Amikor a Milan bundával nyert KEK-címet

Amikor a Milan bundával nyert KEK-címet

, focitipp.hu

retró videó

Szinte mindenki egyetért abban, hogy 1973-ban az AC Milan megvette a Leeds elleni KEK-döntő görög játékvezetőjét. Nem vitás, Szalonikiben történt néhány furcsaság.



Új sorozatunkban a régi idők fociját elevenítjük fel. Megkopott felvételek következnek azokból az időkből, amikor még voltak szakállas futballisták, fekete ruhás bírók, pályára rohanó fotósok és göröngyök. A KEK hőskorától indulunk.

Az AC Milan 1968-ban nyerte meg először a Kupagyőztesek Európa-kupája címet. A rossonerók a rotterdami döntőben 2-0-ra verték a Hamburgot, a svéd Hamrin zseniális góljaival. A második KEK-győzelmüket már nem ünnepelhették felhőtlenül - Szalonikiben még a görög szurkolók is tüntettek a győztesek ellen.


A csapat a döntőig sem kápráztatta el a drukkereket valami nagy játékkal, a luxemburgi Differdange elleni 7-1 nem mérvadó, majd jöttek a "keleti" csapatok elleni izzadós továbbjutások (Legia Varsó 3-2, Szpartak Moszkva 2-1, Sparta Praha 2-0). Érdekesség, hogy a leedsiek is a keleti blokk együtteseit múlták felül a döntő felé vezető úton, az angolok a Carl Zeiss Jenát (2-0), a Rapid Bukarestet (8-1) és a Hajduk Splitet (1-0) takarították el az útból. A görögországi döntőben aztán a két nagycsapat nagy meccse helyett egy máig vitatott találkozót láthatott a negyvenezer szurkoló.


A főszereplő ugyanis a játékvezető, a görög származású Hrisztosz Mihasz volt. A bíró egy sor ítéletében a Milannak kedvezett, az angol lapok szerint három tizenegyestől fosztotta meg a Leeds Unitedet, az olaszok győztes gólja előtt a "semmire" ítélt szabadrúgást, s ugyanígy vitatható volt az a hajrábeli jelenet, amelynek során az angol Huntert leküldte a pályáról. Még a pártatlan görög szurkolók is a bíró ellen fordultak, s a tüntetésből kijutott a Milan játékosainak, akik nem tudták lefutni a trófea átvétele után szokásos tiszteletkört a stadionban - a feldühödött drukkerek ünneplés helyett megdobálták a játékosokat.

A meccset azóta is mindenki bundaként emlegeti, a feltételezések szerint az olaszok megvették a görög játékvezetőt, akit Görögországban nemcsak eltiltottak a játékvezetéstől, hanem nem sokkal a mérkőzés után börtönbe is zártak. Mihaszt az eset után az UEFA is kizárta a bírók közül. A Leeds a találkozó után azonnal újrajátszást követelt, de az UEFA helybenhagyta a mérkőzés végeredményét. A Leeds United szurkolói máig nehezen felejtik el a botrányos mérkőzést, 2009-ben egy munkáspárti EP-képviselő, Richard Corbett például egy 12 ezer aláírással megtámogatott petíciót küldött az UEFA-nak, amelyben azt kérte, hogy a szövetség adja az angol csapatnak a kupatrófeát. A trófea azonban továbbra is az AC Milan kollekcióját ékesíti.


Milan-Leeds 1-0

A győztes gól és az azt megelőző "szabálytalanság"



A mérkőzés utolsó percei és a díjátadás




Mihasz legvitathatóbb ítéletei


A sorozat korábbi részei

5. rész: Amikor a Chelsea lehetett volna Európa királya
4. rész: Amikor az AS Romát egy pénzérme fosztotta meg a KEK-döntőtől
3. rész: Akik agyonverték a Manchester Unitedet
2. rész: Az első angol kupagyőzelem Európában
1. rész: Az első nemzetközi kupameccs Nápolyban

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább