King Kenny keservei

King Kenny keservei

, gj

Premier League, 21. forduló

Kenny Dalglish egy évvel ezelőtt, 2011 januárjában vette át a Liverpool irányítását. Mi változott azóta az Anfield Roadon? S változott-e egyáltalán valami?



A király visszatért, de a királyság egyelőre nincs sehol. Ugyanazok a reménytelen ikszek, ugyanolyan döcögős játék, ugyanaz a lehangoló hangulat. A Liverpool hétvégén 0-0-s döntetlent játszott a Stoke Cityvel (ez már a hetedik hazai iksz volt!), s lecsúszott a tabella 7. helyére.

Évtizedeken át a Liverpool számított a bajnoki cím legfőbb esélyesének Angliában. Volt olyan húsz év (1971-1991), amikor tizenkilencszer (!) a dobogó első vagy második fokán végzett. Ma már az is bravúr lenne, ha a csapat visszaverekedné magát a top fourba.

Tavaly úgy tűnt, minden jóra fordul az Anfield Roadon. Új tulajdonos érkezett (az amerikai Fenway Sport Group), a kispadra pedig visszatért a szurkolók bálványa, minden idők legjobb liverpooli futballistája, Kenny Dalglish. Azóta eltelt egy év, s a Liverpool ma nagyjából ugyanott tart, mint akkor.

Pedig most van pénz az Anfielden, de sajnos van egy sportigazgató is, Damien Comolli, aki ezt a pénzt nagy szakértelemmel kidobja az ablakon. Comolli egyszer már megbukott a Premier League-ben (a Spursnél), s nem jósolunk neki fényes jövőt Liverpoolban sem. Az elmúlt egy évben sikerült néhány méregdrága cserejátékost szerződtetnie; zsákbamacskákat tíz- meg húszmilliókért.

Stewart Downing? Ha így folytatja, kijátssza magát a válogatottból. Charlie Adam? Soha nem lesz belőle még Danny Murphy-szintű osztogató sem. José Enrique? Fájdalmasan egylábas balbekk, nem látja át a játékot, olyan, mint a norvég Riise volt egykoron, csak Riisével ellentétben Enrique képtelen eltalálni a kaput. Coates? Henderson? Talán még a Csank-féle váci csapatba sem fértek volna be (Váci Izzó-Dinamo Moszkva 1-0 az UEFA-kupában, gólszerző: Hahn Árpád).

A legszebb mégis Andy Carroll esete. Vele rekordot döntött a Liverpool, 35 millió fontot addig senki sem fizetett angol focistáért. Mesébe illő történetnek indult, de aztán Carrollról kiderült, hogy a futball, sajnos, nem az erőssége. A cserepadon ülve (ahogy elszánt arccal rágózik) még egészen félelmetes csatárnak tűnik, a gondok mindig akkor kezdődnek, amikor pályára lép. Úgy hírlik, a Newcastle 10 millióért visszavenné. Ez lenne ám a liverpooli üzlet: 35-ért venni, a kispadon pihentetni egy évig, aztán 10-ért eladni. Volt már ilyesmire példa az Anfielden, nem is olyan régen: Robbie Keane-ért 19 milliót fizettek a Tottenhamnek, fél évvel később pedig 12 milláért visszapasszolták. A közgazdaságtanban ezt nevezik remek üzleti érzéknek.

Dalglishnak mázlija van, mert ellene soha nem fognak tüntetni a szurkolók (mint ahogy Roy Hodgson ellen tüntettek). Pedig a helyzet ma sem rózsás, ez a Liverpool például meg sem közelíti a Benítez-féle csapatot. Mit nem adnának ma az Anfielden egy BL-döntőért, vagy egy bajnoki ezüstéremért!

Persze, Beníteznek is volt néhány különös hóbortja, ő is előszeretettel hozott egészen tragikus kétballábas nímandokat az Anfieldre (például Dossenát, Degent, Kirjakoszt, Voronyint…), s képes volt a káoszig fokozni a rotálásait, de ő legalább a taktika nagymestere volt: irányításával a Liverpool könnyedén összeroppantotta Európa legnagyobb csapatait (Barca, Real, Inter, Juventus), otthon és idegenben egyaránt.

Három évvel ezelőtt a bajnokságban egészen az utolsó fordulókig versenyben álltak a bajnoki címért, oda-vissza verték a Manchester Unitedet (2-1, 4-1) és a Chelsea-t (2-0, 1-0), a BL-ben pedig megleckéztették a Real Madridot (4-0, 1-0). Hogyan nézne ki ma egy Real Madrid-Liverpool párharc? A kérdés költői. Ehhez először az kellene, hogy a Liverpool bejusson a BL-be.

Akadnak azért pozitívumok is. Az első: a Ligakupa-menetelés. Vagy a klub egyre erélyesebb fellépése a rasszizmus ellen. A négerező Suárez ügyében még mindenki sumákolt és igyekezett elbagatellizálni a történteket, de az Oldham elleni balhé után már (szerencsére) nem volt pardon. Amikor egy liverpooli drukker rasszista megjegyzésekkel provokálta az Oldham Athletic sötétbőrű játékosát, Tom Adeyemit, a klub azonnal lépett. A rasszista drukkert beazonosította, átadta a rendőrségnek, és örökre kitiltotta az Anfield Roadról.

"Soha nem fogjuk tolerálni sem a rasszizmust, sem más diszkriminációt. Mi büszkék vagyunk arra, hogy szerte a világon óriási szurkolói bázisunk van, s hogy ezek a szurkolók különböző nemzetiségűek, és más-más kultúrákhoz tartoznak. Mert együtt mind egy nagy liverpooli családot alkotunk!" - írta a klub nevében Kenny Dalglish a Stoke elleni meccs műsorfüzetében.

Tények & érdekességek


Manchester Utd-Bolton 3-0, a vendégek kapuját őrző Bogdán Ádám 0-0-nál kivédte Rooney büntetőjét.

"Eladtuk a lelkünket a tévének. Nem állítom, hogy a televízió rossz, de az nem normális, hogy ekkora hatalma van" - nyilatkozta a sűrű versenyprogramról és a kezdési időpontok tologatásáról Arséne Wenger, az Arsenal edzője.

Harry Redknapp jóvoltából nyilvánosságra került, hogy a Tottenhamben kölcsönjátékon lévő Emmanuel Adebayor (ManCity) heti fizetése 225 ezer font.

Kilenc évvel ezelőtt, 2003 januárjában az Arsenal vezette a Premier League tabelláját, a Swansea pedig kiesőhelyen állt a negyedosztályban. Vasárnap délután: Swansea-Arsenal 3-2. Az Arsenal a második félidőben Theo Walcott révén egyenlített 2-2-re, de a walesi csapat 45 másodperccel később, a középkezdés utáni akcióból megszerezte a győztes gólt.

A Newcastle elleni vereséggel debütált a Queens Park Rangers kispadján Mark Hughes.

Liverpool-Stoke City 0-0. Szögletarány: 11-1. Lövések aránya: 13-3.

A hétvége csapata a BBC szakértője, Garth Cook szerint: Robinson (Blackburn), Evra (ManU), Coloccini (Newcastle), Huth (Stoke), Valencia (ManU), Carrick (ManU), Modric (Tottenham), Dyer (Swansea), Morison (Norwich), Torres (Chelsea), Fletcher (Wolves).

Az Internazionale 20,7 millió fontot ajánlott Carlos Tévezért a Manchester Citynek.

Érdekesebb januári átigazolások: Thierry Henry (NY Redbulls->Arsenal, kölcsönbe), Robbie Keane (LA Galaxy->Aston Villa, kölcsönbe), Gary Cahill (Bolton->Chelsea), Darron Gibson (ManU->Everton). Jermain Defoe átigazolási kérelmét a Tottenham elutasította.


(gj)

(A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább