A futballcsalók köztünk vannak

A futballcsalók köztünk vannak

, focitipp.hu

Declan Hill: Bunda. Futball és szervezett bűnözés

Kezdem egy személyes vallomással: ez a legszomorúbb sportkönyv, amit valaha is olvastam.



Nem azért szomorú, mert lerántja a leplet a futball és a sportfogadás szimbiózisáról - egy ilyen témájú, nagy erudícióval megírt, tényfeltáró könyv megjelenését csak üdvözölni lehet. Hanem azért szomorú, mert az ember úgy érzi magát utána, mint akit leforráztak.

A bundaparadicsom

Declan Hill kanadai oknyomozó újságíró azt mutatja be 380 oldalon, hogy a sportfogadás hogyan mételyezte meg a futballt: „A világ tucatnyi országában megbundázott meccsek százairól fognak olvasni."


A szerző tudja, hogy veszélyes vidékre merészkedett, ezért sietve leszögezi: minden eshetőségre felkészülve két ügyvédnél dossziécsomagokat helyezett el, s ha vele bármi történne, az összes részlet nyilvánosságra kerül.


A bundázás termékeny talajra talál mindenütt, ahol rosszul fizetik meg a játékosokat - írja Hill a magyar kiadáshoz szánt előszóban. "Egy átlagos magyar futballista fizetése sajnos olyan alacsony, hogy a bundaszervezők végül találnak valakit, aki nekik dolgozik." Tegyük hozzá: a maffiának még könnyebb dolga van, ha a futballisták azt az alacsony fizetést hónapokig meg sem kapják...


Közép-Európa ilyen szempontból ideális terep az Ázsiából érkező, vagy ázsiai összeköttetésekkel rendelkező bundaszervezők számára. A sportfogadásra szakosodott maffiacsoportok a harmadik világ országaiból hoznak játékosokat Európába, s ezek a névtelen spílerek tulajdonképpen rabszolgák: útleveleiket bevonják, a parancsokat teljesíteniük kell.


Érdekesen alakul a tulajdonosok "imázsváltása" is, ahogy megpróbálják kozmetikázni magukat. Ez úgy működik, hogy egy kétes vállalkozó (de nevezhető akár gengszternek is) megvásárol egy futballklubot, majd nyilatkozataiban megpróbálja "sikeres üzletemberként", a "társadalmi és futballelit tagjaként" pozicionálni magát.


Végy négy játékost...

A maffiózóknak könnyű dolguk van, mert egy közép-kelet-európai csapat játékosa az egész szezon alatt nem keres annyit, mint amennyit egy elcsalt meccsért felajánlanak neki. S legyen bár a csapatban több becsületes futballista is, valaki mindig beadja a derekát.


Eleinte ráadásul győzelmi bónusszal indíthat a maffiózó. A zöldfülű, tapasztalatlan futballista ebben semmi rosszat nem lát: ő nyerni akar a meccsen, s még örül is annak, hogy egy harmadik fél külön fizet a győzzelmekért. De ezzel már ráharapott a csalira.


Mert ha egy játékos egyszer már pénzt fogadott el a maffiától, akkor vége: onnantól kezdve a kezükben van, az ő emberüknek számít, nincs visszaút. A bűnözők soha nem csak egy meccsre veszik meg a futballistát.


A bundázáshoz, állították Hillnek a maffiózók, nagyjából 4-5 játékos kell. Általában a "falkavezért" keresik meg, a csapatkapitányt vagy a kapust. Ők a kulcsfigurák, ők kapják a "megrendelést", ők veszik fel a csalásért a pénzt. Hogy a falkavezér kiket szervez be, az már rajta múlik.


A bundázásban többnyire nincs benne az egész csapat, mert akkor többfelé kellene osztani a pénzt, s az feltűnő is volna, ha minden egyes játékos csalna a pályán. Mert ha csak 4-5 játékos van beavatva, a többi 5-6 pedig hajt és küzd, akkor a nézők nem fognak gyanút.


Feltűnésmentesen bundázni nem olyan nehéz. A védelem ostobán lesre játszik, az utolsó ember eladja a labdát a saját térfelén, a hátvédek rossz helyezkedéssel engedik végigfutni a kontratámadást stb. A kapusnak kiemelt szerep jut, ő az ellenfél minden támadásánál kilép, éppen csak annyira, hogy szabadon hagyja kapuját. A tuti tipphez kell egy beavatott csatár is, aki elöl passzívan "nullára játszik", s ha véletlenül helyzetbe kerül, azt nagy precizitással kihagyja - esetleg úgy, hogy az égbe lövi a tizenegyest.


A bundázó futballistáknak színészkedniük kell, ezért úgy tesznek, mint akik hajtanak. A kimaradt ziccerek után látványosan hadonásznak, az általuk összehozott büntetőnél dühösen szidják a bírót, a bekapott gólok után pedig a fejüket fogják. Úgy tesznek, mintha. Pedig dehogy.


Se öngól, se piros

A bundavádakat elbagatellizálni akarók ilyenkor azt állítják: hibák mindig előfordulnak a futballban, egy játékos akkor is luftot rúghat, ha éppen nem bundázott. Declan Hill ezért 130 bundameccs alapján próbált meg rájönni, hogy mik is az elcsalt mérkőzések jellegzetességei.


Több lenne az öngól vagy a büntető? Nem, így csak a pancserek bundáznak. Több lenne a piros lap? A bundázó játékos nem szívesen állíttatja ki magát (legföljebb csak akkor, ha arra fogadott, hogy lesz piros lap a meccsen), mert a bundamaffia szempontjából az a jó, ha a beavatott futballista a pályán van, csak onnan tudja ugyanis befolyásolni a meccs alakulását.


Hillnek az tűnt fel, hogy a gólok nem akkor születtek, mint a "tiszta meccseken". Normális esetben ugyanis a hajrában felpörögnek az események. A bundameccseken nem. Ott az utolsó tíz percben már nem esik gól. Olyan nincs (vagy legalábbis nagyon ritka), hogy a bundameccs kimenetele az utolsó percben született góllal dőljön el.


Bunda a Bundesligában?

Adva van egy viszonylag gyenge futballcsapat, amelynek az erőviszonyok alapján a hétvégi meccsen vereséget kellene szenvednie. A bundamaffia megszólítja ennek a gyenge galerinek a csapatkapitányát, és azt a javaslatot teszi: "Nézd, úgyis kikaptok szombaton. Miért nem akartok kikapni 30 ezer euróval a zsebetekben?"


Declan Hill szerint ez a kérdés nemcsak Ázsiában vagy Közép-Kelet-Európában, hanem a topligákban és a nagy világversenyeken is elhangzik. A kanadai szerző több bundaszervező szindikátust is felkeresett Ázsiában. Tőlük tudta meg, hogy bunda volt az 1996-os nyári olimpián játszott Portugália-Tunézia (2-0) mérkőzés (az afrikai játékosokat megvásárolták). Egy bangkoki maffiózó elmesélte Hillnek azt is, hogy a 2004-es athéni olimpián 550 ezer dollárt „fektettek be" a Ghána-Japán meccsbe, hogy japán győzelem szülessen. Az eredmény végül busás hasznot hozó 0-1 lett.


Ezeket a történeteket 2005. november 26-án hallgatta Declan Hill. Ha kételkedett is abban, hogy valóban így történt-e minden, akkor sem sokáig. A bangkoki irodában ugyanis megcsörrent a telefon, s valaki közölte a főnökkel, hogy néhány óra múlva a Hannover-Kaiserslautern Bundesliga-meccsen a hazaiak legalább két góllal nyernek. A bangkoki maffia előre tudta azt, ami végül valóban bekövetkezett: Hannover-Kaiserslautern 5-1!


Bunda a vébén?

Később ugyanez a bundaszervező közölte Declan Hillel előre a 2006-os világbajnokság négy mérkőzésének kimenetelét: Olaszország-Ghána 2-0, Brazília-Ghána 3-0, Olaszország-Ukrajna 3-0 és Anglia-Ecuador 1-0. Az egyezség mind a négy esetben úgy szólt, hogy a vesztes csapat legalább két góllal ki fog kapni - csak éppen a pocsék formában futballozó angolok keresztülhúzták a maffia számítását, mert nem voltak képesek két gólt szerezni, hiába volt beavatva a "projektbe" néhány ecuadori focista.


Hill könyve alapján a Ghána-Csehország (2-0) csoportmeccs is gyanús. A ghánaiak az első mérkőzésüket éppen azért "engedték ki", mert tudták, hogy ha a másodikon győznek, akkor jó eséllyel továbbjutnak a nyolcaddöntőbe. Így is lett: előbb simán kikaptak az olaszoktól (0-2), majd - némi meglepetésre - könnyedén megverték a cseheket (2-0, kiállítva: Ujfaluši). Hill a Brazília-Ghána (3-0) mérkőzés előtt is tudta, mi lesz az eredmény: a bangkoki maffia eldicsekedett vele. S minden úgy történt, ahogy jelezték: a ghánai védők néhányszor rosszul alkalmazták a lesszabályt, elkalandozott a figyelmük, Asamoah Gyant pedig kiállította a játékvezető, a szlovák Lubos Michel...


Illúzióromboló kötet ez, mégis kötelező olvasmány minden futballdrukker számára. Akik már eddig is gyanakodva figyelték a közép-európai futballpályákon zajló "focimeccseket", azok igazolva látják majd gyanújukat.


Akik pedig hajlamosak arra, hogy saját csapatukat rózsaszín szemüvegen át figyeljék, és úgy tesznek, mintha a bunda éppen az ő környéküket kerülné el, azok inkább ne is lapozzanak bele ebbe a könyvbe. Mert amit ott olvasnának, az fájdalmas felismerésekkel járna számukra.

 

(Declan Hill: Bunda. Futball és szervezett bűnözés. Fordította: Szántó András. Milagrossa Kiadó, 2011, 380 oldal)

 


Hibajegyzék

A kiváló könyvnek akadnak hibái is. A kolofonoldalon se kontrollfordító, se nyelvi lektor nincs feltüntetve, pedig jól jött volna, ha valaki kigyomlálja a magyartalanságokat.

A szöveg így néhol döcögős, rengeteg az egyeztetési hiba (pl. "lesznek más bajnokságok meccseiről is infótok?"), sok helyütt rossz a szórend, a 89. oldalon pedig kimaradt két mondat az eredeti angol szövegből.

A magyar nyelvben nincs olyan kifejezés, hogy "nyíltszavú" (93. o.), ellenben van nyíltszívű (az "outspoken" magyarul szókimondót jelent). Az "U.K." nem Anglia, hanem Nagy-Britannia (74. o.), az "over seven" nem "összesen hét", hanem több mint hét gól, a vádat ejteni szokták, nem "elejteni" (94. o.), a "robosztus" helyesen robusztus, és zavaró az is, hogy néhol a közismert játékosok neve is hibásan van írva: Rooney helyett Roony, Bryan Robson helyett pedig Bryan Ronson szerepel.

"Van egy sor olyan torna azonban, ahol a becsületesség jó hírnevének a csapatok viszonylagos korrumpálhatóságával keveredő paradigmája…" - olvasható a 97. oldalon. Az ilyesmiktől talán meg lehetett volna kímélni az olvasót.

De apró hibák ide vagy oda: ez kötelező olvasmány.

Gazdag József


(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább