HSV: KO a köbön

HSV: KO a köbön

, ktn

Bundesliga, 6. forduló

Hat meccsen csupán egy pontot szerzett a Hamburg: a Bundesliga egyetlen olyan csapata, amely a kezdetek óta ott szerepel a legjobbak mezőnyében.



Van a Hamburg stadionjában egy digitális óra. A kijelző azt mutatja, hogy a HSV mennyi ideje szerepel a Bundesliga első osztályában. Ezt az órát - ahol az éveket jelző rubrikában idén a 48-as szám szerepel - a Mönchengladbach elleni hétvégi bajnoki során többször is mutatták a tévékamerák. Nem véletlenül. A Hamburg a hatodik fordulóban is reménytelen játékot nyújtott, s úgy szenvedte el szezonbeli ötödik vereségét, hogy legjobbja a kapus, Jaroslav Drobny volt. A kék-feketék ezzel továbbra is a tabella utolsó helyén állnak, tizenhét bekapott góllal.

Pedig a Hamburgnál kevés tradicionálisabb klub akad a német első osztályban. A HSV az egyetlen olyan egyesület, amely a liga 1963-as alapítása óta minden idényt az élvonalban töltött. A csapat eddig háromszor nyert bajnoki címet, 1977-ben a KEK-, 1983-ban pedig a BEK-trófeát is elhódította. A dicsőséges idők már rég elmúltak, de ilyen mélypontot már régen látott a publikum. A csapat március óta, vagyis 13 egymást követő bajnoki mérkőzésen képtelen volt három pontot szerezni, s ha pénteken a Stuttgart ellen sem győzne, azzal beállítaná az 1966-67 között felállított klubrekordot.


A Gladbach elleni mérkőzés után a Bundesliga honlapja egy másik szomorú statisztikai adatot is kénytelen volt megosztani az olvasókkal. A HSV a Mönchengladbach elleni mérkőzésén csupán ötször lőtt kapura - hazai pályán 1992 óta még sosem volt ilyen kevés kaput eltaláló lövése a Hamburgnak. S csak azért 1992 óta, mert a Bundesligában ezt az adatot korábban hivatalosan nem is mérték...


A kudarcokért elsősorban talán a klub - nehezen követhető - játékospolitikája a felelős. A nyári átigazolási időszakban olyan futballisták hagyták el a klubot, mint Van Nistelrooy, Zé Roberto, Rozehnal, Elia, Choupo-Moting és Ben-Hatira. S hogy kik jöttek a helyükre? Többek között öten a Chelsea-ből - de vajon a Stamford Bridge-en kinek hiányzik a Mancienne, Rajkovics, Sala, Töre, Bruma kvintett tagjai közül bárki is?


S bár eddig a vezetők eddig kiálltak a csapatot irányító Michael Oenning mellett, a Mönchengladbach elleni blamázs után Carl Edgar Jarchow, a HSV elnöke is megpendítette, az edző sem érinthetetlen. Ezzel együtt a hamburgiak még bizakodnak a szebb folytatásban: "Jó csapatunk van, elég erős ahhoz, hogy megkapaszkodjon a középmezőnyben" - fogalmazott az egypontos csapat elnöke.


Közelebb áll a valósághoz Mladen Petric értékelése: "Ez egyszerűen katasztrofális" - véleményezte a Hamburg helyzetét a horvát csatár. Ehhez nincs is mit hozzáfűzni.


Tények & érdekességek

Schalke-Bayern 0-2. A Bayern zsinórban a nyolcadik tétmérkőzésén nem kapott gólt, amivel klubrekordot állított fel!


Manuel Neuer (Bayern) először védett Gelsenkirchenben egykori klubja ellen. Volt társai megkímélték: a kilencven perc során mindössze egyszer kellett védenie.


A Bayern München kezdőcsapatának átlagéletkora 24,6 év volt a Schalke ellen. Tizenhét év óta ez volt a bajorok legfiatalabb kezdőcsapata a Bundesligában.


A Hoffenheim-Wolfsburg mérkőzésen a vendégek kapusa piros lapot kapott, s mivel Felix Magath már nem cserélhetett, így Hitz helyett egy mezőnyjátékos, a japán Hasebe állt be a kapuba, majd kapott is egy gólt. 2008 decembere óta először fordult elő a bajnokságban, hogy mezőnyjátékosnak kellett védenie - akkor Jan Rosenthal (Hannover) kivédte Edin Dzeko (Wolfsburg) tizenegyesét!


Hannover-Dortmund 2-1. Egymás után kétszer kapott ki a bajnokságban a címvédő - tavaly ilyesmire egyszer sem volt példa. A BVB az utolsó hét idegenbeli bajnokija közül egyet sem tudott megnyerni.


Leverkusen-Köln 1-4. Ez volt a kölniek legnagyobb arányú idegenbeli győzelme a Bundesliga története során a Bayer ellen. A Leverkusen január óta először kapott ki hazai bajnokin. A Kölnnek ez volt idén a második idegenbeli győzelme - tavaly a csapat ugyanennyiszer nyert vendégként az egész szezon során.


Lukas Podolski (Köln) 2008 májusa óta először szerzett két gólt egy Bundesliga-mérkőzésen. Podolski a duplája mellett még egy gólpasszt is jegyzett.


Milivoje Novakovic (Köln) három gólpasszt adott a Leverkusen ellen.


Hajime Hosogai (Augsburg) összesen három alkalommal lőtt kapura az idei Bundesliga-szezonban - ebből kettő (a Leverkusen és a Hertha elleni) gól lett.


Tim Wiese (Werder) harmadszor kapott piros lapot a Bundesligában, ezzel beérte a kapusok között Oliver Kahnt.


Ryan Babel (Hoffenheim) már öt gólnál jár az idei szezonban - tavaly tizenhat bajnokin csak egyszer talált be.


Ashkan Dejagah (Wolfsburg) a hatodik gólját szerezte meg csereként a Bundesligában, ezzel klubrekorder lett.


Magyarok a Bundesligában: Hajnal Tamás (Stuttgart) a 63. percben váltotta Gentnert a Freiburg ellen, Stieber Zoltánt (Mainz) Thomas Tuchel a félidőben lecserélte a Kaiserslautern elleni mérkőzésen.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább