Ki a sztár? Zidan!

Ki a sztár? Zidan!

, ktn

Bundesliga, 20. forduló

Húszéves klubrekordot megdöntve állt vissza a tabella első helyére a Borussia Dortmund. A Hertha viszont a két évvel ezelőtti gyászos idényét idézi.



Alaposan bekezdett a tavaszi idényben a Dortmund. A Borussia pénteken 2-0-ra győzött a Nürnberg vendégeként, ezzel a csapat mérlege továbbra is százszázalékos 2012-ben. A Dortmund újra bizonyította sokoldalúságát. A Hamburg ellen (5-1) a lengyel-tengely (Blaszczykowski-Lewandowski) parádézott, a Hoffenheim ellen (3-1) Grosskreutz és Kagawa vitte a prímet, Nürnbergben pedig Kehl és Barrios szerezte a csapat góljait - pedig a paraguayiról szinte mindenki biztosra vette, hogy januárban elhagyja a sárga-feketéket. A nagy örömmámorban a szurkolók lassan szinte el is felejtik, hogy a csapat egyik legjobbja, Mario Götze sérülés miatt még egy darabig nem lehet ott a pályán. Egyelőre a Dortmund nélküle is hasít, a BVB kétpontos előnyt szerzett a tabellán.

A bajnoki címre hajtó négyes többi tagjának nem sikerült a győzelem a 20. fordulóban. A Bayern München csak 1-1-re végzett a Hamburg vendégeként, vagyis tavasszal mindössze négy pontot gyűjtött össze a megszerezhető kilencből. Ezúttal nem koronázta siker a Mönchengladbach kontrafociját, a Wolfsburg elleni 0-0-t látva kevesen hinnék, hogy a Borussia a bajnoki címért harcol. A szokásosnál csendesebb volt a Schalke támadósora is, a Mainz teljesen megérdemelten rabolt pontot a Veltins Arenából, sőt, akár győztesként is távozhatott volna Gelsenkirchenből.

A hétvége nagy visszatérője egyébként éppen a Schalke-Mainz mérkőzésen tűnt fel. Ezúttal nem Szalai Ádámra célzunk, a Mainz magyar centere combsérülés miatt el sem utazott a csapattal a mérkőzés helyszínére. A meccs legjobbja az a Mohamed Zidan volt, aki januárban költözött vissza egykori csapatához a Borussia Dortmundtól. A 30 éves egyiptomi csatár 2005 és 2007 között szép éveket töltött el a Mainz együttesénél, s bár látványos és eredményes játékot nyújtott (41 bajnoki, 22 gól), 2007 tavaszán ő sem tudta megmenteni a kieséstől a Mainzot. A következő években aztán szinte eltűnt: Hamburgban egy teljes idény alatt mindössze kétszer volt eredményes, de a Dortmundnál szerzett 13 góljára sem lehetett büszke. Tavaly ősszel teljesen perifériára szorult, mindössze 34 percet kapott a bajnokságban Klopptól. Gelsenkirchenben aztán percek alatt kiderült, hogy az egyiptomi nem felejtett el futballozni. Állandó veszélyt jelentett a Schalke kapujára, ördöngös cseleket és hatalmas bombákat is láttunk tőle - no, meg egy gólt. Játékával alaposan feladta a leckét Szalai Ádámnak is...

A hétvége vesztese címre többen is pályáznak Németországban. A Hertha alighanem rosszul járt azzal, hogy télen elengedte edzőjét, Markus Babbelt, aki egy év után visszavezette az élvonalba a berlini csapatot. A Babbel helyére kinevezett Michael Skibbével a csapat mérlege katasztrofális: három meccs, három vereség. A Nürnberg (0-2) és a Hamburg (1-2) után szombaton a Hannover is legyőzte a Herthát (0-1), amelyet így már csak két pont választ el a kiesőzónától. "Az elmúlt héten jelentős előrelépést tapasztaltam a csapat játékában, már csak a gólok hiányoznak" - nyugtatgatta a kék-fehérek szurkolóit Skibbe. Feltehetően nem nagy sikerrel, a drukkerek ugyanis valószínűleg még nem heverték ki a 2009/10-es - kieséssel záruló - idény megpróbáltatásait.

A vesztesek közé tartozik a Leverkusen csatára, Eren Derdiyok is, aki egészen furcsa sérülést szenvedett - a saját fürdőszobájában. Derdiyok olyan szerencsétlenül lépett bele takarítás közben egy üvegszilánkba, hogy hét öltéssel kellett összevarrni a talpát, így két hétig lábra sem állhat. "Nagyon bosszantó, ami történt, de nem én vagyok az első, akivel ez történik" - magyarázkodott a bajnokságban eddig hat gólt szerző csatár. Valóban nem ő az első focista, aki otthon sérül meg. A Chelsea egykori kapusa, Dave Beasant egy eltörött arcszeszes üveg darabjával vágta el a lábát, mint ahogy Santiago Canizares is, akinek emiatt ki is kellett hagynia a 2002-es világbajnokságot. Az otthoni sérülések kategóriagyőztese címére azonban még mindig Rio Ferdinand (akinek tévénézés közben húzódott meg a térdszalagja) és David Batty (aki gyermeke kismotorján ülve szenvedett Achilles-ín sérülést) pályázik a legnagyobb eséllyel.

Tények & érdekességek


Nürnberg-Dortmund 0-2. A dortmundiak húsz év után először kezdték három győzelemmel a tavaszi idényt.

Jürgen Klopp mérlege edzőként a Nürnberg ellen: 6-0-0.

Schalke-Mainz 1-1. Chinedu Obasi (Schalke) 2010 áprilisa, Mohamed Zidan (Mainz) pedig 2010 márciusa óta volt először eredményes a Bundesligában.

Wolfsburg-Mönchengladbach 0-0. Felix Magath (Wolfsburg) edzőként 12. alkalommal találkozott hazai pályán a Mönchengladbach csapatával, és még továbbra is veretlen.

Felix Magath Ibrahim Sissoko személyében pályára küldte a Wolfsburg 36. játékosát az idei szezonban, ennyi futballista egy csapatban egy idény alatt még egyszer sem  lépett pályára a Bundesligában.    

A Mönchengladbach negatív klubrekordot állított fel az idei szezonban, a csapat játékosai a Wolfsburg ellen mindössze hatszor lőttek kapura.

Hertha-Hannover 0-1. Sebastian Neumann a Hertha 283. játékosa a Bundesligában - de ő az első, aki a debütálómeccsén piros lapot kapott.

Mohammed Abdellaoue szerezte a H96 győztes gólját - akárcsak egy héttel ezelőtt, a Nürnberg elleni 1-0 alkalmával. A Hannover által szerzett 22 bajnoki gól felét (11-et) a norvég csatár jegyzi.

A Hannover a bajnokság egyetlen csapata, amelynek a kapuja 2012-ben még érintetlen.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább