A Cristiano nevű hurrikán végigsöpört Zaragozán

A Cristiano nevű hurrikán végigsöpört Zaragozán

, gj

La Liga, 1. forduló

Amerikában Irén pusztított, Spanyolországban pedig a Cristiano nevű hurrikán, amely - képletesen szólva - romba döntötte Zaragozát.



Pedig a zaragozai védők is tudtak Cristiano félelmetes formájáról, mégsem sikerült őt megfékezniük. Jött, látott, győzött. Irénnel ellentétben azonban Cristiano nem ölt meg senkit, házak sem omlottak össze érkezésekor, s a zaragozai lakosok sem maradtak áram nélkül. Csak egy kis hidegzuhanyt kaptak: Zaragoza-Real Madrid 0-6.

Cristiano és a Real történelmet írt: a spanyol liga rajtján még soha senki nem rúgott hat gólt idegenben. A madridiak könnyedén és felszabadultan fociztak, s jelezték a Barcának, hogy terveik szerint idén minden más lesz, mint tavaly (egy éve a nyitófordulóban a Real Madrid 0-0-s döntetlent játszott Mallorcán), s ehhez a statisztikusok hozzáteszik azt is, hogy José Mourinho tavaly kénytelen volt lenyelni ugyan a békát, de az ő ideje tulajdonképpen most jön el: eddig minden csapatával bajnok lett a második szezonban (Porto, Chelsea, Inter).

S akkor essék néhány szó a Cristiano nevű, pusztító erejű hurrikánról: a portugál támadó lőtte a Real Madrid első gólját a 2011/12-es szezonban (gólpassz: Mesut Özil), s ez volt egyúttal Cristiano jubileumi, századik találata a Real mezében. A folytatásban aztán mesterhármasig jutott, vagyis összesített mérlege a Real Madridban: 115 mérkőzésen 102 gól...

Cristiano tavaly 40 találatig jutott a bajnokságban, amivel kiérdemelte a legjobb európai góllövőnek járó Aranycipőt. Ezzel a 40 góllal egyébként ő a legeredményesebb futballista az öt európai topligában (angol Premier League, német Bundesliga, spanyol La Liga, olasz Serie A és francia Ligue 1) - az utóbbi negyven évet tekintve!

2010/11  C. Ronaldo (Real)  40 gól
1971/72  Gerd Müller (Bayern)  40 gól
1989/90  Hugo Sánchez (Real)  38 gól
1996/97  Ronaldo (Barca)  34 gól
2009/10  Messi (Barca)  34 gól

A Real egyelőre félelmetes formában futballozik, utóbbi öt idegenbeli bajnokiján 24 gólt lőtt (Bilbao 3, Valencia 6, Sevilla 6, Villarreal 3, Zaragoza 6), ami rekord a spanyol La Liga történetében.

Tények & érdekességek


Zaragoza-Real 0-6; először fordult elő az utóbbi 15 évben, hogy egy csapat több mint ötgólos különbséggel győzött a nyitófordulóban. Ezt megelőzően: Tenerife-Compostella 6-0, 1996-ban.

A Zaragoza két legnagyobb hazai vereségét a Real Madridtól szenvedte el: 1987-ben 1-7, vasárnap 0-6.

A Real Madrid összeállítása Zaragozában: Casillas, Carvalho, Pepe, Marcelo, Sergio Ramos, Coentrao, Xabi Alonso, Özil (78. Kaká), C. Ronaldo, Di María (72. Callejón), Benzema (76. Higuaín).

Tavaly a 12. fordulóig kellett várni, amíg egy spanyol játékos is gólt szerzett a Realban (Sergio Ramos), idén ez már az első meccsen megtörtént, Xabi Alonso révén, aki 518 nap után volt újra eredményes a Real mezében.

Pintér Ádám (Zaragoza) az 52. percben állt be a Real Madrid ellen.

A Valencia 1-3-ról fordított 4-3-ra a Santander ellen. A valenciai csapatkapitány, Roberto Soldado az első futballista a La Liga történetében, aki egyazon meccsen mesterhármast ért el és öngólt vétett.

A legtöbb mesterhármas az utóbbi három szezonban a La Ligában: Cristiano Ronaldo (8), Messi (5), Soldado (4), Higuaín (2).

Soldado a harmadik futballista a La Liga történetében, aki kétszer is triplázott a nyitófordulóban (ezt megelőzően 2009-ben a Getafe mezében).

Utóbbi hét bajnokiján 38 gólt lőtt a Real Madrid: Valencia 6-3, Zaragoza 2-3, Sevilla 6-2, Getafe 4-0, Villarreal 3-1, Almería 8-1, Zaragoza 6-0.

Az ezredforduló óta Álvaro Vadilla (Betis) a nyolcadik 17 évnél fiatalabb játékos, aki pályára lépett a spanyol élvonalban.

Sevilla-Málaga 2-1, a Málaga gólját Santi Cazorla lőtte szabadrúgásból; a Sevilla 2008 novembere óta először kapott gólt szabadrúgásból bajnoki meccsen.

A Málaga elleni meccsen mindkét sevillai gólt Alvaro Negredo szerezte, aki a tavalyi szezonban 20 találatával a La Liga legeredményesebb spanyol játékosa volt.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább