Zuhan a Bayern

Zuhan a Bayern

, ktn

Bundesliga, 14. forduló

Három hónap után zuhant le a tabella első helyéről a Bayern München - mindjárt a harmadikra.



"Álomgól", "világklasszis-gól", "az év gólja" - így jellemezte a német sajtó Jan Schlaudraff hétvégi találatát. A 28 éves hannoveri futballista a Hamburg elleni északi derbi hajrájában bombázott a vendégek kapujába. Ártalmatlan szögletrúgásnak tűnt, Pinto hosszan ívelte a tizenhatoson kívülre a labdát, Schlaudraff pedig futtából, 18 méterről tüzelt a kapuba. A hamburgi védők kővé dermedten nézték a jelenetet, a Hannover pedig ezzel ikszre mentette a mérkőzést. "Bárcsak lőttem volna két pici gólt, mint ezt az egy nagyot" - bánkódott a lefújás után a focista, aki az első félidőben ajtó-ablak helyzetben hibázott. Schlaudraff ráadásul csatár létére 1014 perc után volt ismét eredményes az élvonalban. Az Európa-ligában jobban megy neki: néhány hete a Köbenhavn ellen szerzett fontos egyenlítő gólt, augusztusban pedig az ő duplájának köszönhette azt a győzelmet a Hannover a Sevilla ellen, amellyel kivívta részvételét az EL csoportkörében.

Szenzációs mérkőzést láthattak a mainzi futballszurkolók is, csapatuk változatos meccsen győzte le 3-2-re a Bayern Münchent. Egy héten belül ez volt a Bayern München második veresége a bajnokságban, amit az sem ellensúlyoz, hogy a csapat továbbra is menetel a Bajnokok Ligájában, és a Villarreal hazai legyőzésével bebiztosította első helyét a "halálcsoportban". A Bundesligában az első hely elszállt, azt elvette a Bayerntől a Dortmund, sőt, a bajorokat még a Mönchengladbach is megelőzte. Kilencvenkét nap után először fordul elő, hogy egy forduló után nem a Bayern München nevével kezdődik az aktuális táblázat. "Érezhető egy negatív széria a bajnokságban" - ismerte fel a helyzetet Christian Nerlinger, a Bayern sportigazgatója, utalva arra, hogy az utolsó öt bajnokija közül a csapat hármat elveszített.

A bajnokság eddigi bombameglepetését a második helyen álló Borussia Mönchengladbach okozza, amely a Werder elleni 5-0-t követően játszi könnyedséggel intézte el idegenben 3-0-ra a Kölnt is. A Lucien Favre vezette zöld-feketék 35 éve nem kezdtek ilyen jól a bajnokságban. A történelmi párhuzam sokat ígér, az 1976/77-es idény végén a Gladbach megszerezte a bajnoki aranyérmet - mindmáig az utolsót. A Borussiát most az sem zavarta, hogy Marco Reus ezúttal nem találta a góllövő cipőjét - ott volt helyette Mike Hanke, aki megszerezte szezonbeli első két találatát. Mindezt úgy, hogy összesen két kapura lövése volt a mérkőzésen - a korábbi meccseken pedig 27 (!), amelyek közül egyikből sem lett gól. Hiába, a Mönchengladbachnak mostanában minden sikerül.

Úgy tűnik, hogy a Dortmund is visszatért arra az útra, amelyen tavaly járt - illetve rohant, egészen a bajnoki aranyéremig. Az egyik legpatinásabb németországi derbinek számító Schalke elleni mérkőzésüket imponáló magabiztossággal nyerték 2-0-ra a sárga-feketék, a kapura lövések aránya például 17:3 volt a hazaiak javára. "A srácok fantasztikusan játszottak. És ez egy ilyen, fizikailag és idegileg is kimerítő hét után egyáltalán nem magától értetődő" - dicsérte játékosait Jürgen Klopp, a BVB trénere. A Dortmundnak a Bundesliga fekszik igazán - a hétközi Bajnokok Ligája-fordulóban a csapat újra vereséget szenvedett, továbbjutási esélyei így minimálisra csökkentek.


Tények & érdekességek


A 14. fordulóban egyetlen piros lapot sem osztottak ki a játékvezetők. Ilyesmire utoljára tavasszal, a 31. fordulóban került sor a Bundesligában.

A Dortmund az utolsó nyolc bajnokija közül hetet megnyert, s a megszerezhető 24 pont közül 22-t bekasszírozott.

A Dortmund első gólját Robert Lewandowski szerezte a Schalke ellen - ez volt a lengyel csatár kilencedik találata az idei szezonban, és ezzel megdöntötte korábbi egyéni gólcsúcsát. Lewandowski az utolsó 12 Bundesliga-góljának mindegyikét a dortmundi Signal Iduna Parkban lőtte.

A "Revierderby" állása a szombati Dortmund-Schalke után: 28 Dortmund-győzelem, 27 Schalke-siker, 24 döntetlen.

Hertha-Leverkusen 3-3. A Bayer mindhárom gólját Eren Derdiyok szerezte, akinek ez volt az első triplája a Bundesligában.

Augsburg-Wolfsburg 2-0. A vendégek játékosai 27 szabálytalanságot követtek el, ezzel csúcsot állítottak fel az idei szezonban.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább