Guardiolának ki kell? Iker!

Guardiolának ki kell? Iker!

, focitipp.hu

Az év kapusai

Zsinórban negyedszer végzett az élen Iker Casillas a Focitipp év végi toplistáján.



1. Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)
A Barcelona 2011-ben szinte mindenben jobb volt a Real Maridnál. Arra azonban nem vennénk mérget, hogy Pep Guardiola ne cserélné el azonnal kétballábas kapusát, Victor Valdest a Real Madrid élő legendájára, Iker Casillasra. Akiről Paco Buyo már 1998-ban megmondta róla, hogy egyszer ő lesz minden idők legjobb spanyol kapusa. Bár Zamorát sosem láttuk védeni, megkockáztatjuk: az lett. Casillas a Focitipp év végi rangsorán sorozatban negyedszer végzett az élen.

2. Manuel Neuer (német, Bayern München)
Gelsenkirchenben közellenség lett azzal, hogy átigazolt a sátánhoz, azaz a Bayern Münchenhez. Az első bajnokiján rögtön hatalmasat bakizott a Mönchengladbach ellen - akkor még mindenki kárörvendően nevetett rajta. Aztán a kétkedők arcára fagyott a mosoly: több mint két hónapon keresztül nem lehetett neki gólt rúgni, az 1146 percig tartó gólszünetet Badstuber törte meg Nápolyban egy öngóllal. Adler vagy Neuer? - évekig ez volt a kérdés Németországban. De már nincs kérdés.


3. Joe Hart (angol, Manchester City)
"Angol kapus" - ez lassan a lúzerség szinonimája lett a futballban. Seamen, Carson, Green és a többi potyakirály után itt van végre Joe Hart, a Manchester City 24 éves kapusa. Hart nemcsak a Cityben mutat parádés formát, hanem az angol válogatottban is, amely még sosem szenvedett vereséget, ha ő állt a kapuban. Hart kétszer is bekerült a szezon csapatába Angliában: a 2005/06-os idény során a Shrewsbury (League Two), a 2009/10-es szezon végén pedig a Birmingham (Premier League) játékosaként. Az Eb-selejtezők kezdete óta ő a No.1 az angol kapusok között, ami megnyugtathatja a válogatott szurkolóit.


4. Samir Handanovic (szlovén, Udinese)
A 27 éves, bosnyák származású kapus mára az olasz liga egyik legjobb kapusává nőtte ki magát. Amellett, hogy bármikor képes bravúrokat hozni, igazi tizenegyesgyilkos is: a 2010/11-es szezon során az ellene elvégzett nyolc tizenegyesből hatot kivédett. "A lehető legtovább ki kell várni, és az ösztönökre kell hagyatkozni" - árulta el a titkot Handanovic. Aki nemcsak a büntetőknél villog: az Udinese ősszel 16 bajnokin mindössze 9 gólt kapott. Nagyrészt ez is a 194 centis szlovén érdeme.


5. Fernando Muslera (uruguayi, Galatasaray)
Minden kezdet nehéz: 2007-ben, még a Lazio kapusaként négy gólt is Muslera nyakába varrtak a Milan elleni, 5-1-re elveszített bajnoki után. Edzője lefokozta, és a 44 éves Marco Ballottát állította be a helyére a következő mérkőzéseken. A 25 éves kapus azóta felkerült a toplistákra, miután a 2011-es Copa Américán fergeteges teljesítményt nyújtott az uruguayi válogatott színeiben. Az Argentína elleni negyeddöntőben már-már megbabonázta Messiéket, a büntetőpárbaj során pedig megfogta Tévez tizenegyesét.


Akik kimaradtak
A kimaradók között elsőként említjük meg Hugo Llorist (Lyon), aki csak azért nem lépett még előrébb, mert a francia ligában nincs annyira szem előtt. Bajnoki címhez és BL-továbbjutáshoz segítette csapatát Vjacseszlav Malafejev (Zenit), aki márciusban tragikus körülmények között veszítette el a feleségét. Korábbi kétszeres győztesünk, Gianluigi Buffon is lassan visszatér a legjobbak közé, ahogy csapata, a Juventus is.


Az év kapusai a focitipp szerint

2010

2009

2008
2007
2006
2005


További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább