Fábregas, Iniesta, Xavi - a három testőr

Fábregas, Iniesta, Xavi - a három testőr

, focitipp.hu

Az év középpályásai

Rendhagyó toplistát adunk közre a középpályások között. Nem tudtunk választani a Barcelona művészei közül.1. Cesc Fábregas, Andrés Iniesta, Xavi Hérnandez (spanyolok, Barcelona)
"Egy mindenkiért, és mindenki egyért" - ez volt a három testőr, Athos, Porthos és Aramis jelszava Alexandre Dumas regényében. Tökéletesen illik mindez a Barcelona szimbiózisban élő három középpályására, Fábregasra, Iniestára és Xavira. Gyorsaság, kreativitás, virtuozitás és legfőképpen kimagasló játékintelligencia - a triász tagjai bővelkednek ezekben a tulajdonságokban. Persze, Xavi metronómként passzol, Iniesta kecsesen kígyózik, Fábregas pedig újabban csatárerényeket csillogtat, a szerepeket mégis bármikor felcserélik egymás közt. A Barcelona totális fociját Iniesta és Xavi mellett 2011-ben már Fábregas neve is fémjelzi.

2. Mario Götze (német, Dortmund)
Egy év alatt robbant be az európai élvonalba, s meg is kapta az év legjobb 21 éves focistának járó Golden Boy-díjat. A májusban bajnoki címet szerzett Dortmund vezéralakja volt: hat gól mellett tizenegy gólpasszt jegyzett. Idén augusztusában ő lett a német válogatott legfiatalabb gólszerzője, amikor a Nationalelf 3-2-re legyőzte Brazíliát. Lehetne még sorolni Götze kivételes statisztikai mutatóit, sorolni a rá vadászó sztárcsapatok vagy az általa bolonddá tett Bundesliga-bekkek neveit - mindez csak azt bizonyítaná, hogy Mario Götze nemcsak a 2011-es év egyik legnagyobb felfedezettje, hanem egyik legjobbja is volt.


3. Nani (portugál, Manchester United)
Eljött Nani ideje is, az utóbbi években már senki sem hiányolja az Old Traffordról Cristiano Ronaldót. Bár kevesebb gólt szerez, mint a Real Madrid jelenlegi szupersztárja, annál inkább jeleskedik a társak kiszolgálásában - a Premier League-ben már 49 gólpasszt számlál (Ronaldo összesen 33-ig jutott). A legnagyobb meccse idén talán a Community Shield volt, amelyen két gólt lőtt a Manchester City ellen. Egyike annak a négy Premier League-játékosnak (Agüero, Rooney és Suárez mellett), akik rákerültek az aranylabda 25-ös, szűkített listájára.


4. Yaya Touré (elefántcsontparti, Manchester City)
Ha nem látnánk a hátán a feliratot - Touré - azt hihetnénk, Patrick Vieirát látjuk futballozni. A kísérteties hasonlóság ellenére azonban a póklábú elefántcsontparti labdaszerző nemcsak a rombolásból veszi ki a részét, újabban támadóként csillog, gólokat is lő (a City az FA-kupa tavaszi elődöntőjét és döntőjét is az ő találatával nyerte meg!). További előnye Vieirával szemben: eszközei viszonylag humánusak, s nem is két lábon járó időzített bomba. Összegzés: Vincze Ottón kívül ő az egyetlen futballista, akinek bejött, hogy elhagyta Barcelonát.


5. Kevin-Prince Boateng (ghánai, Milan)
Boatengnek pedig az jött be, hogy elhagyta Angliát. A 24 éves középpályás 2010-ben került a Milanhoz, amely az elmúlt évek legjobb üzletét csapta a játékos megszerzésével. Univerzális játékos, aki egyre inkább támadó középpályásként érzi otthonosan magát a pályán. Mellesleg ő a táncparkett királya, a scudetto ünneplése során előadott Prince-magánszámával a hölgyek szívébe is belopta magát. Bárhogy is: Prince a király!


Akik kimaradtak
Mesut Özilnek (Real Madrid) bérelt helye volt a listán - nyárig. Ősszel azonban magához képest gyengén futballozik, állítólag Mourinho meg is válna tőle. A német válogatottban azonban meccsről meccsre csillagos ötösre vizsgázik. Pazar őszt futott Claudio Marchisio, aki a Conte-féle Juventus motorja. A fiatal De Rossit idézi, ráadásul rengeteg gólt is lő. 29 éves, a mexikói Tijuanában futballozik - ki az? A Valenciában is lenyűgözően futballozott David Silva, aki a Manchester Citynél is tartja ezt a szintet, a kékek bombaerős bajnoki kezdése jórészt a spanyol középpályás érdeme. Nem vagyunk oda Ángel Dí Maria (Real Madrid) személyiségéért, de energikus játéka és az őszi idényben adott gólpasszainak száma (14 meccs/ assziszt) meggyőzött. Arevaló Ríosról soha nem tudtuk volna meg róla, hogy milyen fantasztikus futballista, ha nem látjuk a Copa Américán, uruguayi színekben. Mindenhol ott volt, mindent vitt.


Az év középpályásai a focitipp szerint

2010

2009
2008
2007
2006
2005

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább