A Barcelona - és utána a többiek

A Barcelona - és utána a többiek

, focitipp.hu

Az év csapatai

Az nem lehetett kérdéses, hogy ki a legjobb. Az már annál inkább, hogy a győztest kik követik a listán.



1. Barcelona
Beszéljenek a számok. A Barcelona 2011 decemberében hat mérkőzést játszott, mindegyiket megnyerte - pedig ott volt ezek között a Real Madrid elleni idegenbeli derbi és a klubvilágbajnokság döntője is. A gólkülönbség decemberben: 29-1. Ez a Barcelona. Könnyedség, elegancia, a futball művészete. Azt nehéz megmondani, hogy Guardiola Barcelonája volna-e minden idők legjobb csapata. De egy biztos: amit mi, harmincasok láttunk, azok közül messze a legjobb.

2. Real Madrid
Nem udvariaskodásból tesszük a második helyre a Real Madridot, a Barcelona mögé. 2011-ben a Real a legtöbb várakozást felülmúlta, legalábbis, ami a csapat játékát illeti. Energikus, villámgyors, könyörtelen támadófoci az első perctől az utolsóig, erről tanúskodnak a számok is: Cristiano Ronaldóék 2011-ben hússzor szereztek minimum négy gólt egy mérkőzésen. Ebben még a Barcelonánál is jobbak. Csakhogy az egymás elleni meccseken szinte kivétel nélkül a Barcelona volt sokkal jobb.


3. Manchester City
Sorra döntötte meg a rekordokat az angol bajnokságban ősszel a Manchester City - győzelmek, gólok egymás után. A Mancini-féle csapat a korábbi színtelen focit kombinatív, látványos játékra váltotta le, ezért pluszpont jár. A Bajnokok Ligájából történő kiesés kínos ugyan, de a kudarc élét tompítja, hogy a City 35 év után nyert újra fontos trófeát, amikor az FA-kupa májusi döntőjében legyőzte a Stoke Cityt. A meccs után Manchesterben százezren ünnepelték a csapatot, ami mindent elmond a győzelem jelentőségéről.


4. Uruguayi válogatott
A Copa Américát a legjobb csapat nyerte meg 2011-ben, a csapat szót a mondatban háromszor is aláhúzhatnánk. Az uruguayi válogatott sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a kontinenstornán, mint a 2010-es vébén, amelyiken negyedik lett. A csapat még azt is elbírta, hogy Cavani és Forlán formán kívül játszott - ott volt helyettük Muslera, Lugano, Coates, Perez, Ríos és Suárez, hogy csak a legjobbakat említsük. Ha kellett, támadtak, ha kellett, védekeztek, ha kellett, kontráztak, minden a helyén volt.


5. Német válogatott
A német válogatott augusztusban felkészülési mérkőzésen 3-2-re legyőzte Brazíliát. Érdemes a dátumot feljegyezni, ez volt az a nap, amikor a - futballtörténelem során először - a németek játszották a brazilos focit, a brazilok ellen! A Joachim Löw-féle fiatal válogatott hónapról hónapra tökéletesebben játszik. Klose mintha sosem akarna kiöregedni, Gomez és Podolski épp a csúcshoz közelít, s rajtuk kívül ott van még Reus, Götze, Holtby, Schürrle. Valamint Thomas Müller, a vb-gólkirály. Fényes jövő: ez vár a német válogatottra.


Akik kimaradtak
Veretlenül nyerte meg tavasszal a portugál bajnokságot a Porto, amely az Európa-ligában is folytatta diadalmenetét. Ha ősszel - Villas-Boas nélkül - nem estek volna ki a BL-ből, alighanem az ötödik helyre rangsoroltuk volna őket. Év elején még úgy tűnt, hogy a Borussia Mönchengladbach biztos kiesőnek számít a Bundesligában, Lucien Favre munkája azonban meghozta gyümölcsét - a csapat most a BL-indulásra is joggal pályázik. A BL-történetének egyik legnagyobb meglepetését szállította az APOEL, amely első ciprusi csapatként jutott be a legjobb tizenhat közé a sorozatban. Ugyancsak a BL-ben alkotott nagyot a Napoli, amely óriási fegyvertényt hajtott végre azzal, hogy a csoportjában megelőzte a Manchester Cityt. Nem hagyhatjuk ki az Eb-selejtezők két meglepetéscsapatát, az észt és az örmény válogatottat. Az észtek - a csoportjukban Szerbiát, Szlovéniát és Észak-Írországot megelőzve - pótselejtezőt játszhattak az Eb-ért. Az örmények csak a csoport harmadik helyét szerezték meg Oroszország és Írország mögött, de a fejlődésükről mindent elmond, hogy ősszel fantasztikus játékkal győztek Szlovákia ellen 4-0-ra. Zárásként pedig említsük meg Dél-Amerika egykori pofozógépét, a venezuelai válogatottat, amely története messze legjobb eredményét elérve negyedik lett a Copa Américán.


Az év csapata a focitipp szerint

2010

2009
2008
2007
2006

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább