Zendülés a madridi öltözőben

Zendülés a madridi öltözőben

, gj

La Liga, 19. forduló

Ez most nem a Real Madrid hete volt. A blancók elcsúsztak a Barca ellen (ezt már megszoktuk), Pepe ország-világ előtt lejáratta a klubot (nem először), Mourinhót pedig kifütyülték a Bernabéuban (ez új).



A Real Madrid vasárnap 4-1-re legyőzte a Bilbaót, előnye öt pont a tabella élén. Minden a legnagyobb rendben, gondolhatnánk. De a képlet nem ilyen egyszerű, a Real ugyanis hétközben ismét elhasalt az El Clásicón (Real-Barca 1-2), s tulajdonképpen harc nélkül adta meg magát. Se támadás, se ötlet, se madridi offenzíva. Csak a bekkelés, hét védekező emberrel (labdatartás: 28-72%). Rejtély, hogy a Real miből akart gólt rúgni.

Ráadásul a madridi szurkolóknak szembesülniük kellett azzal, hogy csapatukban szerepel egy Pepe nevű elmeháborodott (cikkünk a 15. oldalon), s nem lehetett könnyű feldolgozni azt sem, hogy immár nem a Barcelona, hanem a Real játékosai színészkedik végig a meccset (a szellő legyintésétől is teátrálisan összecsukló Pepének a citromdíj mellé az Oscar-díj is kijárt).

Ez volt szerdán.

Csütörtökön a fél világ Pepe elvetemültségén szörnyülködött, a másik fele pedig a gyáva madridi taktikát kárhoztatta. Miért nem meri a Real letámadni a Barcát? Miért nincs Mourinhóban elég kurázsi ahhoz, hogy nekirontson csapatával az ellenfélnek? Már úgy értve: sportszerű eszközökkel rontani neki, lehetőleg a pályán. Ahogy tette azt idén a Valencia, a Bilbao vagy az Espanyol. Mindegyik pontot rabolt a Barcelonától.

Pénteken aztán zendülés tört ki a madridi edzésen. Mourinho azzal vádolta meg futballistáit, hogy magára hagyják őt a sajtóval szemben. Elsősorban a Real spanyoljait okolta, a világbajnokokat, akik - szerinte - egy húron pendülnek az újságírókkal. Ezt Iker Casillas és Sergio Ramos is kikérte magának. Ezek után - a Marca információi szerint - Mourinho felelősségre vonta Ramost, azt firtatva, hol volt a Barca egyenlítő góljánál, amikor Puyol szabadon fejelhetett.

Ramos: Piquét őriztem.
Mourinho: Csakhogy neked Puyolt kellett volna őrizned.
Ramos: Igen, de megbeszéltük Pepével, hogy pozíciót cserélünk.
Mourinho: Szóval már te vagy az edző?
Ramos: Nem, de néha a játék megköveteli, hogy pozíciót cseréljünk. Mivel te sosem voltál élvonalbeli futballista, honnan is tudhatnád, hogy az ilyesmi elég gyakran előfordul egy meccsen.

Bumm. Mindezt címlapsztoriként tálalta a vasárnapi Marca. Este aztán borzasztóan indult a Bilbao elleni meccs is, a Real hamar hátrányba került, a baszkok pedig egyre-másra kerültek Casillas elé (de ziccereiket nagyvonalúan elszórakozták). A Real a folytatásra összeszedte magát, amihez a Bilbao szokásos fegyelmezetlensége is kellett (piros lap + két tizenegyes).

A 84. percben a madridi ultrák José Mourinho nevét kezdték volna skandálna, csakhogy a publikum füttyel válaszolt. A Real hiába vezeti szinte behozhatatlan előnnyel a La Ligát, Mourinhónak nehezen bocsájtják meg Madridban, hogy a Barcelonával szemben tehetetlen.

"Semmi gond. Ilyesmi korábban egyszer sem fordult velem elő, sem a Porto, sem a Chelsea, sem pedig az Inter szurkolói részéről. De mindig kell lenni egy első alkalomnak. Most megtörtént. Itt kifütyülték már Zidane-t, Ronaldót és Cristiano Ronaldót is, úgyhogy miért ne fütyülhetnének ki engem is? Azt viszont ne felejtsék el, hogy öt pont az előnyünk, talpon vagyunk a BL-ben, s még a Spanyol Kupából sem estünk ki, előttünk egy visszavágó."

Így igaz: szerdán este 22 órától Barcelona-Real Madrid a Camp Nouban.

Tények & érdekességek


Tizenkilenc forduló alatt 16 győzelem - ilyesmi utoljára az 1960/61-es szezonban sikerült a Real Madridnak.

Cristiano Ronaldo az idei szezonban 29 tétmeccsen 29 gólt lőtt klubcsapatában.

Iker Casillas a hatszázadik hivatalos meccsét játszotta a Realban, ezzel a hatodik az örökranglistán, Hierro, Gento, Santillana, Sanchís és Raúl mögött.

Lionel Messi triplázott a Málaga ellen, ez volt a 10. mesterhármasa bajnoki meccsen. Barca-mezben ennél többször már csak César (13-szor) és Kubala (11-szer) triplázott.

A hét legszebb spanyol gólját Pablo, a harmadik ligás Mirandes játékosa szerezte  az Espanyol elleni kupameccsen: Poborský-módra emelte át a kapust.


(gj)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább