Amikor az AS Romát egy pénzérme fosztotta meg a KEK-döntőtől

Amikor az AS Romát egy pénzérme fosztotta meg a KEK-döntőtől

, ktn

retró videó

Az 1969/70-es KEK-idény során a Roma sorsáról kétszer is a bíró pénzérméje döntött. Másodjára a farkasok jártak pórul.Új sorozatunkban a régi idők fociját elevenítjük fel. Megkopott felvételek következnek azokból az időkből, amikor még voltak szakállas futballisták, fekete ruhás bírók, pályára rohanó fotósok és göröngyök. A KEK hőskorától indulunk.

A lengyel klubfoci legnagyobb sikere a Górnik Zabrze nevéhez fűződik, a csapat az 1969/70-es KEK-szezonban bejutott az elődöntőbe. A Górnik korábban simán kiütötte az Olimpiakoszt és a Rangers-t (7-2-es, ill. 6-2-es összesítéssel), a negyeddöntőben pedig idegenben lőtt gólokkal bizonyult jobbnak a Levszki Szófiánál. Az elődöntőben már nem az idegenben lőtt gólok számítottak, s – mint később kiderült – ez is a lengyeleknek kedvezett.

Az AS Roma elleni elődöntő római menete 1-1-gyel ért véget, mint ahogy a visszavágó is, ahol Lubanski a 90. percben egyenlített. A hosszabbításban aztán a lengyelek szereztek vezetést, de a 120. percben (Scaratti révén) a Roma is visszahozta a meccset a sírból. Ekkor a szabályok szerint harmadik mérkőzés következett. A strasbourgi csata nemcsak a végkimenetele miatt érdekes – a találkozó során többször kialudtak a reflektorok a stadionban. A valódi izgalomra azonban az 1-1-re végződött meccset követően került sor: pénzfeldobás döntött, és ez a lengyel csapatnak kedvezett. Ennek ellenére az olasz szurkolók – akik rádión hallgatták a meccset – sokáig ünnepeltek, mert a nagy zűrzavarban azt hitték, hogy a csapatuk győzött.

A sorsolás előtt egyébként a Roma csapatkapitánya, Fabio Capello választhatott, a "fej" azonban nem jött be neki. Korábban a farkasoknak már szerencséjük volt az érmékkel: ugyanebben a KEK-szezonban a csapat a PSV elleni nyolcaddöntőből (1:0, 0:1) pénzfeldobást követően jutott tovább.

A lengyelek a döntőben a Manchester Cityvel találkoztak, és a Práterben játszott mérkőzést végül 2:1-re elveszítették – de az már egy másik történet.

1970. április 22.
KEK-elődöntő, playoff
Górnik Zabrze-AS Roma 1:1

A sorozat korábbi részei

3. rész: Akik agyonverték a Manchester Unitedet
2. rész: Az első angol kupagyőzelem Európában
1. rész: Az első nemzetközi kupameccs Nápolyban

(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább