"Neuernek változnia kell!"

"Neuernek változnia kell!"

, ktn

Bundesliga, 18. forduló

Kikapott a Bayern - hármas holtverseny alakult ki a tabella elején, de az éllovasok nyakán ott liheg a Gladbach is.



Aligha hinnénk, hogy Manuel Neuernek a Mönchengladbach lenne a kedvenc ellenfele a Bundesligában. 2011 augusztusában a Bayern München kapusa - akiért a bajorok tavaly 22 millió eurót fizettek - mindjárt az első müncheni mérkőzésén szarvashibát vétett. A Mönchengladbach elleni találkozón egy hosszú indításra rossz ütemben mozdult ki, De Camargo kihasználta a hibát, a vendégek pedig ezzel a találattal megnyerték a mérkőzést. Az első tavaszi forduló sem hozott szerencsét minden idők legdrágább német kapusának. A Mönchengladbach-Bayern találkozó 11. percében rosszul rúgta ki a labdát, Marco Reus így harminc méterről emelhetett az üres vendégkapuba. Ez a baki megadta a mérkőzés alaphangját: a Mönchengladbach fantasztikus játékkal végül 3-1-re megnyerte a találkozót.

A Bayern edzője, Jupp Heynckes nem köntörfalazott a meccs után, hanem egyértelműen kijelentette, Neuernek hatalmas felelőssége van abban, hogy a bajorok elveszítették a mérkőzést. "Neuer legnagyobb problémája az, hogy mindig fel akarja gyorsítani a játékot. Nyugodtabbnak kellene maradnia, nagyobb összpontosításra volna szüksége. Ez az eset segíthet abban, hogy változtasson" - nyilatkozta a tréner a Hamburger Abendblatt nevű lapnak. Ezzel együtt nem kétséges, hogy Neuer kiváló kapus, augusztus és október között 770 percen keresztül nem kapott gólt a Bundesligában.

A Mönchengladbach győzelmét azonban hiba lenne csupán Neuer hibájának tulajdonítani. A Borussia tavaly tavasszal tuti kiesőként kezdte a szezon második felét, s csak osztályozón vívta ki a bent maradását a Bundesligában. Nyár óta viszont szárnyal a gárda, amely a Bayern legyőzésével továbbra is őrzi helyét az élmezőnyben. A csapat fiatal játékosai viszik a prímet, az első gólt szerző Marco Reus az őszi futballidény egyik legnagyobb felfedezettje volt egész Európában. De lassan új neveket tanulhatunk, a Bayern ellen zseniálisan focizott a kétgólos Patrick Herrmann. A mindössze 20 esztendős középpályás árát a Mönchengladbach vezetői 12 millió euró körül határozták meg - a kérők között a Real Madrid, a Chelsea és a Juventus neveit olvashatjuk.

Ismét a bajnokesélyesek sorában említhetjük a Schalke 04 együttesét is, a gelsenkircheniek 3-1-es sikert arattak a Stuttgart fölött. A Schalke szeptember vége óta újjászületett, Huub Stevens kinevezésétől számítva a királykékek bajnoki mérlege kilenc győzelem, egy döntetlen és két vereség. Ez a sikerszéria elég volt a csapatnak ahhoz, hogy pontszámban beérje a tabellát vezető Bayern Münchent. Stevensszel - aki 1997-ben UEFA-kupa győzelmet szerzett a csapat edzőjeként - talán végre megvalósul a Schalke-fanok nagy álma, megvalósul a bajnoki cím megszerzése. A klub nyugdíjas szurkolói talán még emlékeznek a dicső múltra, a Schalkének ugyanis van már hét bajnoki aranyérme - csakhogy az utolsó (1958) még jóval a Bundesliga-korszak előtti időkből származik.

Ne feledjük: 2012 őszén a korábbi hárommal szemben már négy német csapat indulhat a Bajnokok Ligájában, az utóbbi öt szezon nemzetközi teljesítményei alapján a németek elvettek egy helyet az olaszoktól. Az őszi szezonban mutatott játék - és az első tavaszi forduló eredményei nyomán - úgy fest, hogy ez a négy csapat a tabellát jelenleg vezető négyes tagjai közül kerülhet ki. Mivel vasárnap délután a Dortmund simán, 5-1-re legyőzte idegenben a Hamburgot, így az élen hármas holtverseny alakult ki, és még a negyedik helyen álló Mönchengladbach előnye is tetemes az üldözőkkel szemben (hat pont a Werder és tíz a Leverkusen előtt).

Tények & érdekességek


Wolfsburg-Köln 1-0. Sebastian Polter (Wolfsburg) a Stuttgart után a Köln ellen is győztes gólt szerzett. A 20 éves játékos 114 percet játszott idén a Bundesligában - ezalatt szerzett két gólt.

Felix Magath irányítása alatt a 2011/12-es idényben már 35 játékos szerepelt a Wolfsburgnál. A csapat ezzel beállította az Eintracht Frankfurt 2000/01-es szezonból származó rekordját.

Hoffenheim-Hannover 0-0. A mérkőzésen a hazai játékosok a párharcok 73,7 százalékát megnyerték. Ez a legkiemelkedőbb teljesítmény, amióta a Bundesliga-mérkőzéseken (a 2006/07-es szezon kezdetétől) vezetik ezt a statisztikát.

A Freiburg Matthias Ginter góljával verte az Augsburgot. A 18 éves és 2 napos Ginter minden idők legfiatalabb freiburgi góllövője a Bundesligában.

Lábközépcsont-törést szenvedett a Mönchengladbach elleni mérkőzésen Daniel van Buyten, a Bayern München belga védője, aki emiatt legalább hat hétig nem lépet pályára. Hosszabb időre kidőlt a Werder Bremen osztrák védője, Sebastian Prödl is, aki a Kaiserslautern ellen szenvedett orrtörést, miután ütközött a Tatabányáról és Debrecenből megismert Kouemahával.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább