Kitombolta magát a Real Madrid

Kitombolta magát a Real Madrid

, focitipp.hu

Primera Liga, 17. forduló

Sebzett vadállathoz hasonlított a Real Madrid, amely az El Clásicón kapott ugyan néhány csapást, de hamar föltápászkodott, és dühösen fújtatva körülnézett.



A sorsolás szeszélye a Sevillát dobta oda koncnak. Tudni lehetett, hogy madridi részről nem lesz pardon. A frusztrációt ki kell adni, minél előbb. A szombat esti meccs mentálhigiénés szempontból is fontos volt, s a célnak maradéktalanul megfelelt. FC Sevilla-Real Madrid 2-6. Némi gyógyír az El Clásico okozta sebekre.

Néhány éve még a Sevilla volt a La Liga "üde színfoltja", hétvégenként móresre tanította a spanyol mezőnyt, hét közben pedig Európában oktatott (2006-ban és 2007-ben is megnyerte az UEFA-kupát). Antonio Puerta tragikus halála azonban mintha egy nagy sevillai korszak végét is jelentette volna: Juande Ramos távozott a kispadról, a klub pedig fokozatosan eladta legjobb játékosait, Dani Alvést (Barca), Seydou Keitát (Barca), Luis Fabianót (Sao Paulo), Adriano Correiát (Barca) vagy Diego Capelt (Sporting). A maiak között csak két kiemelkedő tudású focistát találunk, a jobbszélső Jesús Navast és a csatár Alvaro Negredót. Az egykor oly elegánsan futballozó Kanouté fénye megkopott, az idei szezonban vele kapcsolatban csak reklamálásaira emlékezhetünk, a Barcelona elleni meccsen például nem engedte, hogy Messi elvégezze a büntetőt, majd torkon ragadta Fábregast.

Navas, Negredo. Egy felhergelt Real Madrid ellen ez a sevillai felhozatal kevés. Talán tizenegy Navas vagy tizenegy Negredo is kevés lett volna. A Real ugyanis egy büntetőosztagot küldött a pályára, amely nem kegyelmezett: kíméletlenül odacsapott, ahányszor csak lehetősége nyílott erre. Egészen pontosan: hatszor csapott oda. Semmi jópofizás, semmi viccelődés. Büntetőbrigád, kivégzés.

Emeljünk ki négy kulcsjátékost a madridi csapatból. Elsőként a kapust, Iker Casillast, akinek két fontos védése volt a mérkőzés ún. kritikus szakaszában - akkor, amikor a Sevilla még elkaphatta volna a fonalat. Manu Del Moral lövésénél például már mindenki gólt kiáltott, amikor Casillas valami elképesztő reflexmozdulattal a kapufára tolta a labdát. "Ez nem szerencse volt. Szerencsének azt nevezem, amikor egy lövésnél a labda megpattan az ellenfél játékosán, irányt vált, becsapja a kapust, és a kapufáról végül a hálóba pattan" - nyilatkozta José Mourinho, a barcelonai Xavi múlt heti góljára utalva.

Hogy Cristiano Ronaldo volt a meccs hőse, az vitán felül áll. A portugál támadót az El Clásicón még a madridi szurkolók is kifütyülték, most azonban három gólt lőtt (egyet közelről, egyet távolról, egyet 11-esből), s megelőzte Lionel Messit a góllövőlistán. "Nem érdekel, ki mit gondol rólam. Teszem a dolgom, mint eddig. Számomra a csapatom a legfontosabb. Ma győzni akartunk, hogy hárompontos előnnyel teleljünk az élen, s ez sikerült. Remekül futballoztunk" - idézte Ronaldo szavait a madridi klub hivatalos honlapja.

Ne feledkezzünk meg Angel Di María szerepéről sem, akiből par excellence előkészítő vált a Realban: amióta Madridban van, 23 gólpasszt adott. A hónap legjobb cserejátékosa címet pedig José Callejón kapja, az Espanyoltól 5 millió euróért visszalasszózott, de korábban a Realban nevelkedő Callejón egyre több szerepet kap Mourinhótól, s ha pályára lép, rendszerint meghálálja a bizalmat: az utóbbi hetekben 7 tétmeccsen 6 gólt lőtt.

A spanyol bajnokságban háromhetes téli szünet következik. Folytatás január 7-én, szombaton.

Tények & érdekességek


Cristiano Ronaldo mérlege a 2011-es naptári évben a Real Madrid mezében: 52 tétmeccs, 53 gól.

A Real Madrid a 2011-es naptári évben 119-szer talált be az ellenfeleknek a La Ligában, s ezzel megdöntötte a Barcelona rekordját (2010-ben 113 gól).

Az utóbbi hét évben hatszor az a csapat lett a bajnok a La Ligában, amely az élen telelt.

A valenciai Soldado 17 gólt lőtt tétmeccsen (La Liga, BL) az idei szezonban, abból 16-ot hazai pályán.

Bilbao-Zaragoza 2-1, a vendégcsapat (soraiban Pintér Ádámmal) ötven percen át létszámfölényben futballozott a Bilbao ellen, mégis kikapott, s a téli szünetet kieső helyen tölti. Akárcsak tavaly és tavalyelőtt.


Gazdag József
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább