Neuer leelőzte Kahnt

Neuer leelőzte Kahnt

, ktn

Bundesliga, 8. forduló

A Schalke drukkerei gyűlölik Manuel Neuert, de a Bayern szurkolói között sem egyértelmű a megítélése. Hétvégén rekordot döntött, talán ez meglágyítja a legkeményebb müncheni radikálisok szívét is.



Manuel Neuer az a futballista, akit az elmúlt hónapokban alighanem a legtöbben gyűlöltek meg Németországban. Nyáron elhagyta a Schalkét a Bayern München kedvéért, s ezt a lépését a gelsenkircheni szurkolók soha nem fogják neki megbocsátani. A két csapat két héttel ezelőtti rangadóján a Schalke drukkerei prostituáltként ábrázolták (akció közben), a legkevésbé durva transzparensen pedig ez a szöveg szerepelt: JÚDÁS.

Meggyűlt a baja a Bayern München fanatikusaival is. A szezon elején radikális Bayern-drukkerek több edzőmeccsen is tüntettek ellene. "Bármennyi lövést is kivédesz, sosem fogadunk el a Bayern München mezében" - üzentek a szurkolók, akiket az bánt, hogy egy alkalommal - még a Schalke kapusaként - Neuer kicsúfolta Oliver Kahn ünneplését a Bayern stadionjában. A bajor klubvezetők megvédték a játékost, és persona non gratává nyilvánították azokat, akik Neuernek mentek.


Neuer eközben csendben maradt, és tette a dolgát. Nem akárhogyan, a Bayern München hétvégén 0-0-ra végzett a Hoffenheim vendégeként, így sorozatban tizenegyedszer sem kapott gólt tétmérkőzésen. Mivel végig Neuer állt a kapuban, így megdöntötte a klubrekordot is - 1018 perce nem kapott gólt. A sors fintora, hogy az előzőt Oliver Kahn tartotta (1012 perccel). Persze, Neuer inkább csak szerénykedett a teljesítménye kapcsán: "Ez a rekord nem az enyém, hanem a csapaté" - jelentette ki a sinisheimi mérkőzés után.


A Bayern döntetlenjével egy másik széria viszont véget ért - a csapat ezt megelőzően zsinórban tíz mérkőzést nyert meg. A sorozat utolsó állomása alkalmával a bajorok világklasszis játékot mutattak. Nemcsak legyőzték, hanem a második félidőben totálisan le is futballozták azt a Manchester Cityt, amely az angol bajnokságban egyedüliként tartja a lépést a Manchester Uniteddel. A Hoffenheim elleni életlenséget talán éppen az magyarázza, hogy a BL-ben csúcsteljesítményt nyújtó Bayern-játékosok fáradtak voltak.


Tragikusan játszott a Bajnokok Ligájában a Bayern nagy riválisa, a címvédő Borussia Dortmund, amely 3-0-ra kikapott Marseille-ben. A fájdalmas vereség után aztán életre keltek a sárga-feketék, erről az Augsburg elleni 4-0 tanúskodik. A meccs hőse Robert Lewandowski volt, aki mesterhármasa mellett egy gólpasszt is adott. A sajtó által kikezdett lengyel csatár ezzel komoly dilemma elé állíthatja Jürgen Kloppot, aki ismét számíthat a másik centerére, a sérüléséből teljesen felépült paraguayi Barriosra.


Tények & érdekességek

A Köln a legutóbbi két idegenbeli meccsén négy-négy gólt lőtt (Leverkusen 4-1, HSV 4-2). A Hertha elleni hétvégi mérkőzésükön (0-3) összesen csak négy kapura lövésig jutottak a kölniek.


Anis Ben-Hatira a Köln ellen két gólpasszt adott Pierre-Michel Lasoggának - ugyanannyit, mint ahányat az ezt megelőző 31 bajnoki fellépése során összesen. Ben-Hatira először szerepelt kezdőként a Herthában.


A nyolcadik mérkőzését sem tudta megnyerni a bajnokság abszolút újonca, az Augsburg. Ez minden idők legrosszabb kezdése egy újonccsapat részéről a Bundesligában.


Futásban a győzelem? A Freiburg-Mönchengladbach (1-0) mérkőzésen a hazaiak játékosai összesen 126,5 kilométert futottak, míg a vendégek csak 117,3-at.


Leverkusen-Wolfsburg 3-1. A farkasok még sosem kaptak ki ötször a bajnokság első nyolc fordulója során. A Wolfsburg még sosem győzte le idegenben a Leverkusent.


Michael Ballack debütált: a századik bajnokiján szerepelt a Leverkusen csapatában.


Eren Derdiyok alighanem az év gólját lőtte a Wolfsburg ellen. Egy hosszú indítás után lekezelte a labdát, majd - két védő szorításában - hátat fordított a kapunak, és ollózva lőtt a hálóba.


A csereként beállt Arjen Robben (Bayern) mind a hét párharcát elveszítette a Hoffenheim elleni mérkőzésen (0-0).


A Mönchengladbach február 25-én 2-1-re kikapott a Wolfsburgtól. A Borussia azóta 18 bajnokit játszott le - és egynél több gólt egyszer sem kapott.


A Dortmund 4-0-ra nyert az Augsburg ellen - ez volt a Borussia 1500. mérkőzése a Bundesligában.


Neven Szubotics 2008-ban igazolt a Dortmundhoz. A szerb védő 103 kezdőbeli fellépés után az Augsburg elleni mérkőzésen szorult először a kispadra.

Nyolc meccsen 13 pontot szerzett a Stuttgart - eggyel többet, mint amennyit 2010 őszén összesen.


Magyarok a Bundesligában: Hajnal Tamás (Stuttgart) a 89. percig volt a pályán a Kaiserslautern ellen megnyert találkozón, Stieber Zoltán (Mainz) nem jutott szóhoz a Nürnberg elleni 3-3 alkalmával.

(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább