Kiállítás+büntető: a gyilkos kombináció

Kiállítás+büntető: a gyilkos kombináció

, focitipp.hu

La Liga, 14. forduló

Mit érdemel az a bűnös, aki a tizenhatoson belül szabálytalankodik? Rúgjon büntetőt az ellenfél! De miért kell halmazati büntetésként még piros lapot is adni a vétkesnek?



Jó kis madridi derbire volt kilátás szombaton: az Atlético vezetést szerzett (0-1), a játék lüktetett, volt mit nézni. Aztán a 21. percben Courtois, az Atlético kapusa a kilépő Benzema elé vetődött. A szabálytalanság egyértelmű volt. Tizenegyes? Persze, jogos. S jött a piros is - ami viszont már túlzásnak tűnt. A bíró ezzel a "duplacsavarral" nem a szabályoknak szerzett érvényt, hanem eldöntötte a meccset: az Atlético kapott egy gólt büntetőből, s a hátra lévő időre (több mint 70 percre) emberhátrányba került. Ráadásul a bíró a második félidőben is eljátszotta ugyanezt: Godínnak egyből felmutatta a pirosat (az Atléticónak csak nyolc mezőnyjátékosa maradt), a Real Madrid pedig másodszor is büntetőt rúghatott. A végeredmény: Real-Atlético 4-1.

A bírók ilyenkor az előírásokra hivatkoznak, s arra, hogy a szabálytalanságot nem ők követik el, hanem a játékosok. Ebben igazuk van. A kritikusoknak pedig abban van igazuk, hogy talán mégsem a bírónak kellene megszabnia egy meccs kimenetelét - egy tizenegyes éppen elegendő büntetés, felesleges ezt kiállítással tetézni. Fegyelmezésre a sárga lap is megfelelő eszköz.

Lehet, hogy a Real Madrid bírói segítség nélkül is fordított volna 0-1-ről. Cristiano Ronaldo formáját látva ez több mint valószínű. Viszont egy jobb, élvezetesebb, izgalmasabb meccset láthattunk volna. Ez is több mint valószínű. Jellemző, hogy még a Real-párti Marca is csak közepes osztályzatot adott Mateu Lahoz játékvezetőnek (tízes skálán hatosra értékelte a bíró teljesítményét).

Amit viszont nem lehet elvitatni a Realtól, az a lendületes támadófoci. Ha megvan a labda, akkor nincs mellébeszélés, nincs ezer oldalpassz, se ráérős körözés. Akkor támadás van. A Cristiano Ronaldo-Higuaín-Benzema hármas az idei szezonban 42 gólnál jár tétmeccsen. Ha így folytatják, már áprilisban túlléphetik a százas határt.

De mi lelte a Barcát? A katalánok váratlanul leblokkoltak szombaton (Getafe-Barcelona 1-0, szorzók a meccsre: 14,5-6-1,18...). Nyilván minden másként alakul, ha szabályos góljukat nem veszi el a játékvezető, aki lesre hivatkozva érvénytelenítette (tévesen) a találatot, mert bár Keita valóban a védők mögött állva kapta a labdát, csak éppen nem Messitől (ahogy a bíró gondolhatta), hanem Micheltől (ő viszont a Getafe játékosa).

Ettől függetlenül a Barca csak magát okolhatja a pontvesztésekért: a Getafe ellen Messi az utolsó másodpercekben a kapufát találta el (s maradt a vereség), a Valencia ellen David Villa a hajrában ziccert rontott (s maradt a 2-2), a Sevilla ellen Messi a 95. percben büntetőt hibázott (s maradt a 0-0), San Sebastianban pedig kétgólos előnyt szórakozott el a Barca (s lett végül 2-2).

A Barca egyelőre túl sokat bizonytalankodik vendégként, hazai mérlege 6-1-0 (gólarány: 30-0), az idegenbeli viszont csak 3-2-1 (gólarány: 8-7). A különbség egyértelmű. S most már nemcsak az idegenben mutatott játék aggaszthatja Pep Guardiolát, hanem az is, hogy a Barca hátránya a Real Madriddal szemben immár hat pont, vagyis a december 10-i El Clásicón a katalánok győzelem esetén is csak csökkenteni tudnák a különbséget, ledolgozni nem.

Egyedül az motiválhatja a Barcát, hogy egyszer már sikeresen ledolgozott ekkora hátrányt: az  1991/92-es szezonban 13 forduló után a Real Madrid (12-1-0) utcahosszal előzte a Barcelonát (7-3-3), tavasszal azonban fordult a kocka, s végül egy pont előnnyel a Barca lett a bajnok - soraiban a 21 esztendős Pep Guardiolával.

Tények & érdekességek


Az Atlético utoljára 1999-ben győzött a városi rivális ellen (Real-Atlético 1-3, gólszerzők: Morientes, ill. Hasselbaink 2, José Mari; a vendégeknél a cseh Radek Bejbl is kezdő volt).

Cristiano Ronaldo a hatodik futballista a La Liga történetében, aki egymás után 16 büntetőt értékesített. Korábban ez csak Kubalának, Puskásnak, Germainnak, Maranónnak és Ronald Koemannak sikerült.

Az utóbbi 20 évben először fordult elő a Real Madriddal, hogy egymás után nyolc hazai bajnokin rúgott legalább 3 gólt.

Getafe-Barcelona 1-0, ezzel véget ért a Barca április óta tartó, 27 mérkőzést számláló veretlenségi sorozata.


Gazdag József

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább