A Bayernnél nincs baj

A Bayernnél nincs baj

, ktn

Bundesliga, 15. forduló

Hamar kimászott a "gödörből" a Bayern München. Robben és Ribéry bandája 4-1-re nyert a Werder ellen, ezzel ismét a bajorok ugrottak fel a tabella első helyére.



"Szuperszombatot" vártak a német nézők - december 3-án a második (Mönchengladbach) az elsőt (Dortmund), a harmadik (Bayern) pedig a negyediket (Werder) fogadta. Nem kellett csalódnunk, mindkét rangadó jó játékot hozott.

A Bayern München két vereséggel a háta mögött várta a Werder elleni rangadót, két hete a Dortmund (0-1), egy hete a Mainz (2-3) győzte le a rekordbajnokot. Nagy baj azonban nincs, főleg, ha a Ribéry-Robben kettős egyszerre van ott a pályán. A Bayern szombaton 4-1-re verte a Werdert, a francia és a csereként beállt holland is két-két gólt lőtt a mérkőzésen.


Ribéryvel és Robbennel a Bayern München nem ugyanaz, mint a két szupersztár nélkül. A bajoroknak idén csupán két olyan bajnokijuk volt, amelyen Ribéry és Robben is kezdőként lépett pályára (a szezon elején Ribéry, szeptember óta pedig Robben küzdött sérüléssel). Az elsőt 5-0-ra meg is nyerték a bajorok, még augusztusban, a Hamburg ellen. Azóta Robben csupán egyszer került a kezdőcsapatba, de a Dortmund elleni bajnokin még egyáltalán nem volt százszázalékos állapotban. Ez az eredményen is meglátszott, a Bayern 1-0-ra kikapott. A Werder ellen Robben 1-1-nél állt be, a végeredmény pedig 4-1 lett.


Magáért beszél Franck Ribéry statisztikája is. A franciának a brémaiak elleni volt a 35. olyan bajnoki mérkőzése a Bayern Münchenben, amelyen eredményes volt, a csapat pedig ezek közül 32 találkozót meg is tudott nyerni! "Ketten együtt annyira jók, hogy meg tudnak fordítani egy mérkőzést is. Remélem, hogy Arjen megpróbáltatásai véget érnek, és ismét számíthatunk rá" - értékelte csillagait Jupp Heynckes, a Bayern edzője, akinek ezzel a meccsel a 17 mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériája szakadt meg a Werder ellen.


Mindez azonban nem téveszti meg a bajorokat, a Bayern gépezete azért még csikorog. "A játékunk nem olyan folyamatos és látványos, mint a szezon első harmadában" - ismerte el Bayern-tréner a 4-1-es siker után. Nincs túl jó formában a csapat első számú gólvágója, Mario Gómez sem, aki november 6-a óta (344 perce) egy gólt sem lőtt a Bundesligában. Persze, már a brémaiak elleni meccs is szólhatott volna a center feltámadásáról, csakhogy Robben beállásával a holland rúghatta a tizenegyeseket (kettőt értékesített), a Bayern harmadik gólja előtt pedig Gómez cselezte ki ugyan az ellenfél kapusát, a labdát azonban a támadást sprintben követő Ribéry passzolta be az üres kapuba - megelőzve Gómezt. Három helyett nulla - minden azért Gomeznek sem sikerülhet.


A másik rangadót a Mönchengladbach stadionjában rendezték, ahol a hírek szerint tizenegyezer vendégszurkoló is helyet foglalt. A Borussia-derbin mindkét gárda bizonyította, hogy nem véletlenül áll a tabellán ott, ahol. Az első félidőben voltak időszakok, amikor a Dortmund a tavaly ősszel megcsodált egyérintős focijával őrjítette meg a hazai játékosokat és szurkolókat. A szünet után aztán az is kiderült, hogy a Mönchengladbach valóban a liga egyik legmasszívabb csapata, ráadásul Hanke gólja igazi mestermunka volt, az asszisztot jegyző Bobadillának legalább akkora része volt a találatban, mint a góllövőnek. A Gladbach számára még értékesebbé teheti az ikszet, hogy a csapatból sérülés miatt hiányzott a szezon felfedezettje, Marco Reus, valamint Ivan de Camargo is. "Örülök az 1-1-nek" - kommentálta az eredményt Lucien Favre, aki egy év alatt kiesőjelöltből bajnokesélyes csapatot hozott össze a Gladbachnál.


Tények & érdekességek

A Werder Bremen elleni 4-1-es győzelemmel a Bayern München megszerezte a 2500. pontját a Bundesligában.


Mönchengladbach-Dortmund 1-1. Robert Lewandowski (Dortmund) 2010. december 5-e után szerzett ismét gólt idegenben.


A Mönchengladbach 11 mérkőzés óta veretlen hazai pályán.


Kaiserslautern-Hertha 1-1. Christian Tiffert (Kaiserslautern) az első gólpasszát jegyezte az idei szezonban. Az előző idény során 17 asszisztot jegyzett, amivel - Franck Ribéryvel holtversenyben - első lett az egész Bundesliga-mezőnyben.


Ha Franck Ribéry gólt lő, a Bayern München nem kap ki. Ribéry eddig 35 bajnoki meccsen volt eredményes a Bayern mezében, s a bajorok mérlege azon a 35 találkozón: 33-2-0.

Mönchengladbach-Dortmund 1-1. A két csapat tizennegyedszer játszott egymással 1-1-es döntetlent a Bundesligában.

A kölni Lukas Podolski másodvirágzását éli: először szerzett 11 gólt egy fél szezon alatt.

A Bundesliga hétvégi fordulójában egyetlen vendéggyőzelem sem született.

Roman Hubník, a berlini Hertha BSC cseh hátvédje a Kaiserslautern elleni meccsen megszerezte első gólját a Bundesligában - pechjére a saját kapujába talált be.

Leverkusen-Hoffenheim 2-0. A Leverkusen még sohasem kapott ki a Hoffenheimtől a Bundesligában (6-1-0).

(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább