Puskás, Schlosser, Zsengellér - magyar csatárok a csúcson

Puskás, Schlosser, Zsengellér - magyar csatárok a csúcson

, ktn

Az IFFHS közreadta minden idők legjobb góllövőinek listáját. A névsorban 318 név szerepel, s a rangsoroláskor az első osztályú nemzeti bajnokságokban lőtt gólok számát vették figyelembe.



Nem túlzás magyar fölényről beszélni a lista kapcsán: Puskás Ferenc a harmadik, Schlosser Imre a hatodik, Zsengellér Gyula a nyolcadik helyen szerepel, az első 100 közé pedig összesen 13 magyar labdarúgó került be. Az említetteken kívül: Szusza Ferenc, Takács József, Dr. Sárosi György, Szilágyi Gyula, Bene Ferenc, Deák Ferenc, Kocsis Sándor, Fazekas László, Toldi Géza és Hidegkuti Nándor neve található meg a legjobbak között.

További magyarok a listán
Albert Flórián, Tichy Lajos, Kozma Mihály, Nemes József, Avar István, Illés Béla, Nyilasi Tibor, Nyers István, Dunai Antal, Kubala László, Cseh László


Az első helyen a brazil Pelé végzett, aki az IFFHS számításai szerint 1957 és 1977 között 560 bajnoki mérkőzésen 541 gólig jutott. Pelé ebből 37 találatot az utolsó három, New York Cosmosnál játszott idényében szerzett. Az ezüstérem az osztrák/csehszlovák Josef Bicané, aki lélegzetelállító teljesítményt nyújtott 1931 és 1955 között. A RSSSF szerint tétmeccseken 80 találatig jutott, az angol nyelvű Wikipédia szerint pedig 1392-szer volt eredményes. Az IFFHS adata ettől jelentősen eltér: a 88 éves korában elhunyt focista (aki 10,8 másodperc alatt futotta le a 100 méteres távot) 518 gólt lőtt az élvonalbeli mérkőzésein.

A lista elején több olyan futballistát is találunk, aki nemrég még aktívan futballozott. A pályafutását 2007-ben befejező Romário 489 góllal lett a negyedik. Néhány játékos helyezése a legismertebb nevek közül:

72. Alan Shearer (281)
85. Henrik Larsson (268)
86. Hakan Sükür (268)
91. Sota Arveladze (263)
107. Roy Makaay (256)
129. Ronaldo (246)
136. Martin Palermo (245)
150. Stephane Chapuisat (241)
177. Gabriel Batistuta (233)
199. Gheorghe Hagi (227)
257. Oleg Protaszov (213)
275. Hriszto Sztoicskov (208)
287. Roberto Baggio (206)
312. Mark Viduka (201)
315. Dennis Bergkamp (201)
318. Davor Suker (200)


Az aktív játékosok közül is többen szerepelnek az IFFHS-ranglistán. Közülük a legelőkelőbb helyen egy jugoszláv származású labdarúgó áll, Alekszandar Djurics (30. hely) eddig 336 gólt szerzett bajnokikon. Igaz, a 41 éves játékos ezeket az ausztrál és a szingapúri bajnokságban termelte, a Singapore Armed Forces gárdájánál például 129 bajnokin 157-szer volt eredményes 2005 és 2009 között.

"Komoly" játékosokat is találunk, mint például a spanyol Raúlt (Schalke), aki 601 bajnokin 250 gólt szerzett. Alig valamivel mögötte következik Thierry Henry (NY Red Bulls/Arsenal, 249), Ruud van Nistelrooy (Málaga, 234), Andrij Sevcsenko (Dinamo Kijev, 217) és Francesco Totti (Roma, 207).

A Focitipp szerint a lista meglepetésembere egyértelműen Krzysztof Warzycha. A lengyel játékos 555 bajnoki során 312 gólt lőtt, s ezzel az előkelő ötvenedik helyet foglalja el. A most 47 éves Warzycha pályafutása során csak két klubban (Ruch Chorzów, Panathinaikosz) szerepelt.

(ktn)

A cikk forrása: IFFHS

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább