Messi óta a futball

Messi óta a futball

, focitipp.hu

Az év csatárai

Ebben az egyben nem lehet vita: Lionel Messi a legjobb csatár a világon.



1. Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Nyolcvan percenként lő egy gólt, százharminc percenként pedig ad egy gólpasszt, vagyis Lionel Messi az idei szezonban meccsenként nagyjából másfél-két találatot jelent a Barcelona számára. Messi jelentőségét azonban nem lehet számadatokkal leírni, ez talán csak Guardiolát idézve sikerülhet: a mai Barcelona nem lenne ugyanaz Messi nélkül. Való igaz, Messi óta mindnyájan egy kicsit mást gondolunk magáról a futballról is. Nem lehet kérdés, hogy ő az első.

2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
Lehet gyűlölni Ronaldo szabadrúgáslövő pózát, lehet gyűlölni a hajzselét és a nagyképű gesztusokat, az azonban kétségtelen, hogy Cristiano Ronaldo korunk egyik legnagyobb futballistája. Bár a Barcelona ellen általában leblokkol, idén többnyire ellenállhatatlan volt: 2011-ben nyolc bajnokin szerzett mesterhármast, a Sevilla ellen pedig négy gólt lőtt tavasszal. Ráadásul mostanában alaposan visszavett az arcából, ezt is a javára írjuk. Csak egy nagy pechje van: a futballpályákon vele egy időben grasszál Messi is...

3. Luis Suárez (uruguayi, Liverpool)

Botrányos csaló - sütötték rá sokan, amikor a 2010-es vb-negyeddöntő utolsó percében egy gólvonali kezezéssel mentette meg Uruguaynak a Ghána elleni mérkőzést. Istenáldotta tehetség - mondták rá talán ugyanazok, akik látták a játékát a nyári Copa Américán. Ahol Suárez kész életveszély volt, meccsről meccsre egymaga tartotta sakkban az ellenfél védőit. Január óta Angliában is a védők agyára megy, s csakhamar a Liverpool-drukkerek kedvencévé vált. A népszerűségén még az sem sokat rontott, hogy az FA brutálisan elmeszelte a „negritós" Evra-affér nyomán.


4. Robin Van Persie (holland, Arsenal)
Amikor 2004-ben az Arsenalhoz került, még az ágyúsok futballistája volt Vieira, Ljungberg, Bergkamp, Henry és Fábregas is. Ahogy elfogytak mellőle a sztárok, úgy lett egyre jobb és eredményesebb a játéka. 2004 és 2010 között 48 gólt szerzett a Premier League-ben, 2011-ben pedig (eddig) 34-et. Ezzel beállította Thierry Henry éves gólrekordját (2004). Ahhoz, hogy ő is szobrot kapjon az Emirates-ben, még sokat kell dolgoznia, az azonban nem kérdéses, hogy idén már a toplistánkon a helye.


5. Mario Gómez (német, Bayern München)
Gómez a német futball Inzaghija. A tizenhatoson kívülről ritkán szerez gólt, és a tizenhatoson belül is sokszor csak csetlik-botlik, a legendás Balogh Toronyt idézve. Valahogy azonban mindig jókor van jó helyen, és még a hátáról is a kapuba pattan a labda. Különleges képesség ez, amelynek az eredménye 2011-ben számtalan gól, közte öt mesterhármassal és egy mesternégyessel. Márpedig egy csatár megítélésekor csak egy dolog számít: a góljainak száma.

Akik kimaradtak
Kimaradt a listáról - de akár be is férhetett volna - Kun Agüero, a Manchester City villámcsatára. Egy zseninek az angol bajnokságban 173 centi is elég az érvényesüléshez, emlékezzünk Zolára (168). Az uruguayi Edinson Cavani (Napoli) időnként a hátára veszi a pályát, és olyankor megállíthatatlan, máskor (mint a Copán) csak kedvetlenül lézeng a pályán. Amíg ez így megy, nem kerülhet be a legjobbak közé. Antonio Di Natale (Udinese) egymás után kétszer lett az olasz liga gólkirálya, és "félidőben" minden esélye megvan a triplázásra. Díjazzuk. Öt bajnoki, nyolc gól - így kezdte a szezont Wayne Rooney, a Manchester United fenegyereke. De ezt a sztorit már ismerjük: egyszer csak jön egy lelki törés a magánéletben (ezúttal a papát ültették le fogadási csalás miatt), Rooney kútba kerül, a toplistás hely elillan.


Az év csatárai a focitipp szerint

2010

2009
2008
2007
2006
2005


További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább