"Gyilkos! Gyilkos!" - kiabálta a tömeg

"Gyilkos! Gyilkos!" - kiabálta a tömeg

, focitipp.hu

(helyszíni riport az El Clásicóról)

Mennyibe kerül egy belépő a Barca-Realra? S ki volt Kuksi, aki Budapesten és Pozsonyban is élt, s akit istenként tiszteltek Katalóniában? Barcelonában jártunk, El Clásicót láttunk.




Első fejezet
(melyben megismerkedünk Jorge Luis Borgesszel, a portással)


Egy nappal a meccs előtt Barcelonában mindenki az El Clásicóról beszél. Na jó, ez túlzás. Nem mindenki. A kis panzió recepciósa például azt sem tudja, milyen mérkőzés lesz, a beszélgetésnek ezt a vonalát gyorsan lezárja, s az El Clásico helyett – olvasószemüvegét levéve – a hivatásos turistavezetők modorában a Casa Battló mozaikcsempés, „bizarr tengeri lényre” hasonlító homlokzatáról kezd beszélni. Szemmel láthatóan alig várja az ilyen helyzeteket, amikor a messziről jött idegent beavathatja a titkos tudásba. Azt például tudom-e, hunyorít felém, hogy George Orwellnek a spanyol polgárháborúban átlőtték a torkát, úgyhogy hetekig egy barcelonai kórházban kezelték? Nem tudtam? Na, ugye. S mesél, egyre csak mesél.

A kérdésre, hogy szereti-e a futballt, sértődötten elhallgat. Méghogy ő? Ő és a futball? Micsoda aljas, rosszindulatú feltételezés! Foghegyről válaszol, arcán megvető fintorral: „nem éppen”. Azzal hátat fordít, alá szolgája! S már vissza is ült, olvassa tovább a megkezdett könyvet. A párbeszédnek vége, többé már nem vagyok érdekes a számára, mehetek isten hírével. „Már megint egy futballbolondot hozott utamba a sors” – ez van az arcára írva. Jorge Luis Borgest, az argentin írót juttatja eszembe, aki úgy vélte, a futball kitalálása egyike azoknak a bűntetteknek, amiket a civilizált Európa joggal róhat föl Angliának. Borges jó író volt (a legjobbak egyike), de ebben tévedett.

_meccs eleje.jpg
Fotó: El Mundo Deportivo


Második fejezet
(melyben gyakorlati útmutatókat adunk barcelonai futballtúrázóknak)

Európa legnagyobb stadionjához, a 100 ezer férőhelyes Camp Nouhoz a kék metróval (5-ös vonal) lehet a legegyszerűbben eljutni, a Collblanc nevű megállótól tízpercnyi séta, csak követni kell a táblákat. A meccs után viszont egyszerűbb, ha az ember sodródik a tömeggel a Badal felé, s ott száll föl a metróra, amely hétköznapokon éjfélig közlekedik (a Badal esetében: negyed egyig). Barcelonában összevonták a tömegközlekedést, így metróra, buszra és vonatra ugyanazok a menetjegyek érvényesek (érdemesebb tíz útra feljogosító, ún. T-10-es jegyet venni, 9 euró 25 centért).

A stadionnál minden pénztár zárva, a Barcelona-Real Madridra csak a klub hivatalos honlapján lehetett jegyeket vásárolni. A legolcsóbb belépő 87, a legdrágább 220 euróba került (a VIP-páholyok persze jóval drágábbak). A klubtagok és bérletesek elsőbbséget élveztek, de el kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az El Clásicóra lehetetlen civil belépőt szerezni: a január 25-i, szerdai meccsre hétfő reggel 10 órától bárki rendelhetett belépőt az fcbarcelona.com/info-tickets oldalon, hivatalos áron (leellenőriztük, s valóban: még hétfő délután is akadt a legfelső karéjba szóló, 87 eurós belépő); s jegyhez lehetett jutni a meccs előtti napokon a barcelona.com idegenforgalmi portálon is, igaz, ott már másfélszeres áron.

Vevők akadnak: egy 2010-es felmérés szerint a Barcelonának 58 millió, a Real Madridnak pedig 31 millió szurkolója van Európa-szerte.

A spanyol lapok nem aprózták el a beharangozót: a Marca húsz, az El Mundo Deportivo huszonhárom, az AS pedig tizenhat oldalon vezette föl a szerdai El Clásicót. S mivel az első, madridi mérkőzésen 2–1-re a Barcelona győzött, a Marca statisztikusai annak néztek utána archívumukban, előfordult-e már valaha, hogy a katalánok az első meccsen elért idegenbeli győzelmük után mégsem jutottak tovább valamelyik kupasorozatban.

Előfordult, nem is egyszer. Utoljára a KEK 1984/85-ös kiírásában, amikor a Bernd Schusterrel felálló Barca a 4–2-es idegenbeli siker után a Camp Nouban váratlanul 4–1-re kikapott a gyengécske francia Metztől, és szégyenszemre kiesett.


Harmadik fejezet
(melyben megérkezik a stadionhoz a Real Madrid, s közhírré tétetik, hogy Katalónia nem Spanyolország)

A Real Madrid autóbusza pontban 20 óra 40 perckor gördül be a kapun, tévéstábok szaladnak feltekert kábelekkel, vakuk villannak, Mourinho odakacsint egy stewardnak, a játékosok pedig kamerák sorfala között, némán bemasíroznak az öltözőbe, az öltönyös-nyakkendős sportigazgatóval, Zinedine Zidane-nal együtt. Egy kék köpenyes büféslány majdnem elájul az izgalomtól: Cristiano Ronaldo haladt el előtte, személyesen.

A sajtófülkében a nagy képernyős tévén éppen Messi gólját elemzik, amit Málagában lőtt a hétvégén: saját térfeléről indult, 50 métert tett meg villámgyorsan, 28 lépéssel, hétszer tolta meg a labdát, nyolcadszorra pedig a kapuba rúgta.

_ramos.jpg
Fotó: El Mundo Deportivo

A mérkőzést tűzijáték és impozáns nézőtéri koreográfia vezeti fel: 22 ezer színes kartonlapból áll össze a Som-hi Barca (Hajrá, Barca!) felirat. Ahogy a csapatok felsorakoznak a pálya közepén, a lelátón megjelenik egy hatalmas transzparens, "Catalonia is NOT Spain!" felirattal. Katalónia nem Spanyolország!

A spanyol polgárháború idején Katalónia a végsőkig ellenállt a náci Németország és a fasiszta Olaszország által támogatott Franco tábornoknak, akinek a csapatai végül 1939-ben foglalták el Barcelonát. A katalánok onnantól kezdve 1975-ig a diktatúra uralmát nyögték. S mivel a Franco-rezsim dédelgetett kirakatcsapata a Real Madrid volt, az ellenszenv azóta kölcsönös. Barcelonában megbocsáthatatlan bűnnek tartják, ha valamelyik játékos átpártol az ősi ellenséghez; 2001-ben például, miután az aranylabdás Figo Madridba költözött, egy El Clásicón disznófejet dobtak az áruló felé a lelátóról.




Negyedik fejezet
(melyben megtárgyalásra kerül a mérkőzés, s feltűnik a színen Doktor Jekyll és Mister Hyde)

Ez volt az utóbbi évek legizgalmasabb El Clásicója. A Real Madrid végre nem állt be védekezni, hanem letámadott, ahogy kell. Mesut Özil például parádésan játszott, kavart-kevert, osztogatott és szlalomozott, hűvös eleganciával.

A másik oldalon Messi volt a líder. Gólt nem lőtt, de adott egy szenzációs gólpasszt, az El Clásicókon már a tizediket. Rekord. Messi zseniális, itt most nem is dicsérjük többet; mindenesetre élmény, ahogy három-négy madridira rávezeti a labdát.

De ezúttal csak egy hajszálon múlott a Barcelona sikere (2-2; összesítésben: 4-3). A vége kapkodás volt, pánik és - katalán részről - egy nagy, megkönnyebbült sóhaj. Madridi részről pedig: szitkozódás, mutogatás, a bíró hibáztatása. Mint mindig. Kár.

_biro.jpg
Fotó: El Mundo Deportivo

Doktor Jekyll és Mister Hyde esete ez. A Real kiválóan, szinte sallangmentesen futballozik más ellenfelekkel szemben. Mosolyogva rúg hatot Sevillában, mosolyogva rúg hatot Valenciában. Aztán jön a Barcelona, s valami megváltozik. A madridisták gyávák lesznek és alattomosak. Túlpörögnek, agresszívvá válnak.

Ilyen szempontból az El Clásicók nagy vesztese a spanyol válogatott. Nehéz elképzelni, hogy a csapategység még a régi lehetne, látva azt, Casillas vagy Sergio Ramos milyen hisztérikusan perlekedik (vagy inkább: dulakodik) Xavival meg Puyollal. "Nem tudnak veszíteni" - mondta róluk Xavi egy nappal a meccs után az El Mundo Deportivo stúdiójában. S mondott még mást is. Ennél cifrábbakat.


Ötödik fejezet
(melyben meghallgatjuk Mourinhót, s kiderül, hogy a tolvaj kiáltott rendőrért)

José Mourinho 2008 nyarán majdnem a Camp Nouban kötött ki. A Barcánál Frank Rijkaard utódját keresték, tárgyaltak is a portugállal, de végül túl hangosnak, arrogánsnak és agresszívnek találták– derül ki a Barca: The Making of the Greatest Team in the World című kötetből. Mourinho az arroganciára építi az imázsát, s ez nem tetszett Barcelonában, úgyhogy inkább a visszafogottabb stílusú Guardiolát szerződtették. (A Barcelona azóta 13 trófeát szerzett).

Arról is megoszlanak a vélemények - még az ortodox madridisták között is -, hogy a Real jó üzletet csinált-e Mourinhóval. Első lépésként kidobta a klub ikonikus alakját, Raúlt, s egy fullextrás csapattal nem tudta megnyerni sem a bajnokságot, sem pedig a BL-t. Már ez is necces, de alapjáraton még belefér. Ami nem fér bele, s ami összeegyeztethetetlen a Real Madrid tradícióival: az alamuszi taktika az El Clásicókon. A médiaháború. A hecckampány. A rivális fizikai bántalmazása. A bírók terrorizálása. Az állandó panaszkodás. A sírás-rívás. A sok összeesküvés-elmélet. S lehetne sorolni, hosszan.

A barcelonai kupameccs után például nem gratulált kollégájának, Pep Guardiolának a továbbjutáshoz, s nyilatkozataiban (ismét, sokadszor) arra utalt, hogy a játékvezetők csalták el a meccset. Hogy esetleg ő szúrta el a taktikát (amikor hazai pályán hét védekező típusú játékost jelölt a kezdőbe), s ez is közrejátszhatott a Real kiesésében, az föl sem merült benne.

Tény, hogy a játékvezető (Fernando Teixeira Vitienes) nem állt a helyzet magaslatán. Sergio Ramos kiállítása például túlságosan is szigorú ítélet volt. Ő talán nem érdemelt pirosat. Más madridisták sokkal inkább. Vagy ahogy Puyol fellökte Benzemát, az is minimum véleményes szituáció volt.



Ha Mourinho nem imádná a mártír szerepét, akkor elismerte volna, hogy a bíró legalább olyan mértékben tévedett a Barca kárára is: az első félidőben például ki kellett volna állítania (második sárgával) Lassana Diarrát, aki kőkeményen odalépett Messinek. Márpedig azzal eldőlt volna a meccs: 2-0, s egy félidőnyi emberfór.

A portugál tréner kettős mércét alkalmaz a játékvezetőkkel szemben: ha a bíró a Real javára téved, az rendben van. Csakhogy így Mourinho jajveszékelése hiteltelenné válik.

_mundo.jpg

Mourinho a meccs után a stadion parkolójában, a játékvezetőknek kijelölt helyen várt Fernando Teixeira Vitienesre. (Foto: El Mundo Deportivo)


Hatodik fejezet
(melyben lerántjuk a leplet Pepéről, az El Clásicók antihőséről)

Ziccer lenne Mourinho után Pepe lelkivilágával foglalkozni, de ezt meghagyjuk a kriminálpszichológusoknak. Antihősünk az előző mérkőzésen szándékosan rátaposott a földön ülő Messi kezére. A bíró nem vette észre, Pepe semmilyen figyelmeztetésben nem részesült. Ennél már csak az nagyobb botrány, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség sem tiltotta el a vétkest. "Ha Messinek amputálni kellett volna az ujjait, akkor lett volna Pepe-ügy; így azonban nincs" - nyilatkozta cinikusan Alfredo Flóres, a szövetség elnöke, fittyet hányva a "fair play" elvére.

Angliában sokkal szigorúbbak a szabályok: Mario Balotelli egy hasonló mozdulatért (a Tottenham elleni meccsen Scott Parker arcába taposott) négy mérkőzésre szóló eltiltást kapott a minap. Azt a jelenetet sem látta a bíró, de látták a tévékamerák, s ez elég volt ahhoz, hogy a szövetség fegyelmi eljárást indítson ellene. Más ország, más szokások.

De ha már a spanyol szövetség puha volt, érthetetlen, hogy a Real Madrid miért mulasztotta el szankcionálni saját játékosát - pedig még a hagyományosan Real-párti sportlapok (Marca, AS) is Pepe mellőzését követelték. Mert ez így, sajnos, azt jelenti, hogy a Real klubvezetése jóváhagyja az ilyen viselkedést. Mintha az ellenfél szándékos megtaposása helyénvaló cselekedet volna. Nem az.

Arról már nem is beszélve, hogy mekkora erkölcsi kár éri a Real Madrid márkanevet azzal, ha egy ilyen mérsékelt intelligenciájú alkalmazott képviseli a céget. Hasfelmetsző Jacknek sem volt rosszabb sajtója, mint Pepének.



Ahogy Barcelonában a meccs előtt kifutott a pályára, a tömeg azonnal rázendített: Asesino! Asesino! (Gyilkos! Gyilkos!). Ez szólt a bemelegítés alatt, Asesino! Asesino!, s a mérkőzés közben is, több tízezer torokból, kórusban.

Pepét játszatni lutri. Egy ideig fegyelmezetten (bár akkor is csontkeményen) látja el a feladatát, aztán átkattan neki, és durr. Jön a ketrecharc, ahogy egy madridista blogger írta róla. A barcelonai meccsen visszakézből pofon vágta Fábregast (nem kapott sárgát), majd kíméletlenül felöklelte Dani Alvést (ezért már kapott). A meccs végén pedig ő volt az, aki gúnyosan megtapsolta a bírót, s ujjával a homlokát kocogtatta. Mindenki bolond, csak ő, Pepe a normális. Ez is egy nézőpont.


Hetedik fejezet
(melyben búcsúzásként néhány szót szólunk honfitársunkról, Kuksiról, akinek szobrot emeltek a Camp Nouban)

"A Barcelonához képest még a Manchester United is provinciálisnak tűnik. A manchesteri klub nem rendezett olyan művészeti versenyt, amelyen Salvador Dalí is indult volna, és a barcelonaiakkal ellentétben azzal sem büszkélkedhetnek az Old Traffordon, hogy a 108 000. számú szezonbérlet tulajdonosa maga a római pápa. Sőt mi több, a Barca-múzeumot többen látogatják, mint a Picasso-múzeumot..." - írta a Barcelonáról a kiváló holland sportszakíró, Simon Kuper.

A klub centenáriumi évében, 1999-ben a szurkolók Kubala Lászlót (becenevén: Kuksit) választották a klubtörténet legjobb játékosává. Azt a Kubalát, aki a csehszlovák, a magyar, a spanyol és a katalán válogatottban is játszott, s aki a Barcelona mezében tizenegy szezon alatt több mint 250 gólt lőtt. Szobrát három évvel ezelőtt avatták föl a Camp Nou előtt. Rajta a felirat: Ladislau Kubala Stecz (Budapest, 1927 – Barcelona, 2002).

Nehéz elhinni, hogy valaha nemcsak nézői, hanem főszereplői voltunk az El Clásicóknak.

Gazdag József
A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább