Újabb tragédia a német futballban

Újabb tragédia a német futballban

, ktn

Bundesliga, 13. forduló

Történelmet írt a Borussia Dortmund - de Babak Rafati öngyilkossági kísérlete miatt ez most keveseket érdekel.



Szörnyű tragédia árnyékolta be a Bundesliga 13. fordulóját. Szombaton elmaradt a Köln-Mainz mérkőzés, miután alig két órával a találkozó előtt a meccs játékvezetője, a perzsa származású Babak Rafati öngyilkossági kísérletet követett el a szállodai szobájában. A bíró életét három asszisztense mentette meg, akik a hotel egyik alkalmazottjának segítségével rátörték az ajtót a játékvezetőre. Rafatit a fürdőkádban találtak meg - felvágott erekkel.

Rafati (akinek a vérében a Bild információja szerint alkoholt is találtak) tette megdöbbenést váltott ki a német futballközvéleményben, amely szinte még ki sem heverte a Robert Enke halála miatti sokkot. Rafati 2008 óta FIFA-kerettag volt, és a Német Labdarúgó-szövetség - az életkora miatt - levette a jövő évi listáról. Öngyilkossági kísérlete után a 41 éves bírót Theo Zwanziger, a német futballszövetség elnöke méltatta, s elismerősen nyilatkoztak róla olyan edzők is, mint Mirko Slomka vagy Felix Magath - annak ellenére, hogy az utóbbi években a profi futballisták a Kicker szavazásán háromszor is a Bundesliga legrosszabb bírójának választották.


S akkor térjünk át a futballra. Elsőre hihetetlennek tűnik, de igaz: szombat esti győzelmével a Borussia a Bundesliga története során először győzte le három egymást követő mérkőzésen a Bayernt. A csapatok első két Bundesliga-találkozóján ugyan a Dortmund nyert az 1965/66-os idényben (3-0, 2-0), de ezután csak két alkalommal győzött egymást követően kétszer a sárga-fekete együttes (1967: 4-0, 6-3; 1991/92: 2-0, 3-0). Az összesítésben hatalmas a Bayern-fölény, a bajorok 39 győzelmével szemben a dortmundiak mindössze 20 sikernek örülhettek. 1971. november 27-én a Bayern a négygólos Gerd Müllernek köszönhetően porrá verte a Borussiát - a 11-1 máig a bajorok rekordgyőzelmének számít az élvonalban.


Ez az osztálykülönbség már a múlté, sőt, 2010 ősze óta új szelek fújnak a Bundesligában. A Dortmund tavaly ősszel kemény küzdelem után győzte le hazai pályán a Bayernt (2-0), idén februárban aztán le is futballozta a pályáról az Allianz Arenában ellenfelét. A Dortmund 3-1-es győzelme után mindenki tudta, hogy a 2010/11-es bajnoki aranyérem csak a Borussiáé lehet. Klopp futballistái akkor - tíz fordulóval a szezon zárása előtt - bajnoki örömtáncot lejtettek Münchenben.


A történelminek bizonyuló harmadik Bayern-verés után megismétlődtek a februári jelenetek: az ürességtől kongó Allianz Arenában már csak a vendégszektort töltötték meg a dortmundi szurkolók, előttük Grosskreutzék bohóckodtak. A Dortmund ezúttal 1-0-ra legyőzte a Bayern Münchent, de a vendégsikeren kívül más nem stimmelt. Látványos futball helyett középszerű, olaszos hangulatú rangadót láttunk.


A meccs előtt a Dortmund számára volt nagy a tét, győzelmével a Bayern München nyolc pontra elhúzott volna a bajnoki címvédőtől. A BVB ennek megfelelően szokatlanul defenzív taktikát választott, a sokmozgásos, ötletes támadófutball helyett ezúttal a kőkemény védekezés magasiskoláját mutatta be a pályán. Az első félidőben ezzel a Dortmund meg is ölte a focit - negyvenöt perc során egyetlen kapura tartó lövés sem született. A szünet után a Dortmund focizott is egy keveset, a mélázó Boateng hibáját kihasználva Götze lőtt Neuer kapujába, az utolsó tíz perc Bayern-tűzijátékát pedig szerencsésen túlélték a vendégek - 1-0 a Dortmundnak.


Az a Bayern, amelyet az európai porondon már-már a Barcelonához hasonlítanak, a rangadón lebőgött. A kulcsemberek (Ribéry, Müller, Robben) fáradtnak és erőtlennek tűntek, Gomez jóformán csak botladozott, Schweinsteiger pedig nagyon hiányzott. "Kaptunk egy peches gólt, a végén volt két tiszta gólhelyzetünk, tipikus 0-0-s meccs volt" - próbálta bagatellizálni a vereséget Jupp Heynckes, a Bayern trénere. S bár a müncheniek még vezetik a tabellát, intő jel, hogy hazai pályán ez volt a második vereségük az idény során.


Tények & érdekességek

A kapura lövések aránya a Bayern-Dortmund mérkőzés utolsó 17 percében: 10:0 a müncheniek javára.


Ez volt zsinórban a hetedik olyan mérkőzés a Bayern és a Dortmund között, amelyen a sárga-feketék szereztek vezetést.


Lucien Favre (Mönchengladbach) századszor ült a kispadon Bundesliga-mérkőzésen. A Werder elleni 5-0 volt a pályafutása legnagyobb különbségű győzelme az élvonalban.


A Mönchengladbach a legnagyobb különbségű győzelmét aratta 17 év után - a csapat 1994 szeptemberében 7-1-re legyőzte a Bochumot.


Marco Reus (Gladbach) mesterhármast ért el a Bremen ellen, s az utolsó három bajnokiján hét gólt szerzett.


Schalke-Nürnberg 4-0. A két gólt szerző Klaas-Jan Huntelaar az idei 21 tétmérkőzésén összesen 23 gólt szerzett.


Először viselte a Schalke csapatkapitányi karszalagját Raúl.


Wolfsburg-Hannover 4-1. Hasan Salihamidzic két gólt szerzett a meccsen - ez a bravúr 2001 óta először sikerült neki a Bundesligában.


Kaiserslautern-Leverkusen 0-2. Michael Ballack mérlege a Lautern ellen: 14 mérkőzés, 13 győzelem, 1 döntetlen, 8 gól.


A másodosztályú tabellát a Düsseldorf vezeti. A csapat szombaton 0-0-ra végzett az Union Berlin vendégeként, így már 22 ligamérkőzés óta veretlen, s ezzel meghosszabbította klubrekordját.

(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább