Haverok, buli, Levante!

Haverok, buli, Levante!

, gj

La Liga, 9. forduló

Csak egy csapat van, amely megelőzi a Real Madridot és a Barcelonát. Nagy tapsot kérünk az UD Levanténak!



Szegény klub, csúnya és öreg játékosok, rossz foci - évekig így jellemezték az UD Levantét. Ehhez képest ma listavezetők a La Ligában (8 mecsből 6-2-0)! Pedig a bukmékerek a szezon előtti esélylatolgatásaik során minden prognózisukban a biztos kiesők közé sorolták a csapatot, amelynek október végére már be kellett volna vackolnia magát a kiesőzónába, felkészülve a téli álomra.

A Levante királysága teljességgel váratlan, s racionális magyarázat sem adható rá. Mintha a futball istene megszánta volna ezt a kiöregedett bagázst, s ajándékozott nekik némi sikerélményt. Ami persze túlzás, ráadásul nem szerencsével nyerik a meccseket, hanem - s ez is legalább olyan meglepetés, mint az 1. hely - kifejezetten szépen fociznak. Vasárnap például a Villarrealt oktatták a Madrigalban (3-0). Egészen elképesztő volt.

A kiesőhelyre várt Levante zsinórban a hatodik győzelmét aratta, s átvette a vezetést a tabellán. Ilyesmire még nem volt példa a La Liga történetében. A csapat az idei szezonban legyőzte már a Real Madridot (1-0) és a Málagát is (3-0). Az arányokról csak annyit: a Levante a maga 102 éves története során összesen nem költött annyit erősítésekre, mint amennyit a Málaga csak ezen a nyáron (60 millió eurót). Tulajdonképpen nincs is miből költekezni: a klub költségvetése 20-szor alacsonyabb, mint például az FC Barcelonáé, így aztán mindig csak ingyen igazolható, levitézlett focistákat lasszóznak össze, s megpróbálják elhitetni velük, hogy mielőtt nyugdíjba vonulnának, van még egy utolsó dobásuk.

Szegények és öregek - ez még stimmel is. A vasárnapi meccsen például tíz 30 év fölötti játékos lépett pályára a Levante mezében. Kapus: Munia (33 éves). Hátvédek: Javi Venta (35), Nano (31), Ballesteros (36), Juanfran (35). Nem kell kinevetni őket, az amorf Ballesteros hiába 93 kilós torony, néhány hete levette a pályáról Cristiano Ronaldót is. Eddig a levantei "old boys" kapta a legkevesebb gólt: nyolc meccsen mindössze hármat!

Mi a siker titka? Megfejthetetlen. Nem is törik ezen a fejüket. Ahogy a levantei csapatorvos nyilatkozta: nincs itt semmilyen hókuszpókusz, ezek a játékosok pizzán és sörön élnek. Szurkolunk nekik.

Tények & érdekességek


Málaga-Real Madrid 0-4; Cristiano Ronaldo már az első félidőben triplázott, ilyesmi a La Ligában utoljára Samuel Eto’onak sikerül, 2008 novemberében a Barcelona-Valladolid mérkőzésen.

Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín az eddigi nyolc fordulóban 19 gólt lőtt (10+9).

A Málaga zsinórban a 21. mérkőzésen maradt nyeretlen a Real Madriddal szemben (0-5-16).

A Real Madrid zsinórban a negyedik bajnokiján szerzett legalább négy gólt; ilyen remek góllövő szériája utoljára az Athletic Bilbaónak volt (az 1958/59-es szezonban).

Barcelona-Sevilla 0-0; Lionel Messi a 94. percben büntetőt hibázott (lövését Javi Varas bravúrral hárította). Messi is csak ember (Messi es humano) - írta másnap a barcelonai Sport. Messi eddig 22-szer rúgott büntetőt a Barca mezében, s hatszor hibázott.

Az FC Sevilla nyolc meccs után még veretlen a bajnokságban, ilyesmi utoljára az 1945/46-os szezonban fordult elő - akkor bajnok lett a Sevilla!

A Sevilla a negyedik csapat (a Chelsea, a Bilbao és a Deportivo után), amely a Guardiola-érában gólnélküli döntetlent játszott a Camp Nouban. A Sevilla játékosai mindössze egy szabálytalanságot követtek el a Barca elleni meccs első félidejében!

A barcelonai David Villa a nyolcadik játékos a spanyol La Liga történetében, aki zsinórban 40 bajnokin nem kapott ki csapatával. A rekordot Emilio Butragueno tartja (Real Madrid, 50 bajnoki meccs).

A Barca zsinórban a nyolcadik hazai bajnokiján sem kapott gólt (1986 óta először).

Seydou Keita a 100. bajnokiján szerepelt a Barcelona mezében. A kameruni Samuel Eto’o után a mali Keita a második afrikai játékos, aki "százados lett" a Barcában.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább