Mit hoz a tavasz Angliában?

Mit hoz a tavasz Angliában?

, focitipp.hu

Premier League, 22. forduló

Előzhet-e a ManU? Él-e még a Spurs? Feltámad-e a Chelsea? Ki mehet a lecsóba? Tétre, helyre, befutóra: the ultimate guide.



ManCity, 54 pont
Bajnok lesz-e a Manchester City, 1968 óta először? Igen, az lesz, angol bajnok. Sajnos. S nemcsak idén, hanem jövőre is. Meg azután is. Meg azután is. Manszúr sejk nem azért költött százmilliókat erősítésekre, nem azért cserélte le a teljes csapatot három év alatt, hogy a dobogó alatti alomban vakarózzanak. Nem, itt csak az arany számít. Ha egy poszt vékonynak tűnik? Odahozzák a világ legjobbjait. Nasrit, Clichyt, Agüerót. Akit csak akarnak. Már csak Balotellivel kellene kezdeniük valamit, mert a srác nyilvánvalóan flúgos: ahogy vasárnap dühből beletaposott Parker arcába, az ocsmányság volt.

ManUnited, 51 pont
Mennyi esélye van a bajnoki címre a Manchester Unitednek? Ha január végéig megszerzik Sneijdert vagy Modricot, akkor sok. De ha Ferguson továbbra is a karbon-kori őskövületekre számít a középpályán (Scholes és Giggs együtt 75 évesek), akkor kevés. Mi szólhat mégis a ManU mellett? Egyrészt az, hogy a ManU az ManU: vasárnap szenzációs meccsen lesöpörte az Arsenalt. Másrészt pedig a sorsolás: a manchesteri derbit kivéve az összes kemény ellenfelet (Chelsea, Liverpool, Tottenham) letudja a következő hetekben, s utána már csak a kötelezőket kell hoznia.

Tottenham, 46 pont
Mennyi esélye van a bajnoki címre a Spursnek? Amikor Gareth Bale egyenlített a ManCity ellen, akkor úgy tűnt, hogy egészen sok. Sőt: amikor a mérkőzés 91. percében 2-2-es állásnál Defoe ziccerbe került, akkor egy röpke pillanatra egészen fényes jövőkép sejlett föl a Tottenham előtt. Csakhogy minden másképp alakult: Defoe ziccere kimaradt (a labda centikkel kerülte el a kaput), s ezen a helyzeten alighanem elment a Spurs szezonja. A ManCity ugyanis a 95. percben büntetőből gólt lőtt, s ahelyett, hogy a két csapat közti különbség 2 pontra csökkent volna, végül 8 pontra nőtt. Ennyi a történet.

Chelsea, 41 pont
Mennyi esélye van a bajnoki címre a Chelsea-nek? Nem sok. Az a csapat, amely az újoncok közül sem a QPR-nak (0–1), sem a Norwichnak nem képes gólt lőni (0–0), ne álmodozzon bajnoki aranyról. Torres szombaton két méterről sem találta el a kaput, Terryt elmeszelhetik a rasszista megjegyzései miatt (ügyét február 1-jén tárgyalják), s még nem is szóltunk a Napoli elleni hardcore randevúkról a BL-ben. A dobogó nem reménytelen, de erre inkább ne fogadjon senki.

Arsenal, 36 pont
Mennyi esélye van a bajnoki címre az Arsenalnak? Semennyi. Nulla. Egyetlen játékossal (Robin van Persie-vel) nem lehet bajnokságot nyerni. A többiek? Aki ér valamit, az sérült (Arteta, Diaby, Sagna, Wilshere, újabban Henry is), vagy teljesen zöldfülű (mint az 1993-as születésű Oxlade-Chamberlain). Hogy finoman fogalmazzunk: az Arsenal nincs a topon. Egymás után három bajnokin kikapott (Fulham 1-2, Swansea 2-3, ManUtd 1-2), s rá is vár még minimum két BL-meccs. Ötödik hely? Optimista becslés.

Liverpool, 35 pont
Mennyi esélye van a bajnoki címre a Liverpoolnak? A nullánál is kevesebb. Ha Benítez maradt volna az edző, s annyi pénze lett volna, mint Dalglishnak, a Liverpool ma az ellenfeleket korbácsolná az Anfielden, kivétel nélkül. De Rafa már csak emlék. A múlt része. A jelen pedig kiábrándító: szombaton egy hitehagyott, tűz és lelkesedés nélkül passzolgató Liverpool ténfergett a pályán Boltonban. A top four persze még így is összejöhet, de ahhoz minimum egy gólerős csatárra szükség volna: ez a 25 rúgott gól ugyanis szégyenletesen kevés. Alig több, mint amennyit Van Persie lőtt, egymaga.

Tények & érdekességek


Zsinórban 16 hazai bajnokin győzött a Manchester City, s ezzel beállította az 1920/21-es szezon óta érvényes klubrekordot.

Már csak egyetlen csapat nem kapott gólt 11-esből az idei szezonban: a Fulham.

Ebben a fordulóban három mérkőzésen egyetlen lapot sem mutattak fel a bírók. A spanyol La Ligában idén még egyetlen ilyen meccs sem akadt.

Clint Dempsey (Fulham) az első amerikai játékos, aki mesterhármast ért el a Premier League-ben.

Harry Redknapp edzőként 26 élvonalbeli bajnokira utazott Manchesterbe - és 22-szer vesztesként távozott.

Francesco Totti (AS Roma) olasz rekordot állított be azzal, hogy 211 bajnoki gólt lőtt csapata mezében. Angliában Thierry Henry a csúcstartó (174 bajnoki gól az Arsenalban).


(Gazdag József)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább