Az első angol kupagyőzelem Európában (retró videó)

Az első angol kupagyőzelem Európában (retró videó)

, focitipp.hu

retró videó

1963 májusáig kellett várni arra, hogy egy angol csapat európai klubtrófeát szerezzen. A győztes azonban nem az Arsenal, a Liverpool vagy a Manchester United volt - hanem a Tottenham.



Ki hinné, hogy az első angol csapat, amely európai kupadöntőn szerepelt, a Tottenham Hotspur volt. A londoni csapat ráadásul mély nyomot hagyott ellenfelében: az 1963-as KEK-döntőben a sarkantyúsok 5-1-re legyőzték a címvédő Atlético Madridot.

A döntőig vezető út a Glasgow Rangers elleni párosmeccsel kezdődött: a Tottenham a hazai 5-2 után megengedhette magának, hogy az Ibrox Parkban vereséget szenvedjen - nyolcvanezer néző előtt. A következő körben a csapat 6-2-es összesítéssel búcsúztatta a Slovan Bratislavát, azonban a mérkőzésről szóló tudósítások ugyanazt hangsúlyozzák: az idegenbeli 0-2 alkalmával a Tottenhamnek óriási szerencséje volt, a csapat legjobbja Bill Brown kapus volt. A visszavágón aztán a pozsonyiak bánhatták, hogy nem ütötték ki odahaza a Tottenhamet, amely Londonban 6-0-ra győzött. Az elődöntőben a Spurs kettős győzelmet (2-1, 3-1) aratott az OFK Belgrád ellen.

Jöhetett a rotterdami döntő, ahol négyezer angol szurkoló nézte végig, ahogy a kedvencek szétzilálják a madridi védelmet: Tottenham-Atlético Madrid 5-1. A fináléban két gólt lőtt Jimmy Greaves (kép), a hatvanas évek szupersztárja - aki pályafutása során 344 gólt szerzett az angol élvonalban (ebből 220-at a Spurs színeiben). Ott volt a pályán - s eredményes is volt - a tragikus sorsú John White, aki a döntő után egy évvel, villámcsapás következtében veszítette életét. Nem akárki volt a Spurs edzője sem ekkoriban. Rotterdamban az a Bill Nicholson ült a kispadon, aki 1936 és 2004 között szolgálta a klubot - hol játékosként, hol menedzserként, hol elnökként. Amúgy pályamunkásként kezdte, heti két fontos fizetésért. A csapat kupasikerét nehéz volna vitatni, a csapat az 1962/63-as KEK-sorozatban lejátszott hét mérkőzésén összesen 24 gólt szerzett.

Alighanem az volt minden idők legjobb Tottenhamje, amely az emlékezetes KEK-idény előtt duplázni tudott Angliában, az 1960/61-es idény során a bajnoki címet és az FA-kupát is megszerezte. Több bajnoki címet egyébként azóta sem szerzett az együttes, amely később még négyszer megnyerte az FA-kupát, s kétszer az UEFA-kupában is diadalmaskodni tudott - 1972-ben a Wolverhampton Wanderers, 1984-ben pedig az Anderlecht ellen.

1963. május 15.
KEK-döntő
Tottenham-Atlético Madrid 5-1




További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább