Nem látta valaki Cristiano Ronaldót?

Nem látta valaki Cristiano Ronaldót?

, focitipp.hu

Értékeltük a Real Madrid és a Barcelona játékosainak szombati teljesítményeit, egytől tízig. Figyelem: a műfaj szubjektív!



REAL MADRID

Tudják, hány gólt kapott már Iker Casillas (7) a Barcelonától? Kapaszkodjanak: 49-et. De ettől még Iker az Isten.


Amikor Marcelo (2 mínusz) a nyári Szuperkupa-meccsen megpróbálta likvidálni Fábregast, akkor még csak gyanítottuk, hogy valami mentális hendikepről lehet szó nála. Most már tudjuk is. Szombaton például nem volt hajlandó kezet fogni Piquével. Mire föl? ("Por que?") Apró termet, nagy arc: Marcelo.


A meccs pozitívuma, hogy Pepe (6), a portugál hentes senkinek sem okozott nyolc napon túl gyógyuló sérülést. Egyszer ugyan odapakolt Alexis Sáncheznek, de ez - Pepénk előéletét ismerve - szóra sem érdemes. Gratulálunk a terapeutáinak.


Van egy madridi hátvéd, akinél az El Clásicókon rendre elszakad a cérna, s aki nem azonos Pepével. Ki ő? Sergio Ramos (4). Az ész a fontos, kedves Sergio, nem a hajpánt: páros lábbal rárepülni Messire (70. perc) snassz dolog, igaz?


Tulajdonképpen sajnáltuk Fabio Coentraót (2). A közeli képeken látszott, hogy lövése sincs a dolgokról, nem érti, mi zajlik körülötte. Még a bedobásoknál is tanácstalan volt. Vajon tudta, mennyi az állás? Nem valószínű. Coentrao szeretett volna otthon lenni, egy kandalló mellett szunyókálni a karosszékben, meleg pokrócba csavarva. Ehelyett megkapta Iniestát a szombat esti esőben. Pech.


Rég elmúlt az az idő, amikor Xabi Alonso (4) még a félpályáról rugdosta a gólokat. Liverpoolban ő volt az irányító, az agy, az alfa és az ómega, a szürke eminenciás. Mostanra mindebből csupán a szürkeség maradt, alfa, ómega és eminencia nélkül.


Hogy Lass (4) lassú, az lassan már nem is hír. Egyszer kapura lőtt, 40 méterről, bár erről jobb volna szemérmesen hallgatni (a labda cirka tizenöt-húsz méterrel szállt a kapu fölé). Lass nem Makéléle, sajnos.


Mesut Özilről (0) készséggel elhisszük, hogy jó futballista, de amit szombat éjjel művelt, az egy nagy nulla volt. Vagy még annyi se.


Nagy kő esett le a szívünkről, amikor kiderült, hogy Di María (6) nem halt meg - pedig tízpercenként összecsuklott, s olyankor látványosan agonizált a pályán, a fájdalomtól eltorzult arccal. Aztán váratlanul felpattant, és futott tovább. Frissen, fitten. Ezt nevezik szupergyors regenerációnak.


"A Real Madrid a lakosság segítségét kéri: eltűnt egy labdarúgó (meccs közben!), neve Cristiano Ronaldo (2), utoljára fehér trikóban és fehér tornagatyában látták a balszélen..." Nekünk bizonyítékaink vannak arról, hogy a kezdő sípszókor még ott volt. Csak aztán köddé vált. Kétszer-háromszor még előbukkant a semmiből - olyankor általában kihagyott egy ún. ordító ziccert -, aztán ismét eltűnt. Nem látta őt valaki?


Bezzeg a Benzema! Ő ott volt. Hajtott, harcolt, robotolt. A kopasz, horgas orrú Karim (8) nem egy karizmatikus figura, de teszi a dolgát: nem karmol, nem káromkodik, hanem küzd, körömszakadtáig.




FC BARCELONA

Kell egy kis adrenalin, gondolta Victor Valdés (2), és a meccs legelején egy hatalmas bakival nyitott. A folytatásban is a frászt hozta a barcelonai szurkolókra, valahányszor lábbal próbálta megjátszani a labdát.


Hátvédként kezdte, jobbszélsőként folytatta a meccset Dani Alvés (8). Elemzők szerint ő volt a győzelem kulcsa. Határeset, de fogadjuk el.


Gerard Piqué (6) esetlen figurának tűnik, s néha valóban az is. De radírozni remekül tud.


El státistico: Carles Puyol (8) tizennégy párharcból tizennégyszer (100%) került ki győztesen, s ahhoz képest, hogy Cé-Ronaldo az ő embere volt, az egész meccsen mindössze egyszer szabálytalankodott. Nagyvezér.


Eric Abidal (6) gyors, precíz, lelkes balbekk. Nem egy világklasszis, de ezt legalább tudja magáról. Szimpátiahatos.


A Barca mindenese Sergio Busquets (7): szűrő, középhátvéd, és becsületesen felzárkózik a támadásokhoz is. Ezúttal ráadásul egyszer sem játszotta el, hogy orrba vágják.


Xavi (8) soha nem lesz „minden idők legjobbja", de a maga módján tökéletes osztogató a középpályán, amolyan „jövök-megyek-intézkedek" típus, a higgadtabb fajtából.


Az Angliában töltött hét szezonja alatt Cesc Fábregas (7) összesen egy fejesgólt szerzett - Spanyolországban nyár óta már hármat. Műfajváltás?


Hanem amit Andrés Iniesta (majdnem 10) művelt a második félidőben, arra nincsenek is szavak. Maga volt a csoda.


A chilei Alexis Sánchezt (7) pedig az Isten is Barca-játékosnak teremtette: gyors felfogású, fürge és robbanékony. Kár, hogy végigreklamálta a meccset.


Lionel Messi (9) egy zseni. Jelige: négy védő nem akadály.



(Gazdag József)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább