Yakubu a kapu előtt

Yakubu a kapu előtt

, focitipp.hu

Premier League, 14. forduló

Hány gólt lőtt Yakubu Aiyegbeni a szombati Blackburn-Swansea (4-2) meccsen? Négyet bizony, az ám a szám! Sőt mi több: a négy az majdnem öt.



Kezdjünk egy találós kérdéssel. Patrik Berger, Jan Berger, Julius Berger. Melyik a kakukktojás? Patrik Bergert mindenki ismeri, egykori cseh válogatott futballista, az 1996-os Eb-döntőben gólt lőtt a németeknek, játszott a Slaviában és a Liverpoolban, stimmel. Talán Jan Berger neve sem cseng ismeretlenül, ő éppenséggel Patrik Berger nagybátyja, egykori 30-szoros csehszlovák válogatott középpályás, bajnok lett a Duklával és a Spartával, stimmel. De ki az a Julius Berger?

Nos, nem ki, hanem mi: Julius Berger egy nigériai futballklub neve, kamaszkorában ebben a klubban focizott Yakubu Aiyegbeni, cikkünk hőse, aki kalandos kitérők (és két izraeli bajnoki cím) után kötött ki Angliában, ahol a Blackburn már az ötödik csapata (korábban: Portsmouth, Middlesbrough, Everton, Leicester).

A 29 éves Yakubu bumfordi, nehézkes mozgású csatárnak tűnhet, az ilyen típusú támadóra mondják azt, hogy tankszerű, de vigyázat, a látszat csal - s ezt nemcsak mi állítjuk, hanem a statisztikák is. Yakubu Aiyegbeni eddig 264 bajnoki meccsen 106 gólt szerzett Angliában. Nem rossz mérleg.

A blackburni Ewood Parkban is egyre gyakrabban hangzik fel a Yakubut éltető szurkolói dalocska, a szövege meglehetősen egyszerű, lényegre törő: "Feed the Yak, and he will score!" Magyarul: etesd a jakot, s akkor gólt lő!

A Tibet fennsíkjain őshonos jak (amely a párosujjú patások rendjébe, azon belül is a tulokformájúak közé tartozik) tudvalévőleg ritkán szokott feltűnni a futballpályákon, de Yakubu a jelek szerint nem neheztel a lelátói folklórra: eddigi 9 bajnokiján 9 gólt lőtt a Roversben...

A csapattársak szombaton is igyekeztek megfogadni a jak etetésére vonatkozó tanácsot, remek labdákkal tömték Yakubut, aki egyre másra rugdalta a gólokat, meg sem állt négyig. S mivel annak idején a Portsmouth mezében is rúgott már négy gólt egy meccsen, ő lett a hetedik futballista a Premier League történetében, akinek két alkalommal is összejött a mesternégyes (a korábbiak: Andy Cole, Robbie Fowler, Ole-Gunnar Solskjaer, Michael Owen, Frank Lampard és Dimitar Berbatov).

"Yakububan az a jó, hogy bárhonnan és bárhogy képes gólt lőni. Közelről, távolról, jobbal, ballal, fejjel" - értékelte a "jak" teljesítményét Steve Kean, a Rovers edzője. A skót rénerrel továbbra sincsenek kibékülve a blackburni szurkolók. A csapat hiába győzött, a drukkerek végig Kean ellen tüntettek.

Szó mi szó: ez a mai Rovers (a jakot leszámítva) nem egy acélos csapat, s nyomokban sem emlékeztet már arra a gárdára, amely 1995-ben Kenny Dalglish irányításával bajnoki címet nyert...


Egy mérkőzésen 4 vagy több gólt szerző játékosok a Premier League-ben


1993    Efan Ekoku, 4            Everton-Norwich City 1-5
1995    Andy Cole, 5  Manchester Utd-Ipswich 9-0
1995    Robbie Fowler, 4        Liverpool-Bolton 5-2
1996    Robbie Fowler, 4        Liverpool-Middlesbrough 5-1
1997    Gianluca Vialli, 4       Barnsley-Chelsea 0-6
1998    Jürgen Klinsmann, 4   Wimbledon-Tottenham         2-6
1998    Michael Owen, 4        Liverpool-Nottingham 5-1
1999    Ole-Gunnar Solskjaer, 4         Nottingham-Manchester Utd 1-8
1999    Andy Cole, 4  Manchester Utd-Newcastle 5-1
1999    Alan Shearer, 5           Newcastle-Sheffield Wd 8-0
1999    Ole-Gunnar Solskjaer, 4         Manchester Utd-Everton 5-1
2000    Jimmy Floyd Hasselbaink, 4  Chelsea-Coventry 6-1
2000    Mark Viduka, 4          Leeds-Liverpool 4-3
2003    Michael Owen, 4        West Bromwich-Liverpool 0-6
2004    Thierry Henry, 4         Arsenal-Leeds Utd 5-0
2004    Yakubu Aiyegbeni, 4 Portsmouth-Middlesbrough 5-1
2007    Dimitar Berbatov, 4   Tottenham-Reading 6-4
2008    Frank Lampard, 4       Chelsea-Derby County 6-1
2009    Andrej Arsavin, 4       Liverpool-Arsenal 4-4
2009    Jermain Defoe, 5        Tottenham-Wigan 9-1
2010    Wayne Rooney, 4       Manchester Utd-Hull City 4-0
2010    Frank Lampard, 4       Chelsea-Aston Villa 7-1
2010    Dimitar Berbatov, 5   Manchester Utd-Blackburn 7-1
2011    Louis Saha, 4  Everton-Blackpool 5-3
2011    Edin Dzeko, 4            Tottenham-Manchester City 1-5
2011    Yakubu Aiyegbeni, 4 Blackburn-Swansea 4-2


Gazdag József

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább