Guardiola és az ellenállhatatlan 'tiki-taka'

Guardiola és az ellenállhatatlan 'tiki-taka'

, focitipp.hu

Az év edzői

Ha valaki öt trófeát nyer a csapatával egy adott évben, akkor vajon lehet-e másnak adni az év edzője címet? Nem.



1. Josep Guardiola (spanyol, Barcelona)
A Barcelona-féle "tiki-taka" taktika Johann Cruyff találmánya volt a kilencvenes évek fordulóján. A rövidpasszos, labdabirtoklásra alapuló stratégiát később sikerrel vitte tovább Van Gaal és Rijkaard, közben adoptálta a spanyol válogatott is. A kiteljesedés a Guardiola-korszakban következett be, mostanra a Barcelonánál a hetven százalékos labdabirtoklás lett a sztenderd, meccsenként minimum hatszáz átadással. Ez az a stílus, amelynek ellenszerét a világ mindig keresi. A 40 éves edző 2009 óta tizennégy trófeát nyert a Barcával (2011-ben ötöt), de azért kíváncsiak volnánk arra, hogy a mágia vajon működik-e Xavi, Iniesta és Messi nélkül is...

 

2. José Mourinho (portugál, Real Madrid)
A Special One Spanyolországban a második helyre szorul, egyelőre csak a spanyol kupát tudta megszerezni a Barcelonával szemben. A frusztráció néha le is aljasítja, a modern futball szégyene volt az a többfelvonásos cirkusz, amelyet a spanyol szuperkupa döntője után rendezett, de nem lehet büszke a bírók elleni paranoid kirohanásaira sem. Mégis ő a második a toplistánkon, mivel idén a Real Madrid gyakran szenzációs focival rukkolt elő. A Sevilla elleni két idegenbeli 6-2, a BL-csoportkörben bemutatott remeklés és a 2011-ben szerzett 167 gól nem szorul különösebb magyarázatra. Ez a Real - Mourinho erényeinek köszönhetően - újra félelmetes.

 

3. Walter Mazzarri (olasz, Napoli)
A 2006/07-es idényben bent tartotta az élvonalban a szezont 11 pontos büntetéssel kezdő Regginát, 2009-ben Coppa Italia döntőbe vezette a Sampdoriát. A legtöbben mégis arra kapták fel a fejüket, hogy a Napolival 2011-ben bajnoki bronzérmet szerzett, sőt, továbbjuttatta a csapatot a Bajnokok Ligája halálcsoportjából, megelőzve a Manchester Cityt és a Villarrealt. Mazzarri háromvédős rendszere és a Napoli támadótriója (Cavani, Hamsík, Lavezzi) garantálja a szórakoztató meccseket.

 

4. Óscar Wáshington Tábarez (uruguayi, uruguayi válogatott)
A 2010-es vb-negyedik hely után 2011-ben még nagyobb sikert ért el az uruguayi válogatott kispadján Óscar Wáshington Tábarez: Copa América-címet nyert a csapattal, ami a szakértők és az ellenfelek szerint elsősorban az ő érdeme volt. A titok nyitja: Uruguay végig tökéletes csapatként működött a tornán, botrányok, sztárvillongások nélkül. Tábarez a csapat összes ellenfelével szemben tökéletes taktikával állt elő, ráadásul az új uruguayi tizenegy - merőben szokatlanul - sportszerű, tiszta futballal jutott el a csúcsra.

 

5. André Villas-Boas (portugál, Porto/Chelsea)
Mindenki az új Mourinho eljöveteléről beszélt, amikor az FC Porto idén tavasszal végigverte az Európa-liga mezőnyét - kispadján az akkor még csak 33 éves André Villas-Boassal. A portugál ligában sem volt ellenfele a csapatnak, amely 27-3-0-s mérleggel, 21 pontos előnnyel szerezte meg a bajnoki címet. Abramovics rögtön ki is vásárolta a sikeredzőt Portóból, aki azóta a Chelsea menedzsereként fungál. Megítélése itt már kevésbé egyértelmű, sokak szerint egyelőre ez a kabát még nagy rá...

 

Akik kimaradtak
A Dortmund pont olyan szenvedélyes focival lett tavasszal német bajnok, mint ami a csapat edzőjét, Jürgen Kloppot jellemzi. A 44 éves edző bátor húzásai bejöttek: többségében alig húszéves játékosokból álló csikócsapata leiskolázta a Bundesliga mezőnyét. 2002 után ismét kijutott egy nagy világversenyre az ír válogatott - a szigorú olasz maestro, Giovanni Trapattoni érdemei ebben elévülhetetlenek. Antonio Conte 16 mérkőzés óta veretlen a Juventus kispadján, ami az elmúlt évek fejleményeit tekintve hatalmas bravúr. Nagy edző lehet - ezt mondják róla Olaszországban. 2006 óta ül a Stoke City kispadján Tony Pulis, aki tavasszal - története során először - FA-kupa döntőbe vezette az egyesületet, ősszel pedig továbbjuttatta a gárdát az Európa-liga csoportköréből. "Ő minden idők legjobb menedzsere a Stoke-nál" - mondta róla az elnök. 

 

Az év edzői a focitipp szerint

2010

2009
2008
2007
2006

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább