Baszk derbi, csodagóllal

Baszk derbi, csodagóllal

, gj

La Liga, 6. forduló

Cikkünkben ezúttal sem Messiről, sem Ronaldóról nem esik szó. Hölgyeim és uraim, fogadják szeretettel a baszk derbit!



Tudták például, hogy baszk származású volt Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója? Vagy a filozófus Miguel de Unamuno, akinek fő művét, A tragikus életérzést a Franco-diktatúrában betiltották? S azt tudták, hogy baszk volt Maurice Ravel, a zongorista, a Bolero és a Lúdanyó meséi szerzője? Vagy a kerékpáros Miguel Indurain, aki zsinórban ötször nyerte meg a Tour de France-t? Vagy a francia válogatottal világ- és Európa-bajnoki címet szerző futballista, Bixente Lizarazu?


A több mint kétmillió lakosú Baszk Autonóm Közösséget két futballklub képviseli a spanyol La Ligában: az Athletic Bilbao és a Real Sociedad San Sebastian. A baszk csapatok elsősorban a nyolcvanas években domináltak a spanyol futballban, hét év alatt hétszer végeztek a dobogón, s összesen négy bajnoki aranyat gyűjtöttek be!


1979/80 2. hely: Real Sociedad

1980/81 1. hely: Real Sociedad

1981/82 1. hely: Real Sociedad

1982/83 1. hely: Bilbao

1983/84 1. hely: Bilbao

1984/85 3. hely: Bilbao

1985/86 3. hely: Bilbao


Az utolsó „baszk fellángolás" az 1997/98-as szezonban jött el, amikor a Barcelona mögött a Bilbao (Urzaizzal, Guerreróval, Etxeberriával) végzett a második, a Real Sociedad pedig (Kovacseviccsel, Hakan Milddel) a harmadik helyen.


Az Athletic Bilbaót az teszi rendkívülivé, hogy a mai, nyereségorientált világban is kitart egyfajta romantikus felfogás mellett, amely a baszk identitást és a lokális kötődést próbálja erősíteni, ennek megfelelően csak baszk származású, vagy baszk klubban nevelkedő játékosokat verbuválnak össze.


Sokáig a Real Sociedad is ezt az „etnikai mintát" követte, de végül - a Bilbaóval ellentétben - megadta magát a korszellemnek, és 1989-ben leigazolta az első külföldi futballistát, az ír John Aldridge-t az FC Liverpoolból (ma nyolc légióst találunk a Real Sociedad játékoskeretében).


Az nyilvánvaló, hogy a konzervatívnak tűnő bilbaói klubfilozófiával nem lehet olyan csapatot építeni, amely versenyképes lenne a Barcelonával vagy a Real Madriddal (már csak a „merítési lehetőség" szűkössége miatt sem), bár az kétségkívül imponáló volt, ahogy az Európa Ligában a Bilbao 2-0-ra legyőzte a katari pénzből világuralomra törő Paris Saint-Germaint.


A vasárnap déli baszk derbin is a Bilbao akarata érvényesült (Fernando Llorente duplázott), a meccs legszebb jelenete mégis egy hazai futballista, Inigo Martinez nevéhez fűződik: a Real Sociedad középhátvédje a saját térfeléről (54 méterről) talált a bilbaói kapuba!


TÉNYEK & ÉRDEKESSÉGEK
Nem Inigo Martinez volt az egyetlen ezen a hétvégén, aki a saját térfeléről vette be az ellenfél kapuját: a svájci másodosztályban az FC Wil hátvédje, Fabian Schar is a félpályán túlról lőtt gólt az Aaraunak, a Wil azzal a találattal nyert 3-2-re.



A két baszk klub közül az Athletic Bilbao a sikeresebb, 8 bajnoki arannyal, 7 ezüsttel és 23 (!) kupagyőzelemmel. A Real Sociedad kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes.



Az eddigi 162 baszk derbi mérlege a Bilbao szemszögéből: 72 győzelem, 42 döntetlen, 48 vereség, 284 rúgott és 202 kapott gól.



Az Athletic Bilbao egyike annak a három csapatnak, amely még sosem esett ki a spanyol La Ligából. A másik kettő a Real Madrid és az FC Barcelona.



Az Athletic Bilbao edzője az argentin Marcelo Bielsa, aki korábban a Newell's Old Boyssal (1991, 1992) és a Vélez Sarsfielddel (1998) argentin bajnoki címet, az argentin válogatottal pedig 2004-ben olimpiai aranyat szerzett. Bielsa juttatta ki a chilei válogatottat a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra.



A baszk derbi hőse a két gólt szerző bilbaói csatár, Fernando Llorente volt. A 26 éves világbajnok támadó az elmúlt négy szezonban 11, 14, 14 és 18 gólt szerzett a bajnokságban, válogatottbeli mérlege pedig 18/7.



Idén a spanyol válogatott nyerte az U21-es Európa-bajnokságot. A győztes csapatban négy bilbaói játékos szerepelt: a csapatkapitány Javi Martínez (aki tagja volt a 2010-ben vébét nyerő felnőtt válogatottnak is), a hátvéd Mikel San José, valamint két középpályás, Ander Herrera és Iker Muniaín.



A 18 esztendős Iker Muniaín üstökösként robbant be a futballba, s több rekordot is megdöntött. Ő a legfiatalabb futballista, aki pályára lépett a Bilbao A-csapatában (16 évesen, 7 hónaposan és 11 naposan), ő a legfiatalabb, aki gólt lőtt a Bilbao mezében tétmeccsen (16 évesen, 7 hónaposan és 18 naposan, a svájci Young Boys Bern ellen), s ő a legfiatalabb futballista, aki gólt lőtt a spanyol élvonalban (16 évesen és 289 naposan, a Valladolid ellen). A német Transfermarkt 10 millió euróra taksálja Muniaín árát.


(gj)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább