Messi, megint

Messi, megint

, gj

La Liga, 5. forduló

Korábban is leírtuk már, de most megismételjük: Lionel Messi a világ legjobb futballistája.



Messi! Messi! Messi! - ez állt a barcelonai Sport vasárnapi címlapján, hatalmas betűkkel. Ebben minden benne volt. A csodálat, a hódolat, az elismerés. A futballszurkolók szombat este újabb ajándékot kaphattak a kis nagy embertől, a cselvirtuóztól, Lionel Messitől, aki csomót kötött a hátvédek lábára, és légies könnyedséggel bepakolt három gólt az Atlético hálójába. Egyik szebb volt, mint a másik.


Az alapképlet a következő: Messi megkapja a labdát, bal lábára teszi, és elindul a kapu felé. Testcselei nyomán az addig áthatolhatatlannak tűnő, sűrű védőfalon egyszeriben folyosó nyílik, a védők jobbra-balra dőlnek, az ellenfél kapusa pedig páni félelmet érez, mert abban a pillanatban, ahogy Messi megkapja a labdát (bal lábára teszi, stb.), ő már előre ismeri sorsát, tudja, hogy ebből bizony gól lesz. Az is lett. A Barcelona 5-0-ra nyert az Atlético Madrid ellen, Messi hármat rúgott, a Camp Nou közönsége pedig tapsolt. Volt minek.


A Barca ismét a háromvédős szerkezettel (3-4-3) próbálkozott, bár tulajdonképpen mindegy is volt, más variánst is játszathatott volna Guardiola, 1-8-1-et akár, vagy bármit: ha jó napja van, akkor Messi egymaga „rendbe rakja" az ellenfelet, s olyankor a taktika másodlagos. Nincs fontossága. Messi jön, megoldja. A tényeknél maradva: a 24 éves argentin támadó a 2011-es naptári évben 40 tétmeccsen 38 gólt szerzett a Barcelona mezében. Messit látni kell.


Összeszedte magát a Real Madrid is, amely két egymást követő bajnokin nem lőtt gólt (Levante 0-1, Santander 0-0), úgyhogy a vészmadarak már krízisről károgtak. Madridi szempontból a Rayo Vallecano elleni szombati meccs is borzalmasan indult: Lassana Diarra hibája után már a 15. másodpercben hátrányba került a Real, lassan azonban helyre állt a világ rendje (a végeredmény 6-2 lett). Megjegyzendő: Angel di María kiállítása miatt a Real ezúttal is emberhátrányban fejezte be a meccset, s a túlzott agresszivitás immár egyértelműen José Mourinho számlájára írható: a portugál tréner érkezése óta 66 tétmeccsen 17 madridi játékos kapott piros lapot!


A meccs hőse nem a triplázó Cristiano Ronaldo, hanem egy 18 éves fiatalember, Raphael Varane, a Real Madrid francia középhátvédje volt, aki nyáron 10 millióért érkezett a Racing Lens csapatából. Varane megszerezte első gólját a Realban (pazar mozdulattal, oxival), s ezzel ő lett a legfiatalabb külföldi futballista a klub történetében, aki gólt lőtt bajnoki meccsen (Varane 18 éves és 152 napos volt szombaton), egyúttal pedig a negyedik legfiatalabb nem spanyol gólszerző a La Liga történetében.


TÉNYEK & ÉRDEKESSÉGEK

A Barcelona április 9. óta nem kapott gólt bajnoki meccsen a Camp Nouban (akkor az Almería középpályása, Corona talált be).


Lionel Messi eddig 192 gólt lőtt Barca-mezben, s már csak kettővel van lemaradva a legendás Kubala László mögött (a klubrekordot 235 találattal Cesar Rodriguez tartja). Messi mérlege a 2010/11-es szezon kezdetétől a Barcában: 64 tétmeccsen 65 gól.


Sajtóértesülések szerint januárban Barcelonába költözhet Gary Cahill, a Bolton és az angol válogatott középhátvédje. Cahill szerződése nyáron jár le a Bolton Wanderersnél, vagyis klubja csak akkor kap érte pénzt, ha télen eladja. A hírek szerint az FC Barcelona 5 millió fontot kínál a 25 éves védőért.


Az FC Barcelona hétvégi közgyűlésén az egyesületi tagok elsöprő többséggel (697 igen, 76 nem, 36 érvénytelen voks) jóváhagyták a Qatar Foundation nevű befektetőtársasággal kötött szponzori megállapodást, amelynek értelmében a következő öt évben 165 millió eurót kap a katalán klub Katarból. Ugyancsak elsöprő többséggel döntött a tagság arról, hogy a Camp Nou "dohányzásmentes" terület lesz.


A Marca értesülései szerint a Real Madrid-Rayo Vallecano (6-2) mérkőzés előtt a Bernabéu-stadionnál összeverekedtek a két csapat radikális hívei, a rendőrség 75 vendégszurkolót letartóztatott.

Michu
, a Rayo Vallecano csatára a 15. másodpercben gólt lőtt a Real Madridnak. A blancók utoljára 2007 márciusában kaptak ennél gyorsabb gólt, akkor a Bajnokok Ligájában a müncheni Roy Makaay talált be 10,3 másodperc elteltével a Realnak.

A Real Madrid hivatalos weboldala a 2010/11-es szezonban közel 94 millió látogatást regisztrált, a legtöbben - több mint 15 millióan - áprilisban klikkeltek a realmadrid.com-ra. A klubnak a Facebook-on közel 20 millió, a Twitteren pedig 2 millió követője van.

A Betis Sevilla négy győzelemmel kezdte a bajnokságot - ilyesmi utoljára 1963-ban fordult elő a sevillai zöld-fehérekkel.


(gj)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább