A médiabeli hadviselést Mourinho vezette be, s azóta a Real Madrid és a Barcelona párharcai a futball helyett a gyűlölködésről szólnak. Gerard Piqué, a Barcelona futballistája azzal vádolta meg Mourinhót, hogy tönkreteszi a spanyol futballt.

Amikor 2009-ben a Barca 6-2-re győzött Madridban, még nem José Mourinho volt a Real edzője. Talán ennek tudható be, hogy a madridi játékosok méltósággal viselték azt a vereséget. "Képtelenek voltunk kikapcsolni az örökmozgó Xavit és Iniestát, szenzációsak voltak ma este, gratulálok a győzelmükhöz" - mondta akkor Iker Casillas, Raúl szerint pedig "egy jobb csapattól" kapott ki azon az estén a Real.

Ilyen nyilatkozatok ma már elképzelhetetlenek. A Szuperkupában elszenvedett vereség után Mourinho nem gratulált az ellenfélnek, hanem a labdaszedőket (!) hibáztatta a Real Madrid vereségéért, és "kis csapatnak" nevezte a Barcelonát.

"Rúgjatok le mindenkit"

Mourinho mintha a 2010. novemberi vereség (Barca-Real 5-0) után belátta volna, hogy csapata játékban nem tudja legyőzni a Barcát, ezért a Real játékosai a tavaszi El Clásicókon megpróbálták "levadászni" a pályáról a katalánok legjobbjait, kemény belépőkkel félemlítve meg őket.

Mára az erőviszonyok némiképp megváltoztak, hiszen a Real Madrid mindkét Szuperkupa-meccsen egyenrangú partnere volt a Barcának, helyenként pedig kifejezetten látványosan futballozott - ezért is érthetetlen, miért voltak ismét túlpörögve a madridisták, Marcelo felugrás közben miért rúgott szándékosan Messi felé, majd a meccs hajrájában miért repült rá páros lábbal Fábregasra.

"Hogy mit mondott Mourinho a visszavágó szünetében, azt sosem fogjuk megtudni, de csak reméljük, hogy nem azt: fiúk, rúgjatok le mindenkit" - írta egy madridista blogger a realmadridfc.blog.nepsport.hu oldalon, egyes Real-játékosok túlzott agresszivitására utalva.

Azon speciel nem csodálkozunk, hogy a 30 millióért vásárolt Pepe alattomosan és durván futballozik: a portugál középhátvéd 2009 áprilisában, a Getafe elleni meccsen kétszer is belerúgott a földön fekvő Casquero hátába, majd megütötte Albínt (ámokfutásáért tíz mérkőzésre szóló eltiltást kapott). De a többiek? "Nem a madridi játékosokkal van a baj, hanem az edzőjükkel. A játékosokat ismerjük, néhányukkal együtt lakunk a válogatott meccsek előtt, ők mind normális emberek" - vélekedett Piqué.

Lejáratja a Realt


A barcelonai Sport napilap olyan karikatúrát jelentetett meg a Szuperkupa után, amelyen Mourinho azzal fenyegeti a katalánokat, hogy a következő El Clásicóra leigazolja a nehézsúlyú bokszolót, Mike Tysont, s akkor aztán mind kifekszenek.

Ezúttal már a hagyományosan Real-párti madridi sajtó sem védte meg a portugál trénert. "Florentino Pérez klubelnök elgondolkozhatna a történteken, mert Mourinho nyilvánvalóan túllépett bizonyos határokon" - írta az AS, arra célozva, hogy Mourinho ezzel a viselkedésével nem csupán önmagát, hanem a Real Madridot járatja le.

A világ legnagyobb futballklubjának edzője ugyanis nem irányozhat elő szélsőségesen agresszív játékot, nem biztathatja játékosait az alattomosság határát súroló (helyenként átlépő) védekezésre, nem fintoroghat a kispad előtt, mint egy kisgyerek, azt imitálva, hogy bűzlenek az ellenfél játékosai (Messi és Dani Alvés), és nem támadhat rá az ellenfél segédedzőjére (pláne nem orvul, hátulról), s az incidens után nem vigyoroghat eszelősen - mert ő a Real Madrid edzője, s ez a pozíció felelősséggel jár.

"Egy Real-edző ne keveredjen verekedésbe, ez nem a tizedosztály… Ez megengedhetetlen. A szerepe kényes, válassza szét a civakodókat, mutasson példát… Ha már veszíteni kell, veszítsünk a nagycsapatok méltóságával, gratuláljunk a nyertesnek, tanuljunk, és legközelebb verjük bele őket a gyepbe. Metaforikusan, labdával. Nem pedig ököllel" – olvasható a már említett madridista blogbejegyzésben.

Rendezetlen számlák?


Mourinho 1996 és 2000 között az FC Barcelona alkalmazásában állt (előbb Sir Bobby Robson tolmácsa, majd Louis van Gaal asszisztense volt), s mintha rendezetlen számlái maradtak volna a katalán klubbal szemben. A Chelsea, az Inter és a Real Madrid edzőjeként összesen 17-szer mérkőzhetett meg a Barcával (győzelemnek csak négyszer örülhetett), s ezeken a meccseken rendre botrányt generált.

2005 februárjában (akkor még a Chelsea edzőjeként) azzal vádolta meg Anders Frisk svéd játékvezetőt, hogy a barcelonai BL-meccs szünetében a bíró beengedte öltözőjébe Frank Rijkaardot, a katalánok trénerét, s bár állítását nem tudta bizonyítani, a hecckampány elég volt ahhoz, hogy feltüzelje a Chelsea-tábort: Frisk halálos fenyegetéseket kapott, s végül visszavonult…

A tavalyi, Barcelona elleni vesztes BL-elődöntő után pedig elfogultsággal vádolta meg az UEFA játékvezetői bizottságát, és zagyva összeesküvéselméletébe beleszőtte még az ENSZ Gyermekvédelmi Alapját, az Unicefet is.

"Mihamarabb kezdenünk kell valamit ezzel a helyzettel, mert így rossz vége lesz. A képek önmagukért beszélnek. Attól félek, hogy ebben a kiélezett rivalizálásban egyszer csak valaki fegyverhez nyúl, nem a pályán, hanem azon kívül - s ezért mi leszünk a felelősök!" - nyilatkozta a Mourinho keltette mediális hisztériáról Pep Guardiola, a Barcelona trénere.

A következő El Clásicót december 11-én játsszák a madridi Santiago Bernabéuban.


Gazdag József
(Ajánlott olvasmány: Bertolt Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit!)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább